Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Мене ми направија со 20 седиментација пред неколку години, докторот ми рече дека кај некои жени е повисока и се толерира до 25.

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Да побараш и второ и трето и десетто ако треба.
    Како без спермограм и без хсг прави стимулација? Која е поентата да се трошат јајници ако не дај Боже (не ме сфаќај погрешно, само пример давам) постои азоспермија кај сопругот или запушени јајцеводи?

Вообичаено се дава една доза на антибиотик пред хсг кај жени со висока седиментација, во секој случај ќе се консултираш таму каде што ќе правиш хсг.
    Не е во ред, ама кај д-р Толовски мене ми направија хсг без да ми побара седиментација и брисеви.

На Avokado и Ceneva им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    8.460
    Visoka sedimentacija ukazuva na nekoj proces vo organizomot, moze da imas visoka sedimentacija i od rasipan zab. Taka da treba ubavo se da se proveri za da se vidi kaj e problemot. Prvo poseti zabar a potoa mozes kaj internist. Se nadevam ke se najde problemot sto ti ja kacuva sedimentacijata. Pozdrav

На Bella_Stella, Avokado, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Avokado

Avokado Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2014
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    367
    Хммм... мене цел живот малте не ми е седиментацијата повисока можеби и е наследно тоа во фамилија имав таков случај со матичниот доктор зборував ми кажа крвната слика ти е океј нема како да ја симнеме седиментацијата.

Кај толовски колку е ХСГ? И дали е болен процесот ?

Некако и ова мое добиено месецов ми е чудно... од неделата вечерта како да добив ама немам класично добиено туку по една, две капки кафеав иседок и на бришење вече 2 дена. Мислам ако не добијам убаво утре да се јавам кај матичнта. Некој со слично искуство после стимулација ?

5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    8.460
    @Avokado jas imav taka visoka sedimentacija a krvna slika super, na nisto ne ukazuvase. Si imav problem so zeludnik 3 i pol godini so bolki i mi lecea zeludnik na kraj dobiv napad i zavrsiv vo bolnica ... Krvna slika pak kako na bebe ne pokazuvase nikakvo vospalenie a mene zolckata rasloena cela vospalena( a zeludnik mi lecea (facepalm)). Samo sedimentacijata mi bese povisoka nisto drugo. Zatoa velam mora da ima nesto sto ja pravi sedimentacijata da se ubrza. Ne velam deka e nesto ozbilno mozebi e nekoj zab sto duri i ne te naboluva. Sepak treba da se proveruva covek jas toa go svativ od koga se izmaciv kako gresen gavol i uvidov deka zdravstvoto ni e za nikade. Sega nisto ne ostavam tuku su baram podetalni pregledi mozebi zvucam i kako hipohondrik veke ama makata na se ke te natera.

На Bella_Stella и Avokado им се допаѓа ова.
  6. Avokado

Avokado Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2014
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    367
    Фала ти на совет ❤️ се надевам че биде се добро :)

7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    8.460
    Ke bide kako nema da bide .... Se nadevam deka vo skoro vreme ke si vidis dve crtki i ke nemas potreba od isputuvanja podetalni :hug::l:

На IRBBB и Avokado им се допаѓа ова.
  8. Звездичка30

Звездичка30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Милички денес бев на ендокринолог имав закажано за во Четврток но ми испадна работа што нема да можам да ја одложам па денес бев во Скопје и таму се консултирав со проф-др Татјана Миленковиќ, ми рече дека за сега немам потреба од никаква терапија дека немам тотално никаква потреба од снимање на хипофиза но ми рече да ги испитам уште долу наведените хормони што се напишани во наод, ми рече да продолжам со диетата но се смирено и полека и дека е сеуште многу рано за да правам било какви дополнителни испитувања рече ако помине една година дури тогаш, е сега и гинекологот приватниот и матичната ми кажаа дека е се во ред нема потреба да се грижам денес ендокринологот исто, стварно не знам што да мислам повеќе.

Прикачени фајлови:

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Има и такви случаи, баш пребарај на лупата, се сеќавам имаше една девојка (нека ми извини, не се сеќавам која) шо заради висока седиментација ѝ одложуваа неколку пати хсг, на крај направи некаде, ама не знам ни каде ни како.

Кај Толовски беше околу 4000 ден хсг, не се сеќавам точно, јас правев во 2019г. Јави се и ќе ти кажат и цена и ќе ти објаснат сѐ шо треба.

Индивидуална е болката, зависи од прагот на толеранција за болка. Јас немав пиено ништо против болки и најболниот момент ми беше како менструална болка. Во секој случај процедурата е кратка и не е нешто шо не се издржува.

Јас после процедурата имав многу болки, веројатно заради задршка на контрастот во јајцеводот со хидросалпинкс, ама помина и тоа.

Да не ти е имплантациско крварење а не менструација? (fingers)

На Avokado му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    8.460
    Nekako malku hormoni ti pisala da ispitas ... Mozebi zatoa sto teroidnata ti bese ok kolku sto se sekavam. Ama gi nema maskite androgeni hormoni, a ni prolaktin a kaj tebe bese visok ili gresam.... Ama pravi kako so ti kazale sepak taa e strucno lice.

На Звездичка30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Звездичка30

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Па според неа не се страшни до таа граница што се покачени за пролактинот рече да не се замарам дека тој е стрес хормон и варира, инаку да тероидната ми е добра а пролактинот висок, ми рече да почекаме ако не се случи бременост во наредните 5 6 месеци е тогаш да почнам со испитувања, ја прашав за терапија ми рече нема потреба... Не знам што да мислам стварно

12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    8.460
    Daj boze da ne dojde do povtorno ispituvanje tuku vo megu vreme da si ostanis bremena mila (fingers):l:

13. Звездичка30

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Дај боже миличка, секако ако нема ништо ке барам и второ мислење ако има потреба ❤️

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Avokado

Avokado Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2014
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    367
    И јас се понадевав на имплантациско меѓутоа не.... сабајлево веќе со добив ко што треба за жал :(

15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Храбро, со нови сили во нови борби! :muscle: :hug:

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.813
    Јас од оваа докторка не сум задоволна, ме убедуваше дека тсх не влијае за забременување, а и во бременост дека не прави проблем и едвај ми даде терапија.
    Со 5,86 тсх ова(горна граница е 4).
    Кога кажав на луѓе кај сум била ми рекоа кај баш кај неа најде.
    Е сега, зависи тебе хормоните како ти се.
    Ако се во нормала ок.

17. Звездичка30

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Баш убаво што давате и ваше мислење многу ми значи, јас имав закажано за утре во Ремедика кај др Стефанка но ете испадна да не можам да отидам утре, но секако дека ке отидам и на второ мислење бидејки прв пат се соочувам со ваков проблем па не ги знам многу докторите.

18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    Не ја знам докторката, ама резултатите дефинитивно не ти се ок. Не сакам да те плашам, сигурно е решливо. Ама и лаик на темата може да види дека има проблем што треба да се третира. Второ мислење обавезно.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.977
    Допаѓања:
    110.416
    И мене ме зачуди овој игнорантен однос на докторката. Не може да е се ок со тие вредности па од ракав тресење кои хормони да се испитаат. Едино се слагам со испитувањето за шеќерите. Се супер со ендокринолог, ама барајте и добар гинеколог стручен за плодност. Во Струмица ви е Маџунков, јас спремна бев од Скопје да дојдам кај него, појди на еден преглед.

20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.696
    Допаѓања:
    21.365
    За Маџунков потпишувам. Кога други гинеколози ми викаа дека немам проблем со тироидната, а ТСХ одеше горе доле, он рече кај тебе ПЦОС не го прави проблемот со нередовниот циклус туку тироидната. Можам и јас да ти дадам терапија ама најсоодветно е да се консултираш со ендокринолог. Така и направив, отидов кај Стефанка, излезе дека имам Хипо/Хашимото, добив соодветна терапија и за 3-4 месеци хормоните се средија и забременив.

На cinderella.red, Звездичка30 и Ceneva им се допаѓа ова.