Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Каква терапија земаш?

2. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    7.027
    Глукофаж 500x2
    Еутирокс 50 за викенд 75
    Спиронолактон 100

3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    А си пробала со контрацептиви?

4. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    7.027
    Јасмин пиев а сега поради проблеми со циклусот Дабростон.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    11.829
    Женски, здраво.
    Сега една мисла ми дојде. Кога проверував хормони на трет ден, фсх ми беше 9 запирка нешто и лх исто 9. Останатите хормони беа супер според мене, а и гинекологот рече во ред се. Ама тука ве читам дека фсх треба да е помало, подобро било. Не дека е страшен резултатов, ама сепак размислувам зошто.
    Денеска гледам дека ќе добијам мензис, испаѓа порано 3-4 дена.
    1. Дали поради тоа беше таков фсх? Што мислите?
    Баш реков, ќе следам на кој ден од циклус ќе ми дојде, за да знам, мислам дека имав порано овулација.
    2. И докторов не придава значење, но вие сметате дека е проблем што вака варира менструацијата, еден период месеци ми беше точна, сега подранува неколку дена?

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Одамна докторката ми рече дека најдобро е да се рачуна годишно колку менструации имаш ама ова ендокринолог, а не гинеколог така да не го фаќај здраво за готово.
    Баш ме праша дали имам редовна менструација, реков да мислејќи дека редовна менструација е и доколку доаѓа секогаш на 40 дена. Ми рече дека тоа е веќе нередовна зашто според неа би требало да доаѓа до 32 дена.

Едит: Тебе колку ти подранува? На колку дена ти се фаќа?

7. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    11.829
    Најрано досега на 24. Инаку порано на 28 точно, некогаш на 26-7.
    Не ми е тоа да ме мачи, туку фсх. Знам дека е променливо, додуша не знам, ама знам дека зависи од овулацијата. Можда затоа кај мене беше 9, ме зачуди дека ги гледав вашите резултати, пониски беа вредностите.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    5.719
    Зголемен фсх може да означува намалени резерви и еден од симптомите е скратен циклус. Тоа е заради тоа што се лачи поголема количина на фсх што пак влијае доминантниот фолекул да расте побрзо и да дојде до порана овулација. Мене циклусот почна да ми варира од 25 до 28 дена уште пред 5-6 години, последните година две ретко кога ми бил подолг од 25 дена.

Последна измена: 16 декември 2021
    На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    11.829
    Што можам да преземам?

10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    5.719
    Па не нешто превише. За оној рецепт со смокви во маслиново масло веројатно имаш прочитано, има девојки што успеале да намалат фсх со нив кај мене немаше нешто ефект, ама можеби можеш да поработиш на квалитетот на јајце клетките со суплементи и здрава исхрана. Имаме пишувано и тука и во темата за вонтелесно. Јас конкретно ги следев насоките од книгата it starts with an egg. Доколку подолго време се обидувате за бебче, можеби најдобро е да се консултираш со специјалист за стерилитет. Испитај и амх. Фсх далеку ти е од висок и трагичен, не се потресувај превише, и со многу повисок од тој останувале природно трудни ама ако не ти се чека, постојат и други опции...со среќа и со две цртки наскоро!

На IRBBB, tina2018, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    11.829
    Наредно следам овулација. А бе за исхрана, внимавав, не сум некоја јадачка на нездраво. Земам јаткасти, цинк и вит Ц, Д, земам фолна веќе три месеци.
    Пијам вода, не земам газирано, шеќери, сега не се ни ограничувам од благо, ама не сум многу по него.
    Не пушам, алкохол си земам со ручек, ама па до толку да гледам да се потресувам ми е нонсенс.
    Ќе пратам нареден месец кога ќе ми дојде. Еден период имав доста точна, сега се измести. Сум слушала дека кога се обидуваат за бебе парови, мензисот се изместува.
    А кажете ми , дали нервоза и стрес влијаат на квалитетот на јајце-клетките и на брзината со која се трошат?

12. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    286
    Кои суплементи ги предложуваш за квалитет на јајце клетки ? :)

13. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    5.719
    На брзината не. На квалитетот искрено не знам. Официјалната верзија е дека единствена причина за влошување на квалитетот на јк се годините и дека со ништо не може да се влијае на квалитетот. Затоа и ниеден доктор не препорачува суплементи. Јас сметам дека кај мене имаше ефект и се што земав беше на своја рака и од лични истражувања. Мојот режим на исхрана беше навистина ригорозен и бев доста дисциплинирана.

Од супплементи пиев Q10 ubiquinol 600mg, inositol 2x2000mg, alpha lipoic acid 200mg, NAC 600mg, selenium, vitamin D, melatonin 3mg, метилирана фолна 2х400мг. Плус избегнување на пластика, хемикалии во козметика итн.
    Еве ја закачив книгата, разгледајте ја, можеби ќе ви се најде. Има доста совети и објаснувања

Прикачени фајлови:

На Anaksunamoon, fana, marijamarkoska и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.596
    Ќе можеш да ни пишеш уште што смени во исхраната , јас скоро се од ова зимам али кога доаѓа до тема храна тешко можам да одолеам на нешто убаво иако знам дека не е здраво:D

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    5.719
    Имав план од нутриционист, немам проблем да го споделам, ама тој беше направен според мојата крвна слика и хормони. Генерално беше многу зеленчук, два пати неделно риба, без пржено, слатко, леб, тестенини, млечни производи скроз (освен ќефир) многу ретко месо и тоа исклучиво телешко. Значи манџи, салати, супи и сл...

На fana, elenaklasik, Suze18992 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.866
    Допаѓања:
    8.261
    Jas mnogu cesto pravam hormonalni statusi , tri pati imav inverzija pomegu FSH i LH i imav primeteno togas mi bea pokratki ciklusite. Posleden pat pravev koga mi kasnese i mi dojde na 46 ti den i na tret den zemav napraviv hormonalen status i ja nemav inverzijata pomegu FSH i LH. Toa nema vrska so rezervata na jajce kletki barem mene taka mi kazaa. Tuku koga LH e povisoka od FSH nema dojdeno do ovulacija. Kaj tebe se skoro isti taka da mislam deka ne e strasno. Kaj mene LH bese ednas 3 pati povisoka od FSH. Zatoa mi prepisaa jasmin da mi gi sredat ciklusite i potoa pak da proveram hormoni. Jas sum totalen haos mi doaga i na 18 ti no mi doaga i na 46 den. Iskreno jas ne gledam nekoj problem kaj tebe opisti se. Pozdrav

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  17. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    11.829
    А да те прашам. Имаш направено испитување на оваријална резерва? Зашто на 25 до 28 дена не е лошо ако е циклусот. Кога го прашав докторот дека еднаш ми дојде на 24 дена, ми рече ништо страшно, се случува нема гајле.
    И на интернет прочитав за регуларен циклус се смета од 21 до 35 дена. Е сега ова е ептен општо и секако ако има големи отстапки од просекот, се прават испитува. Ама за во твојот случај и кај мене, мислам дека не е страшно. Кај мене се случуваше и порано, пример на факултет, да добијам порано, па некое време точно и пак нешто ќе ја помести. Живи бича то је. Знам дека стрес има улога, напетост.

А кажи ми, за време на мензис, колку време крвариш и колку обилно? Има ли тука некој знак во обилноста? Знам дека анемични, повеќе крварат, додуша една моја пријателка така ми има кажувано, за менструации крварела повеќе. Таа и како рх фактор е негативна па земаше инекција за наредните бремености, ете сега три дечиња има.
    Сакам да кажам, една единствена јајце клетка нѝ е потребна, тука е, ќе опали.

18. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    11.829
    Да, главно е тоа исхраната. Можете и морско да воведете, ако јадете :D. Поздрава исхрана, амин. И печурки се замена за месо, протеини имаат.
    Само не знам колку е дозволено пилешко месо? Или полно хормони е, затоа не смее.

19. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    5.719
    Да, имам испитано, кај мене резервите се намалени, фсх највисок 18, амх 0.44 пред година и пол последно мерени. Антрални од 7-8 до 11-12 вкупно на двата јакника. И мене кога почна да ми се скратува циклусот матичната ми кажа ништо страшно а тогаш немав ни почнато со обиди за бебе. После некоја година се испостави дека сепак имам проблем односно намалени резерви за годините најверојатно предизвикани од ендометриоза. Поради ендометриозата цел живот имав обилно менструално крварење кое почна да станува пооскудно како почна да ми се крати циклусот. Прв пат кога измерив фсх ми беше скоро 12 и веднаш почнав консултации со доктор за асистирана репродукција. 3 години се обидувавме за бебче и после 3 ивф постапки во моментот сум бремена.

На happygirl, Anaksunamoon, H.VAGA и 3 други им се допаѓа ова.
  20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    5.719
    Јас не јадев пилешко воопшто, ретко имав на мени мисиркино.