Жолто тело или корпус лутеум се ослободува во јајникот кога водечкиот фоликул ќе достигне соодветна големина и ќе прсне и ослободи јајце клетка.така да тоа што е присутно значи дека настанала овулација,ништо повеќе зашто е многу рано. Ако настанала бременост моментално е во тубите и рано е,во матка може нешто да се види околу 2 и пол до 3 недели после зачнување.
Жолтото тело е она што останува од фоликулот кога ќе прсне и се ослободува јајце клетката. Со тоа што се видело на ехо се утврдува само дека настапила овулација. На крајот од лутеалната фаза, ако не дошло до бременост, се распаѓа и настапува менструацијата. А ако има бременост продолжува со лачење на прогестеронот за да се оддржува бременоста. Неговото распаѓање се случува во многу краток временски рок, па затоа со неговото постоење не може да се одреди дали настанала бременост или ќе настапи менструација.
Ти благодарам мила Ние месецов се спремаме да си го земеме последното замрзнато јуначе. Ако се е во ред, се надевам дека ќе имам убави вести наскоро
вчера имав 3 фоликули со димензии 20 цм, 19 и 18 цм после кломифен а денес два од кои едниот беше 26 цм. Не сум задоволна воопшто од докторката не ми објасни ништо само дека пукнала а овие ке видиме дали ке пукнат... што значи ова? ке ве молам за искуство ако некој имал слична ситуација
Pa vaka edniot folikul oslobodil jajce kletka nastanala ovulacija. Dali bevte aktivni tie denovi so partnerot? Pozitivno e toa sto puknal nemoj da se plasis.
Здраво девојки. Веќе 2 години се обидуваме со партнерот да зачнеме бебче, но безуспешно. Пред исто толку време и се преселивме во Скопје, и морав да најдам нов гинеколог, ми ја препорачаа Марија, и воопшто не сум задоволна од нејзиниот пристап кон пациент. При првиот ПАП тест и микробиолошки тест како и ехо,се беше во ред и и објаснив дека се обидуваме за бебе, ми даде само овулорм и спермограм за партнерот,и толку. Помина и втората година пак одам на преглед,исти тестови се,ниту да ме праша што се случува,до кај сме,што више при земањето брис за ПАП,пошто требаше да добијам баш тој ден,имаше крв на испитниот материјал и почна да вика како ова е многу лошо сигурно нешто ми се случува. По една недела сите резултати ми беа уредни и веќе не се вратив кај неа,и веќе 10 месеци сум без гинеколог,а во меѓувреме со партнерот се уште непрекидно се обидуваме да останам трудна. Ве молам ако некој знае добар гинеколог,по можност жена,да ми препорачате. Или да ми каже некој какви апчиња да земам за да можам да остана бремена.
Ако имаш можност закажи си приватно. Јас имам искуство со Др. Елена Петрова од Ремедика, многу е фина и објаснува се. Доколку имаш правено испитувања во скоро време, не бара нови, вели нема зошто да ви зимаме непотребно пари.
Не е толку едноставно, како кажете апчиња за бременост Прво најди добар гинеколог за да те води низ процесот. Испитај хормони на 3 ден од циклус. Направи фоликулометрија кај гинекологот за да се следи растењето на фоликулите. Партнерот нека направи уште еднаш спермограм. Каков беше предходниот? Ако се е ова е во ред, следно е да се провери и проодност на канали кај тебе.
Од срце ти ја препорачувам д-р Билјана Талеска Трајановиќ, ординација гинекомама во поликлиника Ѓорче. Со истиов проблем кога појдов кај нејзе, во едно одење ми зеде пап, брисеви и ми даде упати за хормони, крвна слика со седиментација и хсг на гак.
Девојки, дали некоја го има пиено чајот? Прашањето можеби не е за ова тема, но многу време се обидуваме за бебе (некои и се запознаени) Многу често имам болки во долниот дел од стомакот, брисевите, пап тестот ми се чисти ама гинекологот пак ми дава вагиналетки.Сакам на природна база да пробам со овој чај. Дали ќе ми штети? Што мислите?
Не сум многу стручна за оваа тема ама имам слушнато за алое вера од брусница дека е добра за мажи и жени 1 месец да се пие при пробување за бебе ги подобрува сперматозоидите и го чисти уринарниот тракт вреди да се проба , секако не ме земај за збор дека ќе функционира 100% . Ти посакувам две линии наскоро !!
Чаевите од оваа билна аптека се квалитетни стручно потврдено. Оваа комбинација е за хпв поради ехинацеата - има имуностимулативно дејство и за регенерација на слузница. Доколку папот ти е во ред, нема потреба да го пиеш овој, подобро земи си вагиналети со млечна киселина или вагинален пробиотик за обнова на флората или прашај во истата аптека дали имаат комбинација за одржување на состојба на женски органи. Јас лично од тука пиев мацина трева, вирак и комбинацијата за женски хормони (не осетив некој ефект ама треба подолго да се пијат а јас не сум баш упорна во варење чаеви иако знам дека треба барем 1 месец континуирана примена за бенефит).[/QUOTE]
И јас земав од овде мацина трева и вирак. Како ги пиеше? Ми рекоа капките во чајот да ги ставам, секој ден. Ама овде читав дека мацина трева пиеле до овулација, а вирак после. Или обратно беше