Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Lady...S

Lady...S Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2021
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    211
    Мила може ли да ми кажеш која е цената во Плодност

2. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Еве и јас да ја раскажам мојта приказна да ве охрабрам малку,Во 2018 некаде месец април имав позитивен тест а со сопругот бевме во странство .Бев пресреќна што ете брзо останав трудничка но нажалост немаше плод само гестациска кеса.Во неодумица што е сето тоа не можевме да најдеме што е причината па дојдовме во мк да направиме испитувања.Мислејќи дека се работи за моларна бременос тиспадна не е и така имав киретажа околу 10 недела.Се испостави од кломифенот пукнале повеќе фоликули и се оплодиле 2-3 кои не успеале .Пауза секако 6 месеци ни беше препорачана.Од тогаш почна нашата борба.Први ми рекоа мора да се испита спрермограмот спремокултурата за да се знае што како.Направивме и се беше во ред,Почнав со сите испитувања.Прво направивме хсг и беше топ.Со сите тие анализи како пап,микробилошки и хормони отидов кај Лазаревски во Сиситна кога докторот ми рече јас не знам зашто не остануваш бремена кога имаш кристална матка и не сум да почнеме инвитро.направиме една инсиминација ама неуспешна.Лазаревски ме советуваше да направам тестови за тромбофилија што за мене беше ептен непознато.Почнав ману,имунологија,трансфузилогија ,хематологија секој ден во рок од 2 месеци бев во државна значи нејкам да ја гледам више.Се испостави дека имам мутирани гени и морам да пијам метиириана фолна,б12 метилкобалмин и клексан при бременост.Прв обид псоле сите овие советувања јас останувам бремена ,Фаќа корона и се во лок доун ништо не функционира и се советувам доктор во Систина ми вика нема потррба од клексан .Во 11 недела и некој ден срцето прекува да работи.И пак истото,ноќи неспани размислувања што да се направи .....6 месеци пауза секаако.Прв обид по пауза позитивен тест.....Почнувам веднаш консултација со сите можни одделенија заради покачена афа реуматолог,заради гени имунолог и трансфузиолог.И реков не одам веќе во Сиситна само ќе си одам кај матичната во Коруновски ...Со терпија од аспирин 100,б12 метилкобалмин,метлирана фолна ,клексан секој ден ,и секако пропратни витамини ц,д е и заради покачена афа пијам плакенил еве терам 22 недела.Долг е постов ама морам да ве охрабрам и ако ви треба инструкции или помош ве молам слободно да ми пишете .

На KNade, duffi, АнаМаријаД и 26 други им се допаѓа ова.
  3. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    20.125
    Но проблемите кои си ги имала се пречка за да со задржи плодот, ако добро те сфатив, а не прават проблем во забременување, така?

Зошто првиот пат кога дошло до бременост си земала кломифен, колку време се обидувавте пред тоа? Зошто како што те прочитав, ти лесно остануваш бремена, само за жал претходните бремености биле неуспешни.

Многу ми е мило ми е што сте успеале и ти посакувам со лесно да тераш до крај :inlove: Фала тебе и на другите кои сеуште ги отварате овие теми само за да дадете поддршка и мотивација.

На marijamarkoska и Hijabigurll им се допаѓа ова.
  4. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Се обидував некој си 6 месеца, тогашниот гинеколог ми рече ке направиме стимулација со кломифен и одма останав бремена. И да лесно останувам бремена ама проблемот беше да се изгура бременоста. Меѓутоа и сите оние кои имаат проблем со зачнување можеби од моево искуство ќе најдат нешто сродни, целта ми е да помогнам. Ако треба било што тука сум, кога ми рекоа типизации да направам, мутации, реуматолошки маркери не знаев зашто, како, сега можам да пишувам и секако да ви помогнам

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Vaga90*

Vaga90* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2018
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    191
    Девојки веќе нз што да мислам и нз ни за во која тема да пишам... На 29 јуни си добив менструација редовно нормално, не нешто обилна, во последните месеци и така ми е, ден два имам па после ептен слабо. И секако надежта за тој месец ја снема, но откако ми заврши после некој ден почнаа пак да ме болат градите ајде во овулација сум, но цела оваа недела се чуствувам мн чудно, гради болни на допир, ми се оди во вц по цела ден, некоја тапа болка во грбот, поспаност, повремени грчеви во стомаков, прилошување и чести вртоглавици посебно приквечер... Правев тест-негативен, си велам нормално дека негативен кога имаше редовно менструација но сите овие симптоми ме полудеа или се ова се должи на променава на времево. Како и да е ќе одам од понеделник и крвна слика да проверам. Се извинувам на долгиот пост но веќе полудев :(

6. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    20.125
    Да, да, се надевам не ме сфати погрешно, те прашав само зошто ме интересираше зошто ти препишале кломифен и дали конкретно таквите мутации може да се пречка и за забременување.

Знам дека и едното и другото е тешко, и да не забременуваш и да се соочуваш со спонтани абортуси. Второто и повеќе знае да боли. Ама важно е да има кај сите среќен крај. :)

7. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Не не уживај не се сваќаме никогаш погрешно овде да сме да помогнеме. Кломифенот ми до дадоа како поддршка, односно можноста за повеќе фоликули, а да генетските мутации и тоа како може да се пречка и за забременување и за спонтани. Генерално Аспирин се препорачува кај сите..... Некогаш лекот е 5 пари само треба да се најде вистинскиот лекар

На marijamarkoska и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  8. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    1.412
    Здраво девојки може прашањево не е за овде ама исплашена сум.. Почнав да крварам пред 2 дена надвор од циклус рано ми е за добивање на 26 треба да добијам . Бев кај матичната ми даде капки ама не престанува имам обилно крварење и болки. Докторката ми рече доколку не ти престане или почнеш обилно да крвариш да се упатиш на клиника. Дали на вас ви се има случено вака? Фала ви однапред.

9. meggle

meggle Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    860
    Допаѓања:
    2.651
    Не ти кажа што може да биде? Те пушти без објаснување? Да одиш на второ мислење да си прашаш што е работата.....

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    1.412
    Не ми кажа ништо.

11. Secret.women

Secret.women Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2020
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.532
    А ти не побара објаснување да ти ја каже причината за крварењето?

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    1.412
    Ја прашав од што може да биде ме прегледа со спекулум ме гледаше на ехо ама ништо не ми кажа. Пак уште еднаш ја прашав да не имам повторно компликации (бидејќи имав цин промени) не ми рече ништо. Само ми рече еве ти ги овие капки ако имаш болки и уште крвариш одма на клиника.

13. Lucky1312

Lucky1312 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    50
    Здраво на сите, нова сум овде но вашите пораки и искуства се многу корисни, не само информативно туку и психички даваат мир и утеха дека има надеж. Сакам да ве замолам за совет, со мм се обидуваме веќе 9 месеци и имав една хемиска вториот месец. Мојот гинеколог воопшто не се замара и цело време вика вo ред е се пробувајте, но времето си поминува и сакаме да отидеме на второ мислење.Инаку имам хипотиреоза и пијам еутирокс 50 и глукофаж 500, инсулинот ми беше качен па се сомневаа на инсулинска резистенција. Препорака за добар доктор ? Го читам доста Владимир Трајковски од newborn, но би сакала и ваше мислење. Благодарам

14. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    mene mi izgleda povekje na hormonski disbalans. Ti se poremetuvalo ciklusot. Ne gledam pricina za panika.

15. Dzulija*

Dzulija* Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2015
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.112
    Девојки не знам каде да прашам значи уште 5 дена до менс секогаш ми е точна, денес пред 3 часа на бришач 2 точки црвени имав сега нема ништо. Што можи да биде

16. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Devojki mesecov bev na klomifen,na dvanaesetiot den( vo ponedelnikot) imav poveke folikuli od koi najgolemiot bese 17.5mm, od togas bevme aktivni, doktorot mi rece deka bi trebalo da puknat kaj petok, sabota (denes ili utre). Jas od vcera imam tapa bolka vo jajnici, ponekogas i kako mentrualna bolka, a rano e za dobivanje denes mi e 16ti den. Dali se ovie simptomi za ovulacija ili pak ke dobijam menstruacija? Ne znam veke sto da mislam, ne mozam da se opushtam, veke nemam trpenie. Mozebi nekoja ste bile vo slicna situacija.. Ve :hug:

На MarijaMi90 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Keri

Keri Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    1.398
    Јас кога останав бремена, три дена пред датата за добивање имав така баш точки крв, што веројатно биле инплантациско крварење. После три дена правев тест и си ги видов двете цртки :)(fingers)

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    8.456
    Jas bi rekla deka se bolki od ovulacija. Jas imam bolki vo jajnicite i grbot nazad narednite 4 dena po ovulacijata. Bidete si aktivni so mm , a ako ti raboti ginikologot utre pojdi da vidis dali doslo do pukanje na folikulot. Vi posakuvam mnogu sreka :hug:

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Daj Boze da e ovulacija i da se fati nesto.:l: Sakav denes da odam, ama ne rabotat, sega duri vo ponedelnik, ne mozam da izdrzamm.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana1989

Jana1989 Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Devojki ajde edna konsultacija, treba da dobijam denovive, ili pak ne :) veke edna nedela gradite mi se podueni i osekam peckanje na bradavicite, a pak od denes dobiv strasna bolka vo dolnit del na polovinata i bolka vo jajnicite. 31 den mi e od menstrualen ciklus no mi e neredoven. Da pravam li test ili da pocekam uste nekoj den?