Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Peace Lily

Peace Lily Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    271
    Жолто тело или корпус лутеум се ослободува во јајникот кога водечкиот фоликул ќе достигне соодветна големина и ќе прсне и ослободи јајце клетка.така да тоа што е присутно значи дека настанала овулација,ништо повеќе зашто е многу рано. Ако настанала бременост моментално е во тубите и рано е,во матка може нешто да се види околу 2 и пол до 3 недели после зачнување.

На Ceneva, Anaksunamoon и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.689
    Допаѓања:
    21.358
    Фала ти, така и мислев. Ми требаше само потврда.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Жолтото тело е она што останува од фоликулот кога ќе прсне и се ослободува јајце клетката. Со тоа што се видело на ехо се утврдува само дека настапила овулација.
    На крајот од лутеалната фаза, ако не дошло до бременост, се распаѓа и настапува менструацијата. А ако има бременост продолжува со лачење на прогестеронот за да се оддржува бременоста.

Неговото распаѓање се случува во многу краток временски рок, па затоа со неговото постоење не може да се одреди дали настанала бременост или ќе настапи менструација.

На Idedemja, Anaksunamoon, MarijaMi90 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.689
    Допаѓања:
    21.358
    Фала ти. :)

На Kailani му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Среќно!
    Ти посакувам за некој ден да се пофалиш со две жар црвени цртки(fingers)

На Ceneva и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.689
    Допаѓања:
    21.358
    Се надевам дека ќе биде така.. Истото ти го посакувам и тебе! :hug:

На Ceneva и Kailani им се допаѓа ова.
  7. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Ти благодарам мила:hug:
    Ние месецов се спремаме да си го земеме последното замрзнато јуначе. Ако се е во ред, се надевам дека ќе имам убави вести наскоро:inlove:

На Mrs.Sofija, Anaksunamoon, Campanula и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.689
    Допаѓања:
    21.358
    Ќе се молам да слушнам убави вести и од тебе. :l:

На Kailani му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    вчера имав 3 фоликули со димензии 20 цм, 19 и 18 цм после кломифен а денес два од кои едниот беше 26 цм. Не сум задоволна воопшто од докторката не ми објасни ништо само дека пукнала а овие ке видиме дали ке пукнат... што значи ова? ке ве молам за искуство ако некој имал слична ситуација

10. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    :hug::l:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Pa vaka edniot folikul oslobodil jajce kletka nastanala ovulacija. Dali bevte aktivni tie denovi so partnerot? Pozitivno e toa sto puknal nemoj da se plasis.

На Sandra91 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. florka

florka Нов член

Се зачлени на:
    14 септември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Здраво девојки. Веќе 2 години се обидуваме со партнерот да зачнеме бебче, но безуспешно. Пред исто толку време и се преселивме во Скопје, и морав да најдам нов гинеколог, ми ја препорачаа Марија, и воопшто не сум задоволна од нејзиниот пристап кон пациент. При првиот ПАП тест и микробиолошки тест како и ехо,се беше во ред и и објаснив дека се обидуваме за бебе, ми даде само овулорм и спермограм за партнерот,и толку. Помина и втората година пак одам на преглед,исти тестови се,ниту да ме праша што се случува,до кај сме,што више при земањето брис за ПАП,пошто требаше да добијам баш тој ден,имаше крв на испитниот материјал и почна да вика како ова е многу лошо сигурно нешто ми се случува. По една недела сите резултати ми беа уредни и веќе не се вратив кај неа,и веќе 10 месеци сум без гинеколог,а во меѓувреме со партнерот се уште непрекидно се обидуваме да останам трудна. Ве молам ако некој знае добар гинеколог,по можност жена,да ми препорачате. Или да ми каже некој какви апчиња да земам за да можам да остана бремена.

13. Campanula

Campanula Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2020
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    236
    Ако имаш можност закажи си приватно. Јас имам искуство со Др. Елена Петрова од Ремедика, многу е фина и објаснува се. Доколку имаш правено испитувања во скоро време, не бара нови, вели нема зошто да ви зимаме непотребно пари.

На florka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Не е толку едноставно, како кажете апчиња за бременост :)

Прво најди добар гинеколог за да те води низ процесот.
    Испитај хормони на 3 ден од циклус. Направи фоликулометрија кај гинекологот за да се следи растењето на фоликулите.
    Партнерот нека направи уште еднаш спермограм. Каков беше предходниот?
    Ако се е ова е во ред, следно е да се провери и проодност на канали кај тебе.

На marijamarkoska и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Од срце ти ја препорачувам д-р Билјана Талеска Трајановиќ, ординација гинекомама во поликлиника Ѓорче.
    Со истиов проблем кога појдов кај нејзе, во едно одење ми зеде пап, брисеви и ми даде упати за хормони, крвна слика со седиментација и хсг на гак.

На florka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    6.487
    Девојки, дали некоја го има пиено чајот? Прашањето можеби не е за ова тема, но многу време се обидуваме за бебе (некои и се запознаени)
    Многу често имам болки во долниот дел од стомакот, брисевите, пап тестот ми се чисти ама гинекологот пак ми дава вагиналетки.Сакам на природна база да пробам со овој чај. Дали ќе ми штети? Што мислите?
    IMG_20210913_164458.jpg

17. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.349
    Не сум многу стручна за оваа тема ама имам слушнато за алое вера од брусница дека е добра за мажи и жени 1 месец да се пие при пробување за бебе ги подобрува сперматозоидите и го чисти уринарниот тракт вреди да се проба , секако не ме земај за збор дека ќе функционира 100% . Ти посакувам две линии наскоро !! (fingers):hug:

На Bebce1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    Чаевите од оваа билна аптека се квалитетни стручно потврдено. Оваа комбинација е за хпв поради ехинацеата - има имуностимулативно дејство и за регенерација на слузница. Доколку папот ти е во ред, нема потреба да го пиеш овој, подобро земи си вагиналети со млечна киселина или вагинален пробиотик за обнова на флората или прашај во истата аптека дали имаат комбинација за одржување на состојба на женски органи. Јас лично од тука пиев мацина трева, вирак и комбинацијата за женски хормони (не осетив некој ефект ама треба подолго да се пијат а јас не сум баш упорна во варење чаеви иако знам дека треба барем 1 месец континуирана примена за бенефит).[/QUOTE]

На Bebce1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    137
    да само многу скептична ми беше докторката и ме плаши фоликулот 26мм, тоа не е многу ? :worried:

20. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.523
    Допаѓања:
    2.778
    И јас земав од овде мацина трева и вирак. Како ги пиеше? Ми рекоа капките во чајот да ги ставам, секој ден. Ама овде читав дека мацина трева пиеле до овулација, а вирак после. Или обратно беше :^)