Доколку во скоро не си ги правела пап и микробиолошки брисеви да направиш, сопругот може да направи спермограм/спермокултура. Закажи си некаде на средина на циклус кај матичната и таман ќе видеш како стоиш со овулацијата.
Jas kako sto procitav od edna clenka ovde doktorot i rekol ako ti dojde do 13 casot se smeta za prv den, ako e pokasno naredniot den e prv, ako sum greska neka me ispravat
Хормоните се испитуваат на трет ддн од циклус, така да можеш одма да земеш упат од матичен и да испиташ уште месецов. За останатото како што ти пишале членките, само сакав да ти пишам за хормоните да не чекаш. Исто, не знам колку време се обидувате ама можеш да испиташ и проодност на канали.
Женски помош со мислење што да се превзема додека отидам кај матичната ќе се побудалам од резултатите. Цели три месеци ми доцнеше мислев ќе експлодирам јас последнава година мака мачан со пцос. Резултати на трет ден: And 0,80 Cort 337 FT4 11,96 TSH 2,15 Insulin 3,03 FSH 1,82 LH 0,67 Estrogeni 21,2 Prolaktin 6.65 DHEA S 192,41 TST 16,49
Да еден месец важи. Претежно земав една недела пред да добијам, еднаш ми кажа матичната дека важи еден месец упатот.
Да, така планирам. Ноќеска добив, во вторник ќе одам хормони да проверам и на 10ти ден ќе одам кај докторката со резултатите таман и на ехо да ме види. А кажете ми кога веќе јас ќе испитувам, сакам и мм да оди да направи спермограм и спермокултура, треба да апстинира претходно, треба од дома да однесе примерок или како? Некое инфо плус.
Треба да се апстинира 3 дена. Најдобро е таму да се остави примерок, за да се добие точен резултат. Ако се носи од дома, може да добиете лош резултат.
Треба да апстинира. Најдобро таму зошто одма го земаат примерокот за обработка. Може и од дома но мислам во рок од 30минути ќе треба да го однесе во лабораторијата. Може и од лабораторија до лабораторија да зависи, ќе ви кажат за сигурно кога ќе се јавите. Ама сепак повеќе од пола саат мислам дека е несоодветно. Како што пишала @Beatris апстиненција е од 3-5 дена, најдобро 3. Проодност би требало пак да се испита, иако има влијание и колку време поминало од првата бременост, ама да, остави го тоа испитување за крај. За месецов ви се доста хормони и фоликулометрија и за мт спермограм/спермокултура.
Девојки да споделам мое искуство. Последна менструација ми беше на 06.10(имам нередовен циклус). Ми доцнеше(ништо необично за мене). Правев тест на 18.11, беше негативен. Имав менструални болки и бев сигурна дека ќе добијам. Со денови беше така, за да потоа започнат да ми бидат осетливи и болни градите. Тоа беше потик да направам повторно тест 01.12, иии веднаш се појави убава 2 линија. Веднаш испитав и бета = 2900. Пуштам среќа и позитива на сите да си добијат новогодишни поклончиња, бидејќи многу ми помогнавте психички и нон стоп ве читав. Особено темата две недели после овулација(дај боже сите да се префрлат во труднички).