Јас кога отидов на гинеколог на 60 ти ден од циклус - мн ми каснеше, ми кажа дека сум во плодни денови (имав 19 мм фолекул), вика работете 3 дена активно, и за 1 недела дојди на преглед да видам да не е циста. После точно една недела на ехо ми виде дека имам од изливот низ јајниците, и ми рече дека настапила овулација. После 1 недела добив позитивен тест. Со среќа
Да, се е испитано и кај него се одлични резултатите. Генетики сеуште не сме почнале да испитуваме Искрено уште тоа ми фали, ама и тоа ќе почнеме не ни бега Иако сум сигурна дека и тука е се океј. Од здрава права, милион паники ми направија докториве и болести и се нешто да видиме да не е тоа, па ајде испитувај и секогаш се било супер само се изнадававме илјадници евра. Може да ми кажеш за што се прават овие две испитувања што ми ги наведе и како тие би влијаеле на забременување?
Па ХЛА типизација дали можеби имаш анти тела кои ги напаѓаат сперматозоидите на мажоти па не можат да ја оплот јајце клетката.
Ама претерувате со давање совети за испитување на се и сешто.Парови што со години се мачат со инфертилитет,што поминуваат и по неколку ин витра, спонтани абортуси, па немаат сите и секогаш индикација да прават ХЛА типизации и кариотипи и незнам какви генетски испитувања. Постои нешто што се вика идиопатски стерилитет каде што едноставно причината неможе да се открие.И затоа треба консултација со специјалист,а не правење милион испитувања што на нас ќе ни текне. @Сара Лав значи не ти требаат никакви генетски испитувања,особено не на своја рака,ни една инсеминација сеуште не сте направиле.Отидете кај специјалист за неплодност со сите испитувања што ги имате да ви каже што да правите понатаму.Ако имате уреден спермограм тебе хормонити ти се ок и имаш проодни канали следно ќе ви предложат инсеминации.
Ти благодарам, одиме веќе кај специјалист, т.е кај сите најпознати имам отидено на консултации и од сите го имам добиено истиот одговор дека се е океј. Сите ми кажале дека веќе нема што да се испита и дека се е супер, следам хормони да не има отстапки и пробуваме секој месец, тоа е. Точно и тоа дека до сега никој не ми кажал бидејќи сме немале никакви индикации за генетски испитувања. Но сепак ете и за тоа ќе разговарам со докторот и секако не на своја рака, со негова консултација. Убаво е да слушнеш мислења и искуства од други луѓе. Некогаш и докторите ќе превидат нешто. Следно ни се инсеминации и со нив сега ќе почнеме, јас сакав директно ин витро бидејќи веќе сум изморена од доктори и обиди ама прво барем 2 инсеминации ќе пробаме. Ви благодарам на подршката
Дај кажете гинеколог кој ќе ти посвети внимание и доколку не си на познат човек? Мојава чисто формално ќе ме прегледа . Дали јас треба да и кажам види дали имам филијали или не ,и сите други пропратни работи. За Скопје прашувам
Здраво девојки, конечно ги имам резултатите. Крв ми зедоа на 4-ти ден од циклусот. Мене вака ми изгледаат во ред, ама многу многу не се разбирам. Ваше мислење? Поздрав до сите и фала
Од мое досегашно искуство можам да кажам само за пролактинот. Докторите секогаш ми велеле дека идеално за бременост пролактинот да биде максимум до 15 и секогаш ми го одржувале низок 5-9. На почетокот и мене ми беше околу 20. Ама ете и тоа не ми помогнало за да останам бремена. Само доктор што те води да ги види и да ти каже за резултатите. Секое добро
Здравоо, По препораки што имам читано во групата за еднокринолог бев на преглед во Ремедика кај доктор Стефанка. Имам pcos и следниве резултати TSH 0.701 FT4 15.30 ATP-0 21.1 Cortisol 390.6 Insulin 6.32 FSH 10.6 LH 25.6 Estradiol 73.52 Prolaktin 16.60 Testesteron 3.01 DHEA 15.18 Ми ја продолжи дадената терапија Метформин 2×1000mg Еутирокс 1×25mg Спиронолактон 1×100mg од државна која ја примам изминатата година но немам подобрување и ми ја дополни со Jaz(конрацептиви) и Дексаметазон 1×0.5mg. Ми рече дека хормоните треба да се средат за 3 месеци и потоа може да се обидеме природно или со инсеменација Дали некоја од вас имала слични резултати и терапија ?
Дали имате слушнато, користено FELINOMEL ? Moze mislenja ako veke ste koristele? Sakam da go zemam. Vi blagodaram
Фала на одговорот. Денес бев и гинекологот ми реле дека пролактинот ми е малку покачен и ми даде апчиња на природна/растителна база. Контрола дури во септември. Па можи до тогаш и ќе ја бидни работата хахах и оп ќе си имам две цртички. Фалааа
Кои се тие апчиња на природна база ако не ти е проблем да ми кажиш. И јас имам проблем со пролактинот ама само Достинекс ми препиша гинекелогот, не спомна дека имало некој такви.
Овие се апчињата, ама не знам дали ги има кај нас. Составот е: Ресник. Еве што најдов на интернет. Е сега колку се ефикасни ќе се покажи.
Девојки ве замолувам најмногу да ми кажете дали ми се добри резултативе, знам дека не е за овде ова прашање ама во други групи не враќаат ако имате искуство ве молам бидејќи матичната не ми е е заинтересирана исто така , веќе подолго време неможам да забременам, правец испитување на хормони на 3т ден од циклус кажете ми ако знаете дали има нешто што не е во ред со резултативе, навистина незнам више кај да пишам тек во вторник ќе барам друг гинеколог не работат за викенд извинете и фала ако некој има познавање да ми одговори би била благодарна
Вака ти се океј, според моите и одговорот од матичната. Е сега иако прплактинот не ти е над нормала види прашај дали ќе ти дадат да пиеш нешто, за забременување препирочуваат околу 10 да се движи. @ЕмајотаП пиши како ќе се следните резултати, да знамеме дали имаат ефект
@lawlady Составот на таблетите на фотографијата не е Ресник, туку Витекс, ги има и кај нас како Агнес од 5 мг, на Свансон ги имаше од 400 мг. Го намалуваат пролактинот ако се земаат во поголема доза, во помала можат и да го зголемат и му треба неколку циклуси додека да се видат резултати, а не е без несакани ефекти, ако е природен. Не треба да се зема заедно со Достинекс. Сé што имате намера да земате плус од терапијата која ви е пропишана, иако е на природна основа, мора да им кажувате и да се консултирате со лекар или фармацевт.
Мене секако не ми се ризикува со вакви на природна база, битно ми е да го намалам што побрзо и ќе си продолжам со Достинекс, само сакав да ги разгледам и другите можности за не дај боже да треба да барам друго чаре па да му предложам на матичниот. Фала ти за советот.