@elenaklasik Не не сум, ме страв од резултатот. Веќе секој месец по два правам.. 37 ден од циклус ми е, имам повремени болки у јајници, и многу ме боле кичмата кај крстот.. Градите не ме болат, карлицата ме врте така..
Девојки денес првпат правевме спермограм,ама е правен во странство не е во Мк. Се надевам ќе го разберете па кажете дали има некаква надеж или е лош ?
Девојки јас да ве известам, ги земав резултатите и бев на консултација на ендокринологија. Е сега според најновиве испитувања имам покачен AND (андростендион) 6,5 нормално од 0.3 до 3.5 и лесно покачен тестостерон 2.35 нормално до 2.10. Сега муабетот ми е, докторката ми вика ова укажува на полицистични јајници. И покрај тоа што немам никаков проблем, редовен циклус како саат, немам проблем со тежина ниту влакнатост ниту било какви симптоми на ПЦОС. Ми препиша Сиофор 500 и Спиронолактон 100. На многу гинеколози сум била, на ехо не е видливо ништо што иде во прилог на пцос, исто и докторкава ми објссни има пцос од 1 - 100, ти си околу 10/20, во однос на симптоми и клиничка слика, ништо не е страшно и не е толку изразено. Исто пролактинот (за што првично и отидов) сега е 21 и рече нема потреба за терапија, само кај тие што се спремаат за инвитро даваме да се движи до 15, инаку би било беспотребно да се дава на нормален пролактин терапија. И така јас сега не знам кај се наоѓам, за едно отидов друго испадна, се мислам дали да земам терапија, дали да одам пак и на гинеколог да се консултирам, стварно не знам... И плус ми рече да испитам и 17 OH progesteron да исклучиме и конгенитална адренална хиперплазија.. Мада вика сум 100% сигурна дека не е. И така само сакав да ви го споделам искуството и дали некој бил во слична ситуација..
6 дена, иам болка у кичма и чат пат кога ке се размрдам ме заболуват јајници.. Градите не. Една членка кажа и каснело исто така дури на 42 ден и дошло и некако и јас мислам оти ке ми дојде. Нели викаат чувствуваш кога ке останиш, јас не чувдтвувам така
Надеж секако дека има, но во секој случај консултирајте се со уролог. Освен намален број на сперматозоиди, тука има и намален волумен на ејакулат, па може да треба некои дополнителни испитувања.
Знам дека не ти се прави, ама вака само многу мислиш и многу си во очекување. Направи еден тест, ако има нешто, ќе покаже и минимално и ќе знаеш на што. Не мора ако нејзе ѝ доцнело, да ти доцне и тебе така. Мислам, може да ти доцне...9 месеци Ајде на денов направи тест!
Фала ви многу женски. Ако има нешто вие први ке знаете секако ако има нешто. За убаво нека е празникот, денес се исполнуваат желби.
zdravo jas go koristev eden mesec a toa trebalo da se kortisti tri meseci bez prekin a jas ne znaev mene mi pomogna da mi se regulira ciklusot pa sega ke prodolzam pak da go pijam...
Daj boze da vi pomogne i so dve crtki da se izraduvate ako ima efekt nesto ako sakate da me izvestete oti nema sto ne sum probala za zabremenuvanje i nema nisto
daj boze site sto cekaat dve crtki da se izraduvame i jas nema sto ne napraviv 3 ipol godini se macam nikako ne mozam duri i hsg imam napravemo klomifen imam pieno nisto ako ne bide do prolet ke probam da napravam inseminacija.
Здраво девојки.Можеби прашањето не ми е за тука ама незнаев кај да прашам.Дали некој лежел на ГАК во скоро време или моментално,претпоставувам дека е на патолошка.Дали може на шалтер да се остави нешто а да и го качат горе во соба?