Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    308
    Мал update пролактинот се спуштил на 10, за 4 недели. Ајде поскоро и кај тебе да се потсредат. Да напоменам само дека сум немала проблем со тироидните хормони до сега, си имам само ПЦОС

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Ете, докторката вели можело и тоа да се случи (на сета немаштија) фоликул да регресира. Овој циклус не правев тестови за овулација, оти минатиот со позитивен се уверив дека 'овулирам', ама овој месец друго дознавам. Ролеркостер :D.
    На 9ти ден оној од 15мм и јас го видов на екранот, а тие антралните беа многу маленки. А денес на 13ти ден, големиот го нема, а маленките беа поголеми ама секако безначајни. Се разочарав многу, денес мислев ќе ми каже пукнал или евентуално достигнал солидна голема. Пак излегов попарена од ординација, ама ајде барем ми рече немаш потреба АМХ да испитуваш. Се сомневам дека не видела добро за жал, со современа апаратура се ;(, ама мое е да се надевам. Ја консултирав и за Пролактинот и таа ми рече врзан е со ТСХ, ако не се нормализира кога ќе се нормализира ТСХ, тогаш ќе се даде терапија.
    Инаку вредни сме, домаќини луѓе. :D
    Фала @viva.la.vida фала за апдејтот. Еве погоре пишав за третото мислење околу пролактинот.

3. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Јас бев докај матичната на преглед. Ми рече дека бременост нема, а ендометриумот ми бил многу тенок за да добијам, мислам дека ја заслушнав 3мм ама не сум сигурна и сега ми е криво што не ја препрашав. Колку треба да биде за да добијам ?
    Ми даде примолут нор да пијам 10 дена. И на природен циклус хормони да испитам.
    Повеќе среќа нареден пат.

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.463
    Devojki jas da prasam dali bazalna temperatura se meri od denot na dobivanje ili od koga ke ti zavrsi? Denes mi e 4 den merev sabajle pod jazik so digitalen obicen toplomer, nemam takov za bazalna temperatura. Nekoj nasoki od poiskusni na ova pole :);)

5. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Земи ја Fertility friend апликацијата ако ја немаш, има дел со прашања и одговори за апсолутно сé што те интересира околу мерењето и општо за зачнување или контрацепција, зависи за што ја користиш. Воедно секојдневно ќе ја внесуваш температурата и другите симптоми и податоци.
    Инаку, може од денот на добивање, може и кога ќе заврши, колку повеќе податоци внесеш, толку поточно ќе може да го пресмета денот на овулација.
    Се препорачува мерењето да е орално или вагинално, ама јас имам мерено со живин топломер и под мишка и речиси исти вредности ми дава како дигиталниот под јазик.

Последна измена: 3 мај 2022
    На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dalia123

Dalia123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    22
    Здраво девојки. Имам 34 години и редовна менструација. Со партнерот се обидуваме за бебе 8 месеци. Бев на гинеколог микробиолошки брисеви и Пап тест се ок. Кај хормоналниот статус ТСХ на 3ти ден од циклус е 4,67(реф.вредност 4,00), ФСХ 11,8( горна граница е 11,6), ЛХ 4,06 и пролактин 49,4(горна граница 24,3). Гинекологот пак ми даде упат за ТСХ и пролактин и хепатит б,ц и сида, па дури откако ќе испитам да одам на ехо на тироидна. Прашав за терапија за пролактинот да ми даде ама кажа после испитувањата. Ве молам за совет од ваше искуство дали да инсистирам и нешто друго да се испита и што да превземам понатаму. Поздрав

7. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    1.158
    Партнерот да испита спермограм.

8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Консултација со ендокринолог. Многу се високи пролактинот и тсх, мораш да ги доведеш тсх околу 2 да ти биде, а пролактинот максимум до 15. Не се плаши, се средуваати двата хормони со терапија.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    737
    Zdravo, da te prasam za ff aplikacijata, jas ja imam instalirano ama nisto ne mi pokzauva, osven datata koga treba da dobijam, probuvam nekako da ja sredam ama mi bara da ja platam aplikacijata, ili jas ne znam kako da ja koristam ili navistina se naplaka

10. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Не мора да се плати, освен ако сакаш да користиш плус можности.
    Ќе одиш на "settings" и ќе си ја подесиш како ти одговара. Кликни врз датата би требало да се отвори страна на која имаш можност да внесиш температура и други симптоми и податоци за тој ден. Ако внесуваш базална температура ќе ти изработи график и понатаму сама ќе пресметува дали и кога си имала овулација. Колку повеќе циклуси внесеш, особено ако се доволно редовни, толку подобро ги предвидува плодните денови и следниот циклус.

На Megimeow му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Звездичка30

Звездичка30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    I jas pijam elova po edna paketka navecer a obicna folna nasabajle taka me sovetuvase ginekologot

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.187
    наместо позитивен тест , утринава добив :( кажете магичен трик за бебе :)))

13. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    586
    Искуства со овунорм и полицистични јајници за забрменување?
    Веќе втор месец сум без добиено, ми ги препиша гинекологот овие, ама абер немам од добивање...до кога вака еве не знам.
    Хормони испитано, све океј.

14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.379
    Не знам колку помагаат Овунорм за да добиеш. Повеќе се за подобрување на овулации, квалитет на јк и слично. Дали те виде на ехо? Така ќе знае дали во блиска иднина би добила. Ако не, може да испровоцирате циклус со апчиња за да ти олесни. Имај на ум и дека стресот што не добиваш ти влијае уште толку да се пролонгира.

15. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    586
    Немам стрес. Многу работи во животот сменив поради стрес, така да сега сум баш chill.
    Инаку да, пред еден месец ме виде на ехо и си добив дијагноза ПЦОС.
    Отидов пред недела дена и ми вика не знам зашо не добиваш. Па тогаш ми ги даде овунорм да ги пијам 2 месеци. Мислев дека ќе ми се регулира циклусот со нив.
    А basically, ако не добивам како ќе имам нормална овулација за апчињава да делуваат?...

16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.379
    Не можеш вечно да не добиваш, мора да има некоја причина во позадина. Со пцос циклусите се нередовни и овулациите поретки, ама не е дека ги нема воопшто. Има опции нема што да се секираш. Секогаш може да се испровоцира циклус и да се стимулира овулација. И јас сум со пцос и на почеток го сфаќав трагично, ама не е.

На najjacha му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Не содржат хормони и им треба време да дадат ефект. Пиј ги најмалку три месеци, па ќе видите што понатака ако и потоа не добиеш.
    ПЦОС предизвикува инсулинска резистенција, а тоа ановулација, а кога нема овулација често циклусите се нередовни и долги.
    Апчињата ја регулираат инсулинската резистенција и хормоналната рамнотежа, па со тоа би требало да се врати и овулацијата. Имаш ли овулација, отприлика 2 недели подоцна или ќе имаш позитивен тест за бременост или ќе ти дојде.
    А да не си на некоја строга диета или интензивен тренинг?

18. Nataska 1

Nataska 1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2022
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    47
    Folinomel kesicki se rastvara vo casa voda I se pie 1 Cas pred spienje pomaga za podobruvanje na jajce kletkite za policisticni jajnici I ima iskuatva od zeni koi posle 5 ispieni kesicki dobile cuklus a nemale so meseci probajte na prirodna Baza se nema da imate nikakva steta Pozz

На najjacha и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  19. Nataska 1

Nataska 1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2022
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    47
    Folinomel kesicki se rastvara vo casa voda I se pie 1 Cas pred spienje pomaga za podobruvanje na jajce kletkite za policisticni jajnici I ima iskuatva od zeni koi posle 5 ispieni kesicki dobile cuklus a nemale so meseci probajte na prirodna Baza se nema da imate nikakva steta Pozz

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.990
    Допаѓања:
    8.463
    Ne bidi tazna, ke dojde i denot koga ke ostanis bremena. Inaku nema magicen trik. Da ima site ovde ke go primenime. Samo gledanje napred i borbeno obiduvanje. Sakajte se so parnerot i drugo se ke si dojde. :l:

На DoubleK му/ѝ се допаѓа ова.