Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Следеше некако овулација? Знаеш кога ти била?

2. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Не следев, обично имам болна овулација ама овој месец не осетив ништо.
    Симптоми имам исти како за добивање.

3. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.416
    Јас вечерта мојот го правев и жар две црвени, доколку си бремена нема врска утринска или вечерна мокрача. Ама да не се разочаруваш пред време почекај уште некој ден и види пак. Мене исто точен ептен ми беше циклусот и кога ми каснеше 2 дена знаев дека е нешто, ама да не се разочарам чекав замисли цела недела па го направив.

На Cecko85 и BurstBerry им се допаѓа ова.
  4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Тука има членки што имале овулација ден два пред добивање и тогаш останале бремени, почекај уште малку па прави тест повторно. Доколку ти е негативен закажи на гинеколог.

На BurstBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    На AugusTina! и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  6. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Ако не добиеш најубаво во вторник да испиташ преку крв. Не фрлај пари за тестови. Шанса има се дур не дојде врштерката. Дај боже да не добиеш да си бремена :)

7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Пуштам среќа да се израдуваш(fingers)

8. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Мене ми беше 30 пролактин.Со исти реф вредности 5-35.
    И заради високиот Prl. За 1 месец ми е одложен трансферот. Пијам Dostinex и падна на 10 .

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Фала ви на мислењето и на тебе и на @Bella_Stella :l:. Закажав консултација во вторник кај друг доктор, се надевам ќе реагира навремено.
    @Lady Leona за колку време падна од 30 на 10? За месец дена велиш, или?

На Bella_Stella и Lady Leona им се допаѓа ова.
  10. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Од 1 април до 28 април пијам 1/2 Dostinex , 2 dena vo nedelata. Na 28 april mi vadea krv 10 mi bese.
    Ќе отпочнував постапка за ЕТ , кога виде Др.во Систина 30 Prl . Ме врати до следен циклус. Сега здравје по спремна сум .
    Инаку , и мојава матична коа виде 30 дека е ми рече супер ти е , во граница .

11. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Значи не му треба многу време да се симне пролактинот. Веројатно и терапијата и дозата ти била погодена. Супер, баш ми е мило што си го решила. Ти посакувам среќа и за брзо да ни се пофалиш со најубавите вести (fingers)

На Lady Leona му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Фала , и тебе да ти се оствари желбата за мајчинство
    Од искуство мое , сметам дека Достинекс побрзо делува .Со првото ИВФ пред 2 год. имав исто успех , и имам 2 год ќерка. Некоја членка имаше пишано погоре , дека Бромергонот влијае повеќе и за забременување . Не сум го знаела , ако е така супер .

13. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    308

Бидејќи не ти е многу над граница мислам дека и побрзо од еден месец ќе ти се спушти. Еве јас со 70 минатиот месец, пијам два пати неделно по половника. Сега уште немам испитано повторно, но ќе ти пишам како ќе ми биде. Во меѓувреме добив циклус што значи барем паднал во нормала.
    Не знам кај имаш закажано ама гинеколог што работат ИФВ сигурно ќе ти даде терапија за да ти се симне, знае да прави проблем, плус е стрес хормон.. исто така гинеколог би ти дал ударна терапија, по едно апче во неделата(или соодветно на твојата бројка), а ендокринолог постепено, како и да е делува многу брзо.

14. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    @Lady Leona и јас не го знаев тоа за Бромергонот, а во другиот случај пак читав низ темите дека Достинекс не давал мачнини.
    Ти држам среќичка овој циклус да биде и за второ :). Фала ти многу на одговорите :f:

@viva.la.vida ете баш утре ќе одам кај доктор што работи ивф, за консултација и да ѕирне дали пукнал фоликулот или како напредува.
    Се молам да ми даде нешто да го средам оти некако чувствувам дека тоа е пречка, иако вели мојава "кога ќе се среди тсх, ќе се среди и пролактинот".
    Те очекувам да пишеш како е твојот овој месец и општо дали имаш некои подобрувања ако си имала симптоми од високиот. (fingers):f:

На Lady Leona му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Јас мила кога бев на ендокринолог за тсх, докторот прво ме праша како ми е пролактинот. Вика џабе ќе средуваме тсх кога пролактинот ако е висок е најголема пречка за бременост. Среќа мене ми беше 12 па немав проблем со него.

16. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Мене докторката за тироидната не ми даде насоки за пролактинот. И ги дадов резултатите од трет ден, пролактинот ми беше 29, а тсх 0.08. Во хипер бев отидена, инаку сум хипо-хашимото. Ми ја намали дозата еутирокс, а за пролактинот цитирам "не е ова страшен пролактин, пробувајте си, а тсх брзо ќе се нормализира." Утре одам на трето мислење. Мислам никогаш не сум молела волку за апови да пијам :D

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Знаммм ама кога си на мака, ќе молиш и за апови. А мене една од гинеколозите кај што одев за тсх ми велеше нема гајле супер е пробувајте си, матичната ми рече па ако пробувате долго и ако не бидува тогаш барај мислење од ендокринолог и третиот гинеколог што го консултирав рече дека задолжително ми треба терапија. Така што мислам дека и докторите сите со различен став ама мислам дека во некои моменти треба да препишат терапија и да ни олеснат.

18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.375
    @DaisyDoo се надевам грешам, ама твојата матична ми звучи како или да нема доволно познавање или да не се замара. Точно дека и тироидните хормони и пролактинот се условени од правилно функционирање на ендокринолошкиот систем, ама да вика дека Пролактинот ќе се среди кога ќе се среди Тсх е нон сенс.

Многу е индивидуално сѐ што е поврзано со хормоните. Затоа треба да имаш асален ендокринолог на кој му веруваш и да се одреди правата терапија. И јас сум хипо/хаши па проблем со пролактинот немав дур не ми се исподесија сите глупости. После тоа Тсх беше стабилно, а Пролактинот висок. Комплексна тема се хормоните и стварно е многу индивидуално.

Исто е и за терапијата за Пролактинот. Јас можам да ти кажам и за Достинекс и за Бромергон. Достинекс пиев после пораѓај за да ми сопре млекото. Немав никакво гадење од него, исто како што немав и од Бромергон. Можеби нешто минимално од Бромергонот, ама искрено не сум сигурна зошто паралелно почнав и куп други лекарства.

Како и да е, пробај да најдеш еден добар ендокринолог и еден добар гинеколог што ќе се надополнуваат и ќе ти помогнат да се стабилизираш и забремениш. И најважно од сѐ, доктори на кои ќе им веруваш и нема да се преиспитуваш дали си за терапија или не.

На DaisyDoo и Ceneva им се допаѓа ова.
  19. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Tocno e deka prilaktinot se sredi, koga se sredi TSH hormonot. Kaj mene taka bese. Prolaktinot pokacen, TSH vo granica,mi dade eutiroks 25ka, i dvete padnaa.
    Ne davajte komentari za endokrinoloski problemi tolku lesno, samo zaradi toa sto se soocite so istite. Vie ste samo covek so iskustvo vo oblast. A ne strucnjak. Dovolno e ovoj koment da go zbunite clenkata.
    Zatoa se doktorite.

20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.375
    Ако било кај тебе така не значи дека тоа е правило, ете кај мене не беше. Ако не зимаат здраво за готово некој ќе земе да пие Еутирокс 25ка и ќе чека да му падне Пролактинот пошто ете и ти даваш “ендокринолошки коментари”.

Нигде не напишав дека сум стручњак и нигде не и кажав на членката дека нешто е на еден или друг начин. Напротив, неколку пати повторив дека е индивидуално и дека треба консултација со специјалист. Не ме напаѓај без потреба ок?

На DaisyDoo, Ceneva и Iris-1234 им се допаѓа ова.