Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. Dudaluda

Dudaluda Активен член

Лошо. Ми кажа дека едниот јајник ми е помал во однос на другиот. Се потврди дека едниот ми е поголем поради циста. Он не ја виде.

2. Dudaluda

Dudaluda Активен член

Лошо. Ми кажа дека едниот јајник ми е помал во однос на другиот. Се потврди дека едниот ми е поголем поради циста. Он не ја виде.

3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Мене после првата бременост што заврши со абортус ми открија септум (абортусот беше заради аномалија на плодот во 12 недела и немаше никаква врска со септумот). Исто ми објаснаа дека може а и не мора да направи проблем, дека секоја втора жена го има и дека има случаи што родиле по 2,3 деца и не знаеле ни дека имаат. Кај мене беше некомплетен септум од 1,3цм ама сепак се решив за хистероскопија за да не го мислам во бременост, зошто си се знам дека цело време таму ќе ми беше паметот. Закажав отидов за 3 саати од прием напуштив болница, со целосна анестезија и никакви последици. На 9 ден од циклус го правев. Ми препорачаа да чекам да добијам па да почнеме одма со обиди. Добив редовно без доцнење после интервенцијата. Ти веќе имаше бременост стигна до големи недели ете не направи проблем септумот, ама да сум на твое место би ја направила чисто за да не го мислам, кога веќе знам дека имам.

Last edited: Oct 17, 2021
    fana and Bella_Stella like this.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Фала ти за споделеното искуство. Јас неколку пати ја препрашав докторката и она ми рече ти го кажувам само како информација, а да знаеш дека не е пречка. Со оглед на тоа дека знае што поминав не мислам дека ако требаше да правам хистеро немаше да ми каже. Не знам колку цм е мојот септум, не е ни пишано во извештајот дека имам.

Знам дека можеби е подобро да го тргнам за да не го мислам, ама искрено смачено ми е од болнички ходници, уште не можам да ги избришам сликите..

Ќе видам како ќе биде, се надевам дека прво ќе успеам да забременам, а секако и дека конечно ќе имам среќа сѐ да биде во ред и да не биде пречка..

ivance.., Idedemja and Lovebug01 like this.
  5. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Штом там
    Штом така ти рекла докторката тогаш опушти се ;) Ама ако мислиш дека и барем малку ќе ти биде на мисла за наредна бременост, подобро 3 саати да стегнеш заби и да го средиш (знам колку ти е смачено од болнички ходници) отколку да се мислиш цела бременост. Мене докторката ми рече дека поголемите септуми може да прават проблеми (но пак и не мора да значи), кај мене беше мал, не инсистираше др за хистеро ама доволно ми беше што го знаев како податок. Знаев дека ќе гуглам на секое ако не го тргнев и ќе ми ја реметеше психата. Дури и иако ми беше дадено зелено светло одма да почнам со обиди за забременување, јас чекав 3 месеци да поминат за да заздрави местото во матката пошо така си замислив дека интервенција па да заздрави убаво :rofl: (facepalm) Ама тоа сум јас, до толку сум одлепена :D Работава е- мање ич код доктора, они ти увек нешто наџу :D

6. Bella_Stella

Уф баш така испаѓа. Кога ми кажа си викам аман има ли крај на моиве дијагнози веќе. Ама од кога поразговарав со неа се подсмирив. Јас реално не сум исплашена за септумот како што сум за сѐ друго. Колку и да ми викаат дека не треба да поврзувам една бременост со друга, и дека ако еднаш се десило не значи дека ќе се деси пак.. мене црвот во глава ми копа..

Јас со душа чекам да останам бремена, а не знам како ќе се чувствувам од кога ќе се деси.. Се надевам дека ќе преовладуваат убавите емоции, а не стравот што секако е нормално да го има..

Криво ми е што не се сетив да ја прашам колкав ми е септумот, после викам чекај да видам во извештајот, ама немаше пишано..

7. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Потполно те разбирам. Така е кај сите што еднаш веќе се ‘изгореле’. Кога останав вториот пат трудна сфатив колку стравови носам во мене. Прво прокрварев во 5 недела. Во 6 недела почнаа симптомите на бременост-гадење, поспаност, во 8 недела еден ден магично ги снема сите симптоми. Ајде трчај на ехо да се осигурам дали е во ред. После чекање да помине прв скрининг. Па да помине втор скрининг. Па не мрдало бебето-трчај пак на ехо. Па да не се крател цервиксот- ајде докторката ми даде терапија иако не ми беше потребна, зошто ме знаеше каков паничар сум. Пред секој скрининг дури и сонував како ми кажуваат дека нешто не е во ред, се будев препотена. Ама кога ќе дојдеше денот и кога ќе одев на преглед и ќе влезев во амбуланта, бев ептен смирена зошто ѝ верував на докторката што ме водеше. Она и во првата бременост толку многу ме смири што после нејзините зборови и пеколниот ден кога ми ја соопштија неубавата вест, ми стана убав и вреден за живеење. Многу е важно да имаш таков доктор на кој ќе му веруваш во бременоста.
    Ти посакувам што поскоро една школска и безгрижна бременост :hug:

8. Bella_Stella

Фала ти! :hug: Знам дека знаеш како се чувствувам моментално, а сигурна сум дека и јас ќе минувам низ истиот страв како тебе во следна бременост. Ама што друго да кажам освен дека во вакви ситуации сфаќаме каква сила лежи во нас и едноставно мора да се оди напред..

9. medena147

medena147 Популарен член

Девојки да ве прашам ми дојде менструација имав два дена само и тоа не многу,вчера само на бришење немаше ништо на влошката денес веќе немам ништо,ме боли стомакот но менструација немам,се мислам дали да направам тест или па оваа само два дена и тоа не цели ден и пол и тоа не многу само 2 ден што имав и толку.

MarijaMi90 likes this.
  10. Anturium

Anturium Популарен член

Не сакам да те разочарам, но мене од кога пробуваме за бебе постојано ми е така. Многу малку имам и тоа до ден-два. Трети ден само кафеаво на бришење.
    Сепак прави тест ако ти е сомнително, барем ќе си знаеш

11. medena147

medena147 Популарен член

Јас пробувам многу време ама вака не ми било најчесто сум имала продожена,не се разочарувам што е тоа.

Anturium and MarijaMi90 like this.
  12. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

А, колку дена си после овулација ?

13. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Направи тест утре. Мене така ми почнува, ама пд вториот ден, најкасно третиот веќе е мн обилна. А, тамам ќе сум се понадевала. Ама ако кај тебе останало на тоа може да значи нешто. Со среќа:inlove:

14. Atropa

Atropa Активен член

Девојки за 2 дена треба да добијам, а немам никакви пмс симптоми како што имам секој месец.. можно е да се случило бременост или мора да имам некои симптоми ако сум бремена? Фала ви.

15. QweenSM

QweenSM Форумски идол

девојки да прашам многу сум омалаксана, се осеќам поспано и само што мерив температура и ми се качила на 37.
    7дпо сум, можно ли е да бидат рани симптоми за бременост?

Lavica2016 likes this.
  16. Saba08

Saba08 Популарен член

Ова се симтоми на покачено ниво на прогестерон, а он е покачен и после овулација и при бременост, од што се симптомите ќе се знае само со тест по 5-6 дена. Не ја земај во предвид температурата преку денот, релевантна е само онаа наутро, веднаш по будење и пред станување од кревет и тоа ако остане повисока и после вообичаните денови на добивање.

QweenSM likes this.
  17. medena147

medena147 Популарен член

4 ден веќе ми е немам ништо,правев тест негативен е. Највероватно ми е од апчињата,пиев Примолут Нор,пиев плус сумамед 2 дози и вагиналети ставав антибиотик.Сега правиме пауза додека не сме сигурни дека ја нема бактеријата.Се плашев да не сум останата бидејки веќе имавме незштитено осноси пред да ги земав резултатите.И плус имав циста за тоа пиев Примолут Нор.

MarijaMi90 likes this.
  18. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Извини на прашање, колку време ги пиеше Примолут нор ?

19. medena147

medena147 Популарен член

15 дена по две апчиња само еден месец така ми рече матичната.

*Лаванда* likes this.
  20. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Дами вака сеа, 12 ден од менструација. Иам болки у јајници, мноогу сум омалаксана, иам некое гадење и пред да станам у текот на ноќта имав гадење, и коа пиев кафе сабајле многу грдо у желудник, и половинста ме боле. Можно ли е да е сеа овулација? Плус подуена сум.