Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.567
    Допаѓања:
    21.151
    Не сум стимулирана. Случајно се погоди да одам на преглед на 13ти ден од циклус и докторката го виде фоликулот. Рече деновиве очекувај овулација.. Не знам, ќе почекам до следна недела и ќе видам што ќе биде. И кажав дека циклусите не ми се регулирани од после пораѓај, еднаш добив на 30, 2 пати на 20 дена, а последниот на 45, ама кога ме прегледа рече месецов ако не останеш бремена кје си добиеш на 28/30 дена.
    @Anturium @Lina-Detelina фала ви, ама некако не се надевам дека е тоа.. :l:

На Wanna.be.mum, Anturium, Bejb15 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Во фемибион2 сигурно е комбинирана, и обична и метилирана (слика во прилог). Јас ги земав ама не ги пијам. Подобро, ако ти се скапи на Now, земи си Abofolic meta, не се споредуваат со Now ама јас ги пиев дури ми стигнаа нарачаните од iHerb кои патем беа пола од цената од аптека.

Прикачени фајлови:

3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.567
    Допаѓања:
    21.151
    Да на iHerb сите суплементи се скоро на пола цена од нашиве аптеки. За колку време ти стигаат и има ли лимит на сума кога нарачуваш за да не плаќаш царина?

4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Јас кога сум нарачувала стигале за 2-3 недели. Лимитот за да не се плаќа царина е 90€ по најновиот закон на државата.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.567
    Допаѓања:
    21.151
    Фала ти.

На Anaksunamoon и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  6. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Zosto vo apteka za folnata od Now mi rekoa:Da ne ti e jaka? Vo sto se razlikuva? Objasnuvanje please :f:

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.567
    Допаѓања:
    21.151
    Бидејки содржи повеќе фолна од било која друга кај нас, 1000мг. Обично во пренаталните витамини или само фолна ако земеш е по 400мг во повеќето. Не ти е јака, баш напротив една од поквалитетните е.

На Wanna.be.mum и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  8. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Оптимален дневен внес на фолна киселина кај возрасен човек е 400 mcg.
    Имајте во предвид дека фолната и преку исхрана се внесува.
    Повисоки дози се препорачуваат само кај луѓе кај кои има индикација за тоа.

Кај жени како припрема за бременост препорачаната доза е исто 400mcg.
    Поради честите појави на мутација на MTHFR генот се препорачува да се пие фолна во активна форма, бидејќи мутацијата на генот го намалува нејзиното метаболизирањето во организмот.
    Кај хетерозиготни мутации препораката е повторнo 400mcg.
    A кај хомозиготните мутации препораката е 1000mcg (по претходна консултација со доктор).

Повисоки дози не се земаат на своја рака, затоа што може да дојде до хипервитаминоза, односно преоптоварување на организмот со витамини.

Го пренесувам и моето искуство на оваа тема:

Јас имам хетерозиготна мутација на MTHFR C677T и А1298C. Tрансфузиологот со кој се консултирав, за овој резултат ми препиша 1000 mcg на метилфолат и 1000 mcg на метилколбамин.
    Имунологот со кој дополнително се консултирав сметаше дека ова се високи дози за мене и дека треба да се придржувам до стандардните препорачани дози од 400mcg метилфолат и 2.5mcg на метилколбамин (б12).

Јас го послушав трансфузиологот, сметајќи дека повеќе е подобро.
    По три месеци, кога ги проверив нивоата на фолна и Б12 во крвта, беа неколку пати повисоки од горната граница и прекинав со суплементи.

После неколку месеци без суплементирање на овие витамини, резултатите ми беа близу горна граница.
    Последниот совет што го добив од имунологот е освен по ембриотрансферите, да не земам дополнително суплементи, затоа што најверојатно преку исхрана внесувам доволно.

На Luigy, Wanna.be.mum, elenaklasik и 4 други им се допаѓа ова.
  9. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    @Kailani Ги видов постовите и истово ми падна во очи. И истово сакав да го пишам.

Препорачана и отпимална дневна доза на фолна киселина во форма на суплемент три месеци пред бременост и во тек на прво тромесечие е 400 микрограми. Дневната доза од суплементи + исхрана не треба да надмине 1000 мкг, освен во случај на реални индикации за поголеми дози. 1000 микрограми во форма на суплемент е многу и тој внес на фолна, особено во активен облик треба да биде дозиран од доктор. Јас имам хетерозиготни мутации на сите четири гени (MTHFR и MTRR) што се одговорни за метаболизирањето на фолната киселина и еден трансфузиолог ми препорача доза од 800 микрограми, друг ми препорача 1000. На страна фактот што сум со ин витро, а обично кај нас ваквите терапии како и многу други се максимални.

Пиев 1000 повеќе месеци и при една проверка на крв вредностите и на фолна и на Б12 ми беа трикратно зголемени. Не заборавајте дека фолна киселина внесувате и преку исхрана, не само преку суплементи. Има истражувања што упатуваат и на ризици кога константно се земаат големи дози на фолна во бременост (аутизам, астма, инсулинска резистенција), а големите количини на фолна можат и да го маскираат нивото на вит Б12.

400 микрограми фолна киселина (дури и обична, не мора во активен облик, или мешано како што е во Фемибион и некои други пренатални) е доволно да земате три месеци пред планирана бременост и во текот на прво тромесечие, освен ако се разбира не е поинаку индицирано. И скоро сите пренатални суплементи што се достапни на пазарот и кај нас и во други земји ја содржат таа стандардна доза од 400 микрограми на фолна.

Последна измена: 22 октомври 2021
    На Nade-sunrise, IRBBB и Kailani им се допаѓа ова.
  10. irrelevant

irrelevant Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    8.328
    Како ги одредувате тие 3 месеци пред бременоста?

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  11. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.266
    Допаѓања:
    14.947
    Здраво
    Кај мене исто матичната поради мутациите ми препорача фолна од 1000, но после тоа бев на консултација кај Јани и он сметаше дека 0,4 е доволно за мене.
    Јас ги користам на SOLGAR, ги има во зегин околу 670 ден., 50 таблетки

12. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    287
    дали се овие?

13. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.596
    Кога ќе планираш бременост тогаш почнуваш со фолна. Пр јас некаде во февруари пиев обична фолна алкавит се вика во пакување има за околу месец вториот пат купив метилирана фолна мислам дека беше на солгар во зегин иако незнаев дека имам некои генетски мутации . Во април дознав дека сум бремена и по препорака на гинекологот пиев само Фемибион.

14. irrelevant

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    8.328
    Ете за тебе супер, а тие што бројат 3 месеци и не остануваат трудни? Затоа чудно ми е кога читам насекаде и гинеколог препорачува 3 месеци пред бременост, а бремена не се останува со темпирано време, не знам тие што се обидуваат една година пример, кои им се трите месеци пред бременост? Збунета сум.

На elenaklasik и Anturium им се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.816
    Допаѓања:
    97.368
    3 месеци од кога планираш бременост. Е сега нормално, не значи дека сите точно после 3 месеци ќе забременат, ама фолната е витамин б9, го има и во храна, не е нешто страшно ако не забремениш точно после 3 месеци.

На irrelevant и Suze18992 им се допаѓа ова.
  16. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.596
    Па не е баш супер мојата бременост заврши во 21 недела, поминаа 2 месеци уште правам испитувања за да ја дознаам точната причина.Ако немаш направени испитувања ти препорачувам да направиш генетски мутации,проодност на канали , микробиолошки брисеви, спермограм и спермокултура партнерот

На irrelevant му/ѝ се допаѓа ова.
  17. irrelevant

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    8.328
    Жал ми е, извини ако нешто те вознемирив, само сакав да знам тоа ме буни секогаш, не може секој да си планира точен месец на забременување ваљда...

На Suze18992 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    200
    Zdravo devojkji moze da mi kazete koi vitamini I suplimenti gji piete za podobar kvalitet na jajce kletkite?

19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.567
    Допаѓања:
    21.151
    Супер што се јави некој со поголемо искуство од моето за да објасни подетално. Затоа јас секогаш викам консултација со доктор за било какво апче што сакате да го внесете. Не се зема ништо на своја рака и да ви личи на безопасно. Јас имам хомозиготност во MTHFR 1298 и гинеколог ми посочи дека треба да пијам метил фолат од 1000мг. На 15ти Ноември имам термин кај Јани и ќе видиме он што ќе каже.

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.070
    Јас имам хетерозиготност MTHFR 677, пред два дена бев на консултација со др. Јани ми кажа да ја пијам фолната од 0.4, јас пак помислив да го дотрошам кутифчето од 1000mg бидеќи имам уште околу 30 таблети па ќе ги сменам… можи да ми пишите искуство кои ги порачувате на iHerb со 0.4?