Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. siaSweet

siaSweet Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2012
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    145
    Jas se izvinuvam so mislenjata ako se neuredni. Sakav uste da kazam deka mi najde folikul od 15mm i mi rece od prvo sledenje nemozi nisto pokonkretno da kazi... dali mislite deka e premnogu mal pa da treba od sledniot mesec so terapija? Sakav samo da slusnam vasi iskustva.

На *Лаванда* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    @siaSweet

Немој да очајуваш и да се разочаруваш. Еве, ќе си испиташ се' со ред што треба да се испита. Испитај и ти, и сопругот. Потоа, добиените резултати во консултација со гинеколог, убаво ќе ги разработите, ќе се најде начин за се'! Ако е потребно, ќе се вклучат и доктори од други специјалности како ендокринолог, уролог и сл. Супер е што работата ја фаќаш пак од корен и со ред се' убаво ќе испиташ. Верувам дека ќе се реши ова.
    Пишувај и овде, прашувај било што и да те интересира, што можеме - ќе одговориме. :nod: А, и да немаш некое конкретно прашање, пиши кога и да ти затреба поддршка. Ние сме тука:l:

Не си сама. За жал, во денешно време имаме многу парови кои се борат со ова. И тоа е така. Живот е тоа. А, животот е борба. Секојдневна борба. Затоа, главата горе и со нови сили во нови победи!

Верувај во чуда, зашто чуда се случуваат!! И тоа баш кога ти најмалце ќе очекуваш!

А, големината на фоликулот зависи од тоа во кој ден од циклусот е мерен. Ти во кој ден мереше? И дали досега си користела некој метод за следење на плодни денови и овулација?

Ти испраќам гушкиии:hug::f:

На siaSweet, Freckles. и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  3. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    7.174
    Добив вчера. Си се исплакав убаво.Се плашам дека никогаш нема да биде.
    Овој месец почнуваме со испитувања.

4. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    2.439
    Еден најдобронамерен совет(fingers)
    Поминат ли 6 месеци од обидите и не се фати, почнувајте со испитување. Така јас чекав една година слушајќи ги матичните, па на крај испадна запушени канали и џабе сме чекале. Направи си хсг, хормони и спермограм за почеток.
    Нема разочарување, мора да се изоди до целта. (fingers)

На H.VAGA и Kolumna им се допаѓа ова.
  5. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Se slozuvam potpolno. Nikogas ne mi se svigalo idejata :cekaj edna godina pa pocni so ispituvanjata. Od kade da znaeme nie edna godina deka se trudime za rezultat, koga nemame barem glavni ispituvanja napraveni. Kaj mojot slucaj ne se znae uste sto mi bilo pricinata za neplodnost, iako jas od pocetok pocnav da napravam ispituvanja.

На Алек*** му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.088
    Допаѓања:
    2.439
    Ние од такви стручњаци си патиме и тапкаме во место. Чекај рано е млада си, кај се брзаш за на крај сам си бараш да направиш хсг и откриеш кај е проблемот. :@

На Kolumna и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  7. siaSweet

siaSweet Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2012
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    145
    Neznam seuste da oznacam clen i dokolku moite mislenja ne se pregledni ke ve zamolam da mi kazite (go pisuvam ova do Lavanda )
    Ne mi e redoven ciklusot od koga pocnavme so obidi za bebe mi se izmesti nekogas mi idi 7 dena porano nekogas pokasno. E sega spored aplikacija bi trebalo da mi dojdi za 8 dena, posledna menstruacija mi bese na 18 oktomvri(togas mi zavrsi) . Doktorot mi rece so ogled na to so ne mi e redovna ke pocnime so sledenje redovno. Sega za sega ke napram ponedelnik nekoj testovi pa ke vidime so ke vidi ponatamu. Ova iscekuvanje znaj da me ubie...
    Vi blagodaram na site za podrskata redovno ve citav i sledev samo nemav hrabrost da pisam...

8. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    Мило ми е што собра храброст да пишеш.

Како прв ден од циклус се смета денот кога си добила, а не кога ти заврши. Значи, денот кога добиваш е ден број 1 од циклусот и така натаму со ред, се' до наредно добивање. И пак, одново. Затоа и се вика циклус.

И јас, откако почнав со обиди за бебе, имам промени во крварењето, т.е. интензитетот на крварењето ми е мноогу намален. Ваљда така треба, не знам.:^) Оти и други членки пишаа дека истото го искусиле и тие.

Изградете коректен и професионален однос со новиот доктор. Прашувај го за се' што те интересира, буквално за се'! Како што ќе ви каже тој - така правете. Направи ги понеделник потребните тестови, причекај резултати за да знаеш како да издејствуваш понатаму.(fingers)
    Причекај за десетина дена да добиеш, па потоа од нов циклус со ред се' ќе си фатиш. Купи си тестови за овулација ( ги има во Зегин и само во Зегин. За жал, во други аптеки не сум ги сретнала. Јас ги платив околу 350денари за 5 тестови, а имаш и 130денари за 2 тестови. Зависи, како ти е поисплатливо - така.), купи си дигитален топломер ако немаш, и нека биде водоотпорен. Тој е околу 250 денари, го има скоро во секоја аптека. Почни да мериш базална температура. Ова ти го пишувам со цел да ја “уловиш“ овулацијата и плодните денови. Низ форумов има посебни теми за тестови за овулација и за базална температура. Разгледај и таму, има доста што да научиш. Сме пишувале и таму, за да не се повторувам и овде, види ги и тие теми. Ќе ти бидат од корист, верувај.^_^

Опушти се, колку и да звучи клише. Стави ги малку работите на relax! Знам дека е стресно, заморно, депресивно. Но, обиди се да останеш позитивна! Најди хоби, измислувај обврски кои “мора“ да ги завршиш. Излези, оди на шопинг. Пополнувај го времето, никако немој да седиш да размислуваш и да се затвораш. Со глава во ѕид не се удира, пак ќе речам!:!:
    Да, постои ситуација/проблем на патот која треба да се реши. Но, тоа не значи дека ти треба 24/7 да живееш во проблемот. Што е твое ќе си дојде, а и убедена сум дена и двајцата ќе направите се' што е во ваша моќ за што побргу да се оствари желбата!;)

Главата горе:muscle:, ќе биде добро!! Мора да биде:*:

И те молам, никогаш читај НИКОГАШ да не ти е срам или да немаш храброст да пишеш. Можеш слободно, во било кое време. Ние сме тука. :nod:
    Ти праќам среќа, здравје, мир:f::l::hug:

п.с. - за означување се става прво мајмунче @ и потоа се пише името на тој што сакаш да го означиш. И после, ќе го кликнеш тоа име, оставаш празно место и си продолжуваш да ја пишеш пораката:$.

На LiquidLuna, elenaklasik, _Vera_ и 3 други им се допаѓа ова.
  9. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    Тоа “никогаш нема да биде“ избриши го од главата веднаш! Ама, веднаш!!:!:
    Живееме во 21 век, медицината е толку напред замината, летната. И фала Боже што е така. Има приватни клиники, чуда од доктори, ако треба и странство да се појди - ќе собереш пари и ќе отидеш! Море и на крајот на светот! Само чиста душа и силна воља и работите ќе си дојдат на своето:nod:.

Испитај хормони понеделник, штом си добила вчера. Мислам дека не е касно да се направи хормонален статус на 4 ден од крварење, но сепак консултирај се со гинеколог. А, потоа и други потребни испитувања.

Ништо не е исгубено, немој да мислиш дека така лесно ќе ни излезеш од игра! Речи си самата - “којзнае зошто е ова добро“ и продолжи понатаму. Исплачи се, нека олесни. Извади го цел бес, лутина, депресивност. Не ти се потребни тие во новиот циклус, кој може да е потенцијален погодок:nod::sun:.

Ајде, со нов циклус во нови победи! :*:

Те гушкаммм:hug::f::l:

На LiquidLuna, elenaklasik и H.VAGA им се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.968
    Допаѓања:
    21.915
    Дали некоја со превртена матка имала проблем при забременување?

11. демотивирана

демотивирана Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    564
    Здраво на сите! Ја сум нова на форумов. Уф... од каде да почнам. 2016та година на прв обид останав трудна, во 21ва недела имав спонтан. Причината за спонтан кажаа дека е од преголем стрес предизвикана,кој го имав во изобилие и на никој не го посакувам. Од претрпен стрес повторно почнав да пробувам бременост во 2019та каде во фебруари добив две цртички од кои едната бледа, имав кафеав исцедок, бев на преглед немаше ништо на ехо, матичната кажа да направам бета hcg, го направив испадна не доволно високо односно на два до три дена не се дуплираше. Таа бременост се заврши како биохемиска каде самата се прочистив за неколку недели. Подоцна крај на ноември 2019та година добив повторно две цртички на тестот за бременост кои убаво се гледаа. Бев многу среќна. Бев на преглед се гледаше сакус меѓутоа не и ембрион,(осеќав дека нешто нема да е во ред) ајде кажа матичната можеби е подоцна зачнато ќе почекаме. Во меѓувреме правев бета hcg кое се гледаше дека не расте како што треба. По голема голгота испадна дека е blighted ovum односно сакус без ембрион, во 10та недела имав киретажа. на 21ви Септември2020 превев Хистероскопија во Систина затоа што се утврди на хсг дека имам адхезија на матка односно жиличка или ашерман синдром за кој мислам дека многу ретко се зборува кај нас. Една година од хистероскопијата ја немав резултат за бременост, со што прерходно побрзо фаќаше. Бев на сите можни испитувања и последно се договорив со Др дека треба да се прави повторно хсг дане е запушен некој канал после хистероскопијата. Овој месец требаше да чекам да добијам циклус и да правам хсг меѓутоа мене ми доцни 6 дена. На 3ти ден од доцнење направив тест испаднаа две линии едната е мнооогу бледа едвај приметлива.Мислев дека ќе урлам од среќа, ја немам емоција. Вчера односно по 48 часа од првиот тест или на 5ти ден доцнење линијата е повторно бледа ама убаво се забележува. Утре треба да правам уште еден тест да видам како ќе испадне. Моментално читам по интернет и ме фаќа паника,почнувајќи од ковид и бременост до вонматерична, биохемиска, повторна blighted ovum бременост, моларна бременост од се живо и диво. Во среда сум закажана на преглед. Незнам дали да се радувам или како да реагирам. Да напоменам покрај големата голгота на испитувања и Доктори си развив анксиозност и хипохондрија исто така сум со зголемена килажа. Последниов период се ангажирав и ја намалив едно 10 кила. Покрај сита испитувања и мое објаснување на докторите дека првата бременост која фати од прва мене за време на овулација дневнта телесна температура, не базалната ми одеше до 36.9 и до 21 гестациска недела во првата бременост ја бев со таа температура. Од тогаш до сега ми се нема качено таа температура за време на овулавија ни па за време на бременостите. На сите Доктори им кажував дека мислам дека нешто не е во ред со овулацијата според мене, меѓутоа тие негираа според хормоните викаа во ред е. Овој месец му викам на мажми чудно ми е мене температурата ми иде до 37 и тоа баш кога треба овулација да имам, може ќе фати нешто. Без лежење на грб по пола саат со нозете на горе, без редовни односи како прерходно кога многу се треудевме овој пат излегоа тие две цртички, како ќе се развива понатамо ќе видиме.... се надевам добро... Се извинувам на долгиот пост. Сакав да си кажам и да споделам со Вас можеби на некој ќе помогнам.

На Pinkdust, Meddy, LiquidLuna и 18 други им се допаѓа ова.
  12. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.683
    Сите си имаме по некоја причина за страв, ама сигурна сум дека среќата ги прати храбрите :) кај мене беа бледи цртките до 7 дена доцнење (настанала подоцна овулација), претходно исто имав случај во семејството со спонтан во 8ми месец и стравот ми беше неопислив. После 7-8 месеци пробување отидовме на одмор и решив уво да не ме боли за ништо (тогаш сум останала труднаа), среќааа до таван, во 8ма недела прокрварив (се убив од плачењее и одма на најлошото мислите ми отидоа) и испадна полип ми се напраил. Сеа сум 15 г.н и се трудам да бидам позитивна и да си уживам во бременоста. Стискам палци и посакувам да биде се како што треба, позитивната мисла е од големо значење. Гушкии

На Ceneva, tina2018, *Лаванда* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    564
    Извинете заборавив да напоменам дека температурата сеуште ми иде до 36.9 Преку ден паѓа меѓутоа не пониско од 36.2. Нормалната телесна температура кога не сум била во овучација и години уназад ми е 35.7

14. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    564
    Бескрајна благодарност од мене до тебе за охрабрувањето. Со лесно и многу убави моменти ти посакувам. Гушкии

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    564

16. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.683
    Те чекаме во среда со убави вести ❤

На *Лаванда* и демотивирана им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.576
    Допаѓања:
    21.167
    Прво добредојде и мило ми е што си решила да пишеш, барем малку да си олесниш. За жал многу убаво те разбирам како се чувствуваш, јас моето бебенце го загубив пред 6 месеци во 33та недела. Кој што сака нека збори, не постојат зборови што ќе те утешат или смират. Стравот ќе биде присутен се до еден убав сончев ден кога во раце ќе си го земеш своето бебенце кое те избрало баш тебе да му бидеш мајка.

И јас ете не сум многу компетентна за давање совет и утеха пошто сум бетер. Се залажувам со обидиве за нова бременост сега, ама само Бог знае колку се плашам од исходот.

Можам само да ти кажам биди силна како до сега. Моли се и наоѓај начин да си барем поголемиот дел од времето зафатена за да не ти оди често паметот на тие места. Ти посакувам овој пат да биде успешно и конечно да ти биде наградена трпеливоста. Stay strong! ❤️

На Dancewere, QweenSM, fana и 10 други им се допаѓа ова.
  18. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    564
    Се надевам ❤️ ќе ве известам секако

На *Лаванда* и Ani93 им се допаѓа ова.
  19. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    Незз дали ти одоговрија ама веќе има таква, Денови после овулација = two weeks wait :)

20. демотивирана

Се зачлени на:
    30 октомври 2021
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    564
    Многу ми е жал за твојата загуба и потполно те разбирам. Ме расплака... Таа болка мислам дека е најтешка. Јас немав храброст да пробувам повторно бременост затоа и чекав 3 години. Се надевам дека се ќе е во ред и кај тебе само прво гледај да се стабилизираш да бидеш ти спремна не само физички туку и психички. ❤️ Ти посакувам кога ќе бидеш спремна да си видиш две цртки и по можност две ембриончиња наеднаш

На Ceneva и Bella_Stella им се допаѓа ова.