Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    515
    Може ли информација кои се брисеви и на обата партнери ги направивте?

2. siaSweet

siaSweet Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2012
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    145
    Девојки само што се вратив од на гинеколог . Бремена сум строго мирување ми препиша терапија со Дабростон за крварењето и со Господ напред следниот петок на контрола со надеж да слушнеме срценце. Неможам да поверувам дека и јас конечно слушнав и дочекав да го слушнам зборот бремена сте. :inlove:
    Дај боже секоја да дочека и сите до една Господ да не чува... :inlove:

На Fenix05, S.12.G, Nikolina35 и 39 други им се допаѓа ова.
  3. Campanula

Campanula Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2020
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    236
    Честитки, мирувај сега и нека биде се како што треба :l:

4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Честитки, мирувај и сè ќе биде добро:l:

5. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.351
    Допаѓања:
    22.923
    Правев само јас. Хпв типизација, уреаплазма и уште три беа...кладимија...не минтекнува уште чекам резултати.
    Е сега ако треба и он да прави нешто ќе направиме. Најбитно ми е да се осигурам дека сме и двајцата во ред, па после како треба да биде нека биде.

На Didajo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.937
    Допаѓања:
    12.127
    Женски, ај сеа да ми разрешите дилема. Правев крвна слика ради утрешната проверка на јајцеводите. Седиментација е во ред.
    Попатно со оваа крвна слика ги проверив и хормоните на тиреоидната. Трите. Фт3 ми е 2.99 реф. (1.71-3.71)
    Фт4 ми е 1.14 (0.7-1.48 )
    Тсх ми е 3.73 (0.35-4.94)
    Правев на 7ми ден од циклус. Дали тсх варира во циклусот, па затоа се проверува поточно на трет ден?
    Последно во ноември кога го испитав ми беше 1.7, на трет ден. А сега ваков резултат добив.
    Има врска?, сега пак се задумав.

* Инаку правев и тиреоидни хормони, бидејќи набрзо сум на ехо за тироидна, па да не правам толку брзо нова крвна слика.

Последна измена: 4 април 2022
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.972
    Допаѓања:
    110.398
    Не варира ТСХ во циклус.

Јас добив женски, ден порано.

На elenaklasik и fana им се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    Не се прави фиксно на трет ден проверка на тироидни хормони. Варираат во текот на месецот ама не стрикно ради циклуост него им влијаат други фактори како на пример стрес. Високо ти е малку Тсх, ама не е загрижувачки. Консултирај ендокринолог.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.937
    Допаѓања:
    12.127
    На што влијаеше повисоко тсх? На овулација?
    И има начини природно да се намали, помалку стрес, нервирање на пример?

10. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    На овулација.
    Консултација со ендокринолог е потребна ама најдобро ќе го спуштите со терапија. Не е многу високо и со терапија одма ќе го спуштиш.

11. belmoni

belmoni Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2018
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    374
    Денеска ми е овулацијата . а односи имавме само еднаш вечерта касно на 01.04
    требаше и синоќа ама не бевме во можност :D што мислите и вечерва ако имаме односи колкави се шансите за да се фати :angel: ?

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.281
    Допаѓања:
    119.039
    Да имате :nod: (fingers)

На belmoni му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    Ти одговорила Ирис убаво. Влијае на овулацијата и природно не знам колку би можела да го спуштиш. Ама со оглед на тоа дека не е многу покачено ќе се симне со терапија за брзо. Во меѓувреме можеш да примаш Селен или ако сакаш ептен природно по 1-2 бразилски ореви дневно.

14. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.937
    Допаѓања:
    12.127
    Ви благодарам на одговорите.
    1-2 бразилски ореви мислиш на ден? Не се многу силни тие? Знам дека треба по еден од нив ама поретко.
    Инаку во која смисла влијае на овулацијата? Ја попречува да се случи или што?
    Знам дека цепидлачам, извинете... :$

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Мене ми кажаа дека смета на овулација, точно како и зошто не знам и искрено ниту препрашав, почнав одма со терапија. Само што ја почнав терапијата, останав бремена:inlove:

П.с Можеш до 2 бразилски оревчиња да јадеш наутро.

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    Ќе пробам во кратки црти. Кога е нарушена функцијата на тироидната жлезда се смета дека самиот метаболизам е дестабилизиран, а со тоа и другите хормони и органи, меѓу кои и репродуктивните.

Многу е индивидуално и зависи од повеќе фактори, пример дали е хипо, хипер, хашимото итн. Кај хипо пример знае да ја ‘поремети’ лутеинската фаза и истата да трае пократко, пример 10 дена, наместо потребните 12-16. Исто многу често жените со дисфункција на тироидната имаат проблем и со покачен Пролактин итн. Комплексна тема е зошто стварно е индивудуално, секој си е приказна за себе.

Што се однесува до бразилските ореви тие се најголем природен извор на селен и слободно можеш по 1 до 2 дневно. Од аспект на исхраната се препорачува избегнување на јх, најдобро безглутенска исхрана, повеќе протеини и свежи овошје и зеленчук. Ама и ова исто е индивидуално зошто има одредени навидум здрави намирници што не одговараат кај секого. Пример ѓумбирот ја намалува функцијата на тироидната и ако имаш Хипо не е за тебе. Се надевам ти помогнав малку. :)

На elenaklasik и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  17. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Da vi go kazam moeto sobstveno iskustvo vo vrska so TSH. Poslednite meseci cesto pati mi se slucuvase da imam poremetuvanje na prolaktinot. Ja drzev vo kontrola pred invitrotot, pravev invitro, zatrudniv, no za zal missed imav, i posle ja ispitav pak, pak mi bese malku pokaceno. TSH vrednostite mi bile idealni no isto vo poslednite meseci (i pred ivf), i sega, mi bese pokaceno, odnosno 3.7 posledniot pat. Poradi toa sto se spremam za transfer, i doktorot obavezno sakase pod 2 da mi bide, me stavi vo eutiroks po pola vo sabajle vo vreme na postapkata.

Mesecot koga go ispituvav TSH (koga mi bese 3.7) , jas vo megu vreme bev i na folikulometrija kaj mojot doktor, i od koga gi dobiv rezultatite, bev vo eho, i trebase da imam dominanten folikul zasto veke bese blisku do ovulacija. Doktorot mi rece nemas dominanten folikul i sigurno nema da imas ovulacija ovoj mesec (i se spremavme za sledniot mesec da napravime transfer so kontroliran ciklus poradi toa sto nemav ovulacija). Vo isto vreme, me stavi vo eutiroks i mi rece dojdi posle 4 dena da vidime uste ednas. Jas tie denovi pocnav so eutiroks, i koga otidnav posle 4 dena, zamislete samo 4 dena bese razlikata, jas veke ovulirav, i doktorot mi rece vcera si imala ovulacija (tri dena od koga me vide prv pat i nemav folikul). Jas ne veruvav, mislev deka ne me videl ubavo, zasto apsolutno mi bese nevozmozno za 3 dena da sum ovulirala bez nikakvi indikacii predhodno za dominanten folikul. Sto mi napravi da se ubedim deka bese taka kako sto rece doktorot, e deka od koga otidnav doma, probavme dva dena odnosi so maz mi da imame, i toj mesec imav biohemiska bremenost. Prv pat posle 3 godini, imav prirodno biohemiska bremenost.

На IRBBB, elenaklasik, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Teta meta

Teta meta Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    170
    Zdravo devojki,i jas imam problem so tiroidna, zapocnav ivf bockanje so TSH 7.8 i visoka doza na eurotiroks,megutoa posle 5 dena nemase reakcija i ja prekinavme terapijata.sega cekame da dobijam i da probame na priroden ciklus,bez bockanje,imam nisko amh 0.26,i tiroidnata se nadevam ke ja smalime mesecov,zemam bas golema doza ,preporaka od specijalist.Se mislam kaj koj doktor da odam sega,od Lazarevski i ne sum bas zadovolna.Dali ima nekoj so slicno iskustvo,ve molam za mislenje.

19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    @Kolumna фала за споделеното искуство, доказ дека и те како тироидната влијае на овулациите.
    @Teta meta немам искуство си Ивф, но можам да ти кажам дека првиот пат пред да забременам (со Кломифен) моите докторки и ендокринологот и гинекологот нејќеа да чујат за стимулација со високо Тсх. Исто е и овој пат, прво ги смиривме хормоните, а сега прво се обидувам природно, па ако не оди пак со стимулација ќе пробаме.

На MilaSs12 и Teta meta им се допаѓа ова.
  20. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.937
    Допаѓања:
    12.127
    Женски, завршив со хсг, лежам. Чекам резултати, се плашам.
    Не ме болеше ич, без анестезија, ама контрастот не поминуваше низ лева туба.
    Којзнае докторот што ќе каже. Или лапароскопија или ќе треба инвитро по мое мислам. Тоа е женски, вака требало да биде.
    Што ќе даде Господ еден, тоа.
    :(

На Viktorijaaa5, Ms allways right и MilaSs12 им се допаѓа ова.