Zdravo zenicki, da ve prasam dali nekoja se ima sooceno so sekundaren inferilitet, i da spodeli nekoe iskustvo ili nesto nekoja da znae
Мојата дијагноза беше таа. Барем така стои на извештајот. Останувам трудна плодот не се задржува. Причина наводно беше септум на матка, кој се острани, после нерамнотежа на хормони, настанати лузни на матката од киретажата до спонтан во 21ва г. недела. Се правеше хистероскопија и наводно се решил проблемот,останува да видиме.
@демотивирана золва ми крвареше цели 4 недели негде таму на почетокот, па сега си има здраво и право едногодишно детенце строго мирување, опуштенање психа најмногу што можеш и слушање на докторите. Се ќе биде во ред, имај верба во вас и гали меше
Здраво на сите. Веќе 3 ипол години се трудиме со сопругот да имаме бебе. По 12 месеци, правевме испитувања (пап тест, микробиолошки, хормонски, спермограм...), и сите резултати беа одлични, сè е во ред со двајцата. Бевме и во приватна болница, да слушнеме второ мислење. Пак истото, резултатите добри, нема проблем кај ниту еден од нас. Не знам колку совети сум слушала и применила за здрава исхрана, да не се пие алкохол, физичка активност и слично. Пред некој месец бев кај друг гинеколог, за трето мислење. Според гинекологот нема никаков проблем. Менструацијата ми е редовна и немам страшни болки. Денес добив, и повеќе не знам дали сум фрустрирана од ситуацијава или почнувам да губам надеж.
Дали имаш правено хистеросалпингографија ( испитување проодност на каналите)? Дали си испитала АНти милеров хормон (АМН - тест за испитување на оваријална резерва)? Дали си следела фоликули ? И уште нешто да те прашам (се подразмислив дали да ти го поставам прашањево со оглед на тоа дека пробувате 3 години, ама можеби ќе биде од корист) - дали следиш плодни денови и како? Немој да губиш надеж. Верувај во чуда оти се случуваат!
Mene mi e dadena taa dijagnoza a nemam rodeno do sega, 3 pati bev bremena koi za zal zavrsuvaa so missed
Да, ама имам 1 спонтан, една биохемиска и 1 blighted ovum, ваљда и нив ги рачунаат па затоа така стои.
Kaj mene pricinata e tromboza, namalen protein Z, so poslednata bremenost primav heparin i aspirin i pak ne uspea
Стигна да испитам хормони денес на 3 ден. Му ги пратив резултатите на докторор ама сеуште не ми вратил. Дали ќе можи мислење од вас дали имам простор за паника? Еве ги резултатите : FSH - 6.31 LH - 4.1 Prolactin - 205 Estradiol - 162.0 TSH - 3.070
Генерално се добри. Тсх убаво е да е малку пониско ама не е страшно. Пролактинов по каква референтна вредност се води?
Здраво девојки. Едно прашање. Кога се проверува прогестерон, на кој ден од циклус и дали е веродостоен показател за овулација?
Ако имаш потврдена овулација т.е се сомневаш дека била на конкретна дата, провери го 7 дена после тоа. Школски се проверува на 21ви ден, ама немаме сите овулација на 14ти ден. Мислев од колку до колку се референтните вредности. Во повеќето лаборатории максималната вредност е со двоцифрема бројка затоа.
@Bella_Stella овде на резултатот пиши од 40 до 530 за жени. Испитвав на државна . Сега ми останва хсг да напрам и спермограм и спермокултура. Ама мм доби некоја алергига и примаше инекции и пие апчиња па можи да треба да почекаме да ја доприми терапијата. Во секој случај малку ми е подобро вака шо одам чекор по чекор се надевам за брзо не само јас туку и сите ќе си ги добиеме посакуваните резултати. Секоја што видела 2 цртички да си има лесна бременост дај Боже а тие што се во исчекување да не добијат цели 9 месециinlove: