Dragi moi feminki. Nema noviteti kaj mene zosto pauzirame od obidi za bebence poradi mojata operacija koja seuste ceka na red. Nekogas se osekam nemokno i me ubiva ovaa cekanje i mislata deka gubam zlatno vreme za obidi za bebence. Od druga strana si davam odiska i si velam po operacijata ke trgne se na dobro i ostanuvam pozitivna. Pomesani emocii. No ne se otkazuvam od mojata cel a toa e da vidam dve crtki eden den, se nadevam vo brza idnina i da go cujam zborot Mamo. Vi posakuvam na site sto kopneete po tie dve crtki da gi vidite sto e mozno pobrzo. I ostanete site pozitivni zosto pozitivna misla planini pomestuva. Jas sekoj den si go velam toa i baram ubavina vo sekoj den duri i koga e oblacno . Ne sekogas mi uspeva ama odime napred. Pozdrav i ve guskam site!
девојки клиничка биохемија дали работи и недела имате инфо? сум била во сабота ама за недела не сум сигурна. фала ви
Дали твојата пријателка знае дека те повредува со нејзиниот муабет?Дали знае дека се борите за второ дете? Си размислила ли дека можеби не го прави намерно тој муабет да те повреди?Ако ти е блиска пријателка кажи и дека не сакаш да зборуваш на таа тема,дека ти предизвикува немир.Ако не ти е толку блиска,и не сакаш да споделиш дека имаш мака со повторно забременување,едноставно избегнете ги тие пријатели.Не се дружете. Јас останав два пати премногу лесно бремена,сестра ми не.За првото дете се трудеа доста,а еве со второ не останува.Често знаат да ни речат ајде идете на трето,а ние на шала да им кажеме дека се мислиме помеѓу куче и дете.За некого невкусно,за нас шала. Ако нешто те повредува зборувај,кажувај,не си собирај.Промени нешто.
Девојки, во последниве месеци имам приметено дека околу деновите на овулација а и подолго, брадавиците многу ме болат. Ама не можам да ви опишам колку, на само допир. Дали некој има искуство вакво?
Мене месецов ми се случува тоа. Две недели откако ми заврши, средина на циклус сум, градите ме болат. Треба да сум во овулација, не си ги препознавам симптомите. Лани во ноември, годинава во мај и еве сега ми се случува истото. Претходно не сум имала такви болки.
Zdravo. Dali mozebi znaete bev na ginekolog vo cetvrtokot doktorot mi kaza deka pozadi matkata imam tecnost toa bilo od ovulacijata i endometriumot mi bil 12 mm. Kako sto citav na internet pisuva deka normalno e od 7-10 mm. No doktorot ne mi kaza deka e strasno. Od sto moze da mi tolku zadebelen?
Koga nastapuva ovulacijata endometriumot se zadebeluva, toa da ne te zagrizuva. I toj se odrzava se dodeka jajce kletkata ne se vgnezdi vo matkata. Ako se vgnezdi endometriumot prodolzuva da se zadebeluva. A ako ne dojde do vgnezduvanje t.e. bremenost toj pocnuva da se namaluva i da se lupi i nastapuva menstruacija. Se nadevam deka ti razjasniv. Pozdrav
https://www.vmfirm.com/blog/2019/12/what-to-know-about-endometrial-thickness/ " Аs the cycle progresses and moves towards ovulation, the endometrium grows thicker, up to about 11 mm. About 14 days into a person’s cycle, hormones trigger the release of an egg. During this secretory phase, endometrial thickness is at its greatest and can reach 16 mm. "
Секреторна (во текстот се вели дека тогаш достигнува и до 16 мм ) е фаза по овулацијата. Со менструацијата ќе се изљушти и пак ќе стане тенок. Сé е таман, не се грижи.
Ќе ставам слика за да ти биде појасно Ендометриумот почнува да се тенчи со почетокот на менструацијата. До тогаш треба да е "подебел", за во случај да настанала бременост, ембрионот да може да се храни. 12 мм за 26 ден е сосема доволно. Затоа и го ставив делот од текстот каде што пишува дека во секреторна фаза и до 16мм може да стигне, за да не се секираш дека е премногу кај тебе.
Девојки кога ќе се види жолто тело на ехо значи дека имало овулација, така? 28ми ден ми е, ендометриумот е задебелен доволно и за циклус и за бременост ама не знам дали ќе добијам или не пошто пробувавме месецов. Така се погоди да одам баш денес за пап и брисеви па направив и преглед. Докторот рече си имала овулација, ама ништо друго не кажа.. Секако знам дека е рано да се види било што.. Не ми е јасно само дали жолтото тело се гледа и во случај да се оплодила и во случај да не се оплодила јк?