Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.381
    Јас едно ќе кажам. Да не даде Господ да осетат што е болка по изгубено чедо. Е дури тогаш ќе разберат каква болка може да преживее една мајка. Не вреди да се троши на нив и таа малку енергија што ја имаме. Јас сфатив дека освен за најблиските мојот ангел е само една статистика, една неуспешна бременост и толку. Да знаеа само колку боли душата секој божји ден немаше така лесно да изговараат некои работи.

На babybubu, Anturium, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 20 други им се допаѓа ова.
  2. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.597
    Имаме зборено и приватно , многу добро си ја разбираме болката знаеме кој треба да биде покрај нас , знаеме кој уште плаче со нас и не заборава, другите нека одат знаеш каде.

На Campanula, AnaAnaBanana, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.813
    Јас мислам дека тоа се луѓе без чувства.
    Мислам дека ни за свое не би жалеле.
    Баба му на мм имала уште едно дете кое живеело само 40 дена.
    Братучетка на мм изгубија детенце на годинка мислам, кај не беа луѓево да го спасат. И нормлно дека им беше претешко и жалеа.
    Бабава на тоа, еее овие па уште се у жалост по детето, јас родив измеѓу дветете едно живееше само 40 дена,па тоа е сеа шо да праиме.
    Кога почина тетката на мм, ќерка и, старава и рекла на свекрва ми, не требаше да одам на погреб,настинав.
    Мене ми е па се болно.
    Буквално и за непознат ми е тешко.
    А периодов толку многу луѓе изгубив блиски и подалечни и буквално за никој не се помирив, се си викам а можеше да биде поинаку.
    Денес ми е толку тежок ден, само затоа што добив и знам пак нема бебе, што ми изби нервоза за сите други проблеми. Цел ден сум ко и бунило, грешам, се потам, не знам шо ми е.

И ме вади од такт било каков муабет за деца од страна. Ајде па и вие поскоро едно братче за Сара...
    Ајде не чекајте и треба друштво, сама е затоа е таква.
    А мене срце ми се кине, кога она збори како ќе била сестра, ќе имала бебе...
    И никогаш да не дознаат каква е таа празнина која ја носиме во себе.
    Секој си има проблеми, ама муабетот ееее не си само ти, е крајно невкусен.

На kikikikirika, Campanula, PEPCE и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.381
    Не си само ти, ајде па ќе си имате друго и да не редам понатаму. Баш како што кажа @Suze18992 на лош начин сфатив кој што ми мисли и колку ме сака и почитува, ама сфатив. Џабе е што и да се каже, некои луѓе просто немаат осет и емпатија и тоа е. Незгодно им било да ме прашаат како сум, а од друга страна муабети.. Не рекле за џабе човек на човека е волк. Дури мислам дека кај животните некогаш има повеќе сочувство отколку кај луѓето.

На le.soleil, elenaklasik, Suze18992 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Drugarki, jas ponekogas mislim deka luge so takov izraz, i takov grd jazik, ne se ni svesni sto zborat. Ne se tolku losi, kolku sto se glupi. Vo vreme na nasite majki, zenite bile mnogu po malku informirani i svesni za neplodnostata, i zdravjeto generalno. Faktot deka bil tabu tema, uste povekje pomognalo vo toa. I abortusite se slucile doma, vo dvor, vo wc, utre denta stanale, cistile, miele i prodolzuvale so zivotot kako da ne se sluci nisto strasno. Od druga strana, nie pa imame premnogu informacii za sekoj mozen problem sto ni se pojavuva vo zivotot. Osobeno nesto vo vrska so zdravjeto. Vednas najdeme izvor na informacii i za nas, kolku sto pomaga ovoj fakt, tolku i ni pravi nepotrebni stresovi.

Abortusot, osven sto pretstavuva bolka poradi zaguba na dete, za nas pretstavuva i strav za nepoznatoto, strav za ponatamosniot proces, strav deka teloto mozno da ima milion problemi (sto sme gi procitale/slusale i svesni sme deka se slucuvat), i plus, naj teskoto- peer pressure. Sega imame socialni mrezi, gledame objaveni sliki srekni luge so deca okolu niv, bremeni zeni po vtor/tret pat, objaveni materiali so tekst kolku se srekni i blagosloveni sto se ostvareni kako majki (sto spored mene e najbolno koga procitam deka nekoja drugarka pisuvala za svoe dete:"blagoslovena sum", kako da jas ne sum tolku blagoslovena, i izvnite za izraz za religioznite, ama se mislam kako da Bog me zaboravil mene), i toa e nepotreben dopolnitelen stres,sto nasite majki bile postedeni togas.
    Zatoa i mislam deka po lesno si zboraat grdo. Zato TOLKU znaat!

Jas ne mozam da go ubedim svekrva mi deka ne bilo moe nevnimanie, sto predizvikuval abort. Zamisli, uste i treba da se raspravam so nea za ovoj problem. Koga mi rece prv pat deka sum trebala da vnimavam povekje, i da ne prosetam mnogu, za mene bese mnogu bolno toj zbor. I navistina si mislev sto napraviv greska, i deka mozno da sum trebala da bidam po vnimatelna (iako mojata bremenost nemase nikakvi indikacii za patoloska, sve bese uredno dodeka ne mu prestana srceto na plodot). Posle toa, pocnav da go obvinuvam nea deka ne me saka, ne me razbira, ne znae kolku boli, ne saka da znae za mojite custva. Placev kaj maz mi, i toj dojde do toj stepen sto pocna bezpotrebno da se kara so majka mu, zaradi mene.
    Dodeka idese vremeto, jas se smiriv i svativ deka od nejzina gledna tocka, nevnimanie predizvikuva abort zasto ona toa go znaela, toa go slusala i taka mu rekle. Ona ne bese po malku povredena od mene, ama ona stvarno misli taka i ne moze vo 65 godini da go smeni toa mislenje. Pocnav povekje da se zblizam so nea i da go svatim nejziniot pristap kako ignoranten, a ne los. I taka i go srediv vrskata. Veke ne mu obrniv vnimanie sto zbori. Go tretiram kako nekoj sto ne znae sto zbori i taka i po lesno gi prifakjam glupostite sto gi veruva i gi kazuva vo sekoj dnevnie.

Za mene e mnogu vazhno pristapot na mojot maz vo ovoj problem.Iskreno toj mi e sve. I edinstven sto stvarno me interesira sto misli. Se custvuvam kriva sto toj e povreden. Nikoj drug.

Zatoa, mnogu e vazno, za nasata blagosostojba, da gi razlikuvame celite na losite zborovi na okolinata. Stvarno povekje ima glupi luge nego losi.

На Fontana, babybubu, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 21 други им се допаѓа ова.
  6. SunnyHoney

SunnyHoney Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    116
    Дами мои, ве читав сега околу проблемите што можеме сами како луѓе да си ги направивме од умот што го носиме и сакам само да се надоврзам.. Во однос на мажите и колку е тешко да се натера еден маж да се испита кога работата не оди како што треба, а уште потешко да прифати дека можеби тој има проблем а не ти.. Зошто нели машкото его е најголемо и на него не може да му биде ништо.. Јас морам да кажам фала богу што маж ми лично нема такви сфаќања и дека не беше тешко да се натера и тој да тргне по испитувања кога видовме дека не оди работава, ама од свекрва ми имам слушнато и дочекано такви муабети што уште ги памтам. После неколку месеци неуспех го терав да оди тој на испитувања едно друго и еден ден ме седнува свекрва ми и ми вика -Знаеш ли кои трауми се тие за машко? Ајде доста ми го малтретираш детето ти веќе, оди ти испитај се подобро тој нема ништо јас сум го родила знам! Нормално маж ми се запали на тоа и и се налути за тој однос, ама доволно е некој таков да ти ги урне сите надежи и позитивна енергија. И накрај после долго време испадна дека стварно тој има доста бактерии што докторите кажаа дека сметат за бременост. Не викам не може и тоа не епроблемот може и после лечењето на тие бактерии пак нема да заврши одма со успех ама има луѓе кои стварно не бираат ни зборови ни моменти ни апсолутно ништо дали ќе те повредат.

На PEPCE, Ceneva и elenaklasik им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.381
    Затоа најдобро е да не им се кажува ништо на старите. Пази немој она го родила ти ќе и го малтретираш синчето по болници. Место да се чукнат во глава дека живеат во 21ви век и дека е подобро да се детектира проблемот отколку да се негира дека постои, уште со тие закоравени сфаќања. (facepalm)

Јас со родителите на маж ми ништо такво не споделувам, па дури и на мајка ми и кажувам со резерва. Нема потреба да ги мислам и нив и нивните реакции. Доволно ми е што со маж ми се разбираме и сме спремни ако треба и на крај на свет да отидеме за сѐ да биде добро.

На babybubu, IRBBB, Bejb15 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    737
    Zenski ovaa znaci deka bidnala ovulacijata ili ke bide 16528821883759041753049590108657.jpg

На Bebence29 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.597
    На Megimeow му/ѝ се допаѓа ова.
  10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.946
    Допаѓања:
    12.151
    Лешник ум на свекрва ти! Sorry but not sorry
    А бе реков јас, кога прават деца - мажи се, тие ги прават, кога не се фаќа - жената има проблем, во тој случај мажов никој не го спомнува, дека тој јакиот маж што прави деца можно е да има проблем. Погледи вперени само во неа.
    Не кажувајте ич ич ич на никого, за ваше добро. Јас ниту на мајка ми не ѝ кажувам ништо. Ниту за хсг кога правев не ѝ кажав. А скраја пак на свекрва.
    Јас на вакви муабети толку ми се поткрева нервава и желудочнава киселина, што би си собрала ствари и да ме нема. Многу ми треба одмор на страна од сите муабети такви, што мислам многу станав затворена и подива.
    А инаку едни топли луѓе што имам наоколу...
    Арно што маж ти реагирал и е свесен. И мојот е свесен и не мораше да го терам сосила, и самиот сфаќа дека може и во него да има проблем.

На IRBBB, SunnyHoney и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  11. Betice Todeska

Betice Todeska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Zdravo devojki.Jas sum nova vo spodeluvanje ama poveke od 2 godini sum na forumov i se sto ne mi e jasno go citam ovde.E sega vo 2019 imav vonmatericna bremenost edna tuba izvadena.2021 tocno pred edna godina neuspesno invitro.Tocno na 1 godina od invitroto sega mene mi kasni tocno 8 dena so 2 napraveni testa i dvata negativni "sure chek"....baram mislenje i dali nekoj se nasol vo ista situacija kako mojava.I da nadopolnam menstrualen cikluc tocno na 28 dena sekogas ...

12. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    753
    Направи си друг тест. Не шур чек,не селф клир. Земи од ефтините тестови покажуваат точно

13. Betice Todeska

Betice Todeska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Sega cuvstvuvam nekako mnogu strav.koga ostanav vinmatericno testot pokaza pozitivno ..beta skoro za 4 nedela ama plod na eho nemase i se utvrdi deka e vonmatericno.veke 3 godina se obiduvame i duri sega jas civstvuvam strav

14. SunnyHoney

SunnyHoney Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    116
    Баш така, моја грешка беше што воопшто и кажав тогаш дека се обидуваме а има некој проблем... Ама затоа памет за понатмау ми беше тоа. Сега звони прашува како сте, што има како има.. Супер, нема ништо и толку.. Најпаметно е тоа да си ќутиш зошто еве има вакви ситуации и за џабе се нервозите:doh:

На elenaklasik и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  15. SunnyHoney

SunnyHoney Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2022
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    116
    Лешник ама празен внатре.... Од тогаш и од таа ситуација да не слушнам ништо. Она си прашува, она си одговара.. Она си збори, она си слуша сама со себе... После некои такви ситуации се оперирав од такви муабети и не сакам ни да видам некој ни да слушам....

На Bella_Stella и elenaklasik им се допаѓа ова.
  16. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    737
    Nema zosto da se plasis, pojdi na doktor i ke vidis sto e, mene mi kasnese 15 dena, site testovi negativni, i na kraj mi rekoa deka sum imala cista na jajnikot za toa mi docnelo

17. Emi1988

Emi1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    68
    Pij si postojano folnata ne steti , ubavo e da pies pred bremenost ne prekinuvaj zasto neznaes koga ke se sluci, ti posakuvam uste ovoj mesec da imas poz test

На Leonidisa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Leonidisa

Leonidisa Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    11
    Фала ти :* Дај Боже сите да се израдуваме што поскоро... А има ли нешто врска ако наредната фолна киселина ја сменам и ја земам метилирана? Сегашнава ми е обична. Позз

19. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.597
    Нема никаква врска земи си каква сакаш.

На Leonidisa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. rollbon

rollbon Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    29
    Здраво, веќе една недела ѕвонам на тел броеви што се оставени на страната за инвитро но никој не ми крева, како на др начин можам да ги добијам?