Znam deka e tesko nekoj koga ke ti reci nemoj da se plasis, malku posmireno i popozitivno. Bratucetka mi isto taka prokrvari na pocetokot na bremenosta no se se zavrsi vo najdobar red. Prvite tri meseci gi pomina vo strogo miruvanje samo za vo wc stanuvase, ama koga se mora kako velat nisto ne e tesko. A pogotovo koga se raboti za bebceto da napreduva kako sto treba. Veruvaj deka ke bide dobro. Ke se stabilizira se. I ti posakuvam da si imas ubava bremenost i ova da pomine sto pobrzo. Pozitivna misla samo i odmaraj. Pozdrav
Dami moi, denes mi e 9 ti den od ciklus i ovoj mesec pravam testovi za ovulacija, denes napraviv eden i imam edno prasanje. Dvete linii treba da imaat ist intenzitet za pozitiven test taka? Eve kaj mene kako izleze denes. Obicno ovulacija imam na 15-16 den ama mi deluva deka ke se sluci porano.
@elenaklasik јас правев во систина, трае околу половина час и со целосна анестезија. Лежев една вечер и ме пуштија дома. Нормални се болки првите неколку дена, но за една недела си како нова. На контрола заминав после 10тина дена од интервенцијата и за обиди си почнавме веќе, ми рекоа во првите 3 до 6 месеци да си бидеме поактивни, бидејќи првите месеци после интервенцијата се мисли дека шансите се доста големи за забременување како резултат на регенрација на самиот организам. Ти препорачувам да си направиш лапаро, бидејќи мене кога се препоставуваше дека имам хидросалпингс, ми рекоа дека доколку го има, шансите за успешно инвитро се мали, хидросалпингсот испуштал некаква си течност што го уништува ембрионот. Не се информирав доста околу ова затоа што секако бев решена за лапаро. За моја среќа испадна дека го немам и тоа чудо па сега ќе си се обидуваме за природно
Да, исти треба да бидат цртите. Порано ќе биде сигурно. Може и утре вечер, задутре. Тестирај се два пати во денот. Пример еднаш во 12 на пладне и после во 21 вечерта за да не ја пропуштиш. Среќно
Со две непроодни туби бев на ХСГ, но се консултирав со д-р Таше тогаш. Тој ми даде две опции - уште еднаш да направам ХСГ, но тој да го работи и да се потруди така да ослободи канал. Или лапаро. Бидејќи имав и миоми, ми рече сепак лапаро-хистеро ти е најдобро за наеднаш да средиме се', и така направивме. Еден канал ослободи со операцијата. Ми даде период 6 месеци за природно, но не бидна ништо и ми се појавија големи цисти на јајникот што требаше да биде прооден, па сепак отидовме на инвитро. Со лапарото се гледа конкретната состојба, сепак друго е кога се знае точно што е проблемот.
Zdravo devojki, Koga se preporacuva inseminacija kako postapka? Koga ima problem kaj maskoto ili zenskoto?
Ako imas slika od radiologijata, zemi si go,i idi konsultiraj se so Dimitrov od Remedika. Pokazi mu go i izvestajot i slikata, on ke ti dade iskreno mislenje vo vrska so ova. I jas ne bi idela vo IVF bez laparaskopija. Ako ima hidrosalping, mozno da ne doaga do implantacija voopsto. Bez vnatresna proverka na kanalite, ne bi probala invitro.
Здраво на сите,после првиот пораѓај ми констатираа поличистични јајници,со терапија пикозитол ми се нормализира менструацијата,меѓутоа последните месеци не ми доаѓаше,сега со терапија дабрастон ми дојде,на втор ден од циклус до 6 примав летрозол,сега ми следат раст на фоликули,некој што минал низ тој процес што следува потоа од кога ќе се постигне бараната големина на фоликулот,совети,искуства?
Кога ќе се постигне бараната големина на фоликулите(може да се еден или повеќе) тоа е околу 14ти ден од циклус и ако нема никакви други проблеми, се препорачува почести односи тие денови.
Јас имав стимулација со Кломифен, исто сум со пцос. Ќе правите фоликулометрија и зависно од препораката на докторот, кога фоликулот/фоликулите ќе имаат соодветна големина можеби ќе ти каже да ставиш стоп инекција, таа содржи хормон со чија помош фоликулите прскаат. Јас лично не ја примив зошто не можев да ја најдам, а забременив, сами си прснаа.
И јас бев стимулирана со Летразол и фоликулот сам прсна. На првото мерење на 8 ден беше 9 мм, на второто мерење на 16 ден веќе беше прснат. Во меѓувреме Др ни препорача односи доколку можеме секој ден или барем преку ден. И ете останав бремена од прва стимулација. Значи како што ти кажале членките на работа
Jas isto lani bev stimulirana so klomifen, no za zal kaj mene ne dojde do bremenost. Trebase da primam stop inekcija na 16 ti den od ciklus no koga otidov na ginikolog za da ja primam vide deka sam prsnal folikulot. Sto bese mnogu pozitivno. Slusaj si go doktorot/kata tie sepak znaat sto pravat.
Da ima bleda crta povtori go za nekoj den pak da se vidi poubavo ... Lele se vozbuduvam mnogu od vakvi novosti. So sreka i so lesno.
Женски, здраво. Бев кај мојот гинеколог на консултација и ехо. Вака кажа: " не можам со сигурност да тврдам дека каналот е затворен, бидејќи некогаш знае кога жената е згрчена да се стегне мускулот кој се наоѓа на контактот меѓу матката и горниот дел на каналчето, и да не даде течноста да помине". А реално јас како што бев без анестезија не знам колку бев опуштена, се трудев, ама не знам да кажам. Особено кога по вторпат се обидоа апаратот да ми го "намонтираат", бидејќи природно породена, вагинава била малку раширена, и го враќаше апаратчето. Можеби вториот пат кога пробаа повторно, сум се згрчила. Што знам... Да не барам сега оправдувања и релативности, бидејќи според резултатот треба да правам лапаро. Потоа, ме виде на ехо и рече дека не гледа хидросалпингс, се потруди да го ѕирне каналчето, вика вака не гледам нешто да отскокнува. Плус, за уште поинтересно да е , го фати фоликулот на лев јајник, многу убав од 16мм на 10ти ден циклус и рече "гледајте викендов да ви е забавно". * А баш си ја осеќам активноста на левиов јајник при оваа овулација. Рече кога порано им правеле хсг на жените, не ќе пробиело и им велеле не можеш да забремениш, за подоцна да дојдат природно забременети, па се чуделе. Тоа сакав да ви кажам, па сега со Господ напред, здрави живи да сме.