Не сум мислела дека е толку тежок овој процес... Цело време сум се плашела од непланирана бременост, но сега да ми е паметов многу порано би почнала со обиди. Пред некоја година од страв испив дури и апче за ден потоа веќе се сомневам и тоа да не ми поремети нешто...
Ne veruvam toa da ti ima poremeteno nesto. Ednostavno ne e dojden momentot. I covek najmalku koga ke se nadeva togas bidnuva, vo posledno vreme poveketo sto ostanaa bremeni ne ocekuvaa bremenost. Taka da treba da otvorime srce najmnogu sto mozeme i da primame sto poveke pozitivna energija. Teloto da go pocuvstvuva toa.
Ако продолжуваш осигурување ако го продолжиш веќе постоечкото има вклучено породување во зависност од сумата која ќе се плаќа 50% или 70% а ако првпат се осигуруваш нема, јас така знам дека е
Јас побарав понуда од Сава. И ја дадов постоечката полиса што ја имам од Халк зошто ми кажаа дека ќе ми продолжи ако се решам за кај нив без каренца и сакаа да ја видат и да се ориентираат спрема неа као. Ама ми пратија понуда и не вклучува пораѓаи. Сега чекам од Халк понуда и баш ќе видам дали ќе има вклучено. @Bejb15 доби понуда од нив без пораѓаи, а претходно си имаше полиса што вклучува. Јас мислам дека од сите осигурителни компании се исфрлени. Алал да им е што да речам.
Исто и јас како да се пронајдов … пред 4 години и јас испив апче за ден потоа .. се плашев да не останам бремена .. а сега кога сакам е нема но гинеколог ми има кажано ако е едно апче нема штета, да не биле повеќе само.
Јас имам од Сава, покриваат 60.000 ден за бременост. Ти како сакаш можеш да ги искористиш во тек на бременост: можеш да одиш на прегледи, можеш пренатален тест да правиш, скрининзи итн и секој преглед/анализа што го правиш а е поврзан со бременоста го минусираат од тие 60.000ден. А можеш да си ги чуваш тие пари и да ги искористиш за пораѓај.
Не е од апчето. Јас имам пиено и останав бремена непланирано. Не се измачувај со глупости. Тогаш не си била спремна и крај. Провери дали има друга пречка, од апчето не е.
Кога ја имаш направено полисата? И моево од Халк покрива спонтан и царски, плус до 400е за прегледи за трудници. Ама сега во последно време не покриваат, го имаат исфрлено тоа изгледа. На понудата од Сава ми пишува само гинекологија. А што точно покрива не е потенцирано.
Февруари или март ја направив. Тука не е поделено како кај тебе спонтан/царски и плус 400еур за прегледи, туку се фиксни 60.000 за бременост. Мислам дека Еуролинк има најдобра понуда за пораѓаи ама колку што гледав месечната рата е бааги соленка
Во мојава понуда од Сава воопшто нема бременост наведено. Само има ‘гинекологија’ пишано и до него специјалистички прегледи. Многу им е лоша и непрегледна понудата некако. Ја прашав сеа девојката да ми објасни малце поубаво. Еуролинк се скапи, не знам колку излегува рата. Јас во Халк платив 12 иљади и нешто за цела година, добив 10% попуст ради плаќањето во готово. Знам тогаш гледав од повеќе места и Халк имаа најдобра понуда.
Мене во полисата ми пишува: "Во покритието се вклучени трошоци за породување на лимит на покритие до 60.000ден." И ме информираа дека не морам да ги трошам за породување, туку за што сакам (прегледи/анализи) во тек на бременост ама може сега го исклучиле ова од понуда, што знам. Инаку во Еуролинк ратата излегуваше над 3000ден/месечно што мене искрено многу ми беше.
Ууу 3000ден, претерано е тоа ептен. Маж ми има животно осигурување со кое што нели и штедиш па плаќа рата од 6000ден. Од приватново може и ништо да не искористиш, како јас на пример и да ти пропаднат парите. Јас ја направив полисата за пораѓај, така да ако не ми покрива тоа не би ја продолжувала.
Сега баш разгледував. Не дека не се многу тие 3000,премногу се, ама не е индивидуално туку е семејно осигурување шо вклучува брачни партнери и деца до 30 години, покрива малигни болести и лекување во странство. За тој шо можи да си дозволи, навистина е убава понуда.
Да ама не покрива породување,стоматолошки и офталмолошки лекувања, пренатални тестови. Се доплаќа за таков дополнителен ризик и сумата ќе излезе уште повисока од 3000. А лекување во странство го имаш само во премиум пакетот и со дополнителни ризици ако случиш договор на 3 години ќе те кошта 5000, така што воопшто не им се наивни понудиве.