Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Зависи колку години имате, колку време се обидувате (месеци, година...) итн. Нормални се обиди до 1 година (секако ако сте помлади), после година дена неуспешни обиди потребно е да се направат основни испитувања: пап, микробиолошки брисеви, хормони, ХСГ и спермограм, па според тоа понатаму ќе ве упати докторот што да правите.

Anomis11 and Firefire18 like this.
  2. Lizi

Lizi Популарен член

@Bella_Stella многу сум среќна за тебе, честитки и со лесно! :l:

Bella_Stella likes this.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Фала ти, да се враќаат само убавини! :l:

Lizi likes this.
  4. Firefire18

Firefire18 Истакнат член

Nekolku meseci jas imam 30 a maz mi 46 i za toa sakame po brzo Sega normalno gospod koga ke saka… Samo rekov da prasammm da nema nesto za po brza postapka Fala vi

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Нема брза постапка. Со оглед на годините на маж ти најдобро е тој да отиде да направи спермограм, можеш и ти да направиш испитувања за да ако има некоја пречка веднаш ја отстраните и да продолжите со обиди.

Firefire18 and Anomis11 like this.
  6. Anomis11

Anomis11 Популарен член

Штом е сопругот 46 обавезно спермограм за да не ви се залудни обидите . Па ско треба и ти не е на одмет да ди направиш испитувања -пап, микробиолошки, хормони да испиташ на трети ден од циклус ,ХСГ . Ние кога полнавме до обиди со сопругот јас бев 26 он 29 подле два месеца неуспешни обиди ги направивме овие испитувања најдобро е според мене се да се испита штом се планира бременост па ако е се во ред со резултатите ди продолжувате со обиди или ско сте понестрпливи како мене тогаш ќе си направите инсеминација .

Firefire18 likes this.
  7. Babymama2020

Babymama2020 Истакнат член

Дали има искуство некоја членка со високи тромбоцити во период кога пробува да забремени?

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Не пробувавме ние долго сепак 4-5 месеци неуспешно, за во јануари буквално од 2 односи во цел месец да се фати. За жал заврши неуспешно.
    Потоа во мај растеретени од други обврски, се погоди баш јас да правам ПАП и брисеви и докторката вика точно пред овулација си, буквално часови делат од тоа да се случи. Доколку планирате бебе сега е моментот. Додуша ние и претходните неколку дена бевме активни, но и следните неколку денови после прегледот. Така да тој месец се фати веднаш и веќе сум 14+ недели.

Така да можи е добро и да следите овулација како би биле посигурни и со повеќе шанси.

Campanula and KittyAgnes like this.
  9. Flower 78

Flower 78 Истакнат член

Posle kolku vreme od nemiliot nastan povtorno zabremenivte?
    Kolku vreme cekavte?

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се работеше за биохемиска бременост затоа немавме никакви забрани и чекање. Бидејќи не очекуваше свадба, ние по своја волја паузиравме заради еден куп обврски. Значи оваа бременост се случи одма со првиот обид. Едноставно така се погоди моментот. Да напоменам, мојот сопруг е 38 години и имавме препораки доколку 6 месеци немаме успех, да правиме дополнителни испитувања

Flower 78 likes this.
  11. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Pocnavme da probuvame so MM. Vo momentov sme I vo period na selenje, cistenje itn. Mi e strav da ne si napravam problem ako cistam, fizicki sum aktivna, krevam race itn? Dali moze da se sluci toa iako ne znam deka sum trudna?
    Voedno, cesto odam so velosiped na rabota pa se prasuvam dali smeam?
    Mozebi e smesno, ama koga ednas ke se izgoris posle duvas I na jogurt.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Со син ми останав бремена во период на реновирање. 3 дена пред да дознаам дека сум бремена, со доцнење,со се, значи веќе сум била 5та недела, дома се поплавивме, незнаејќи дека сум трудна крева тежок мебел со мм, кревав кофи тешки вода и неколку дена по ред одев на работа со точак па до кај сестра ми, а тоа се 20км дневно, а секој ден по 10км проаѓав со точак до работа и назад. Дечкото за некој ден ќе биде прваче. И со ова пред да дознаам дека сум бремена одев на работа со точак.

13. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Jas do sega imav 3 spontani,napravivme kompletno ispituvanje pocnuvajki od genetsko i problemot izleze kaj mene,imam nepravilno zgrutcuvanje na krvta,stesneti veni ,trombofilija i na poslednata bremenost izleze deka imam i APS sindrom,napravi si testiranja,prvo genetsko posle na trombofilija i hematologija

KittyAgnes and Flower 78 like this.
  14. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Visokite trombociti nemat vrska so zabremenuvanjeto,ama sekako treba da se konsultiras so specijalist,treba da pies aspirin ama ne na svoja raka,a ke moras da gi pies koga ke zabremenis i plus kleksani,ama seto toa so konsultacija i preporaka od doktor,bi ti go preporacala dr.Jani Angelovski

Babymama2020 and Flower 78 like this.
  15. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Здраво, можеби ќе ви биде смешно, но чисто ме интересира како да сфатам дека имам овулавија?

16. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Za sto posto sigurnost samo na pregled kaj ginikolog da te pratat na folikulometrija. Drug metod ne ti e garancija nikakva. Inaku mozes so redovno merenje na bazalna temperatura, testovi za ovulacija, pratenje na vaginalen sekret, pratenje na polozbata na grloto na matkata. No za site tie metodi treba edno dva tri meseca da se pratis sekojdnevo da si go zapoznaes svoeto telo, i pak nema da bides sto posto sigurna.

Ouravanture likes this.
  17. fana

fana Форумски идол

Не ни е смешно.
    Обично по исцедок како белка од јајце.
    Настанува 14 дена пред да добиеш, така што ако од едно до друго добивање поминуваат 28 дена овулација е на 14 ти ден, ако поминуваат 30 дена на 16 ти ден е овулацијата.

LiquidLuna and Ouravanture like this.
  18. Flower 78

Flower 78 Истакнат член

Koi ispitivanja genetski da gi napravam i kade
    Ja imam ispitano genetski mutacii, i sum heterozigot na mthfr 1289, 677 mtrr i mtr i homozigot na pai
    Cekam rezultati od kariotip, hormoni skrieni sekeri afa, lupus se e okej
    Transfuziolog mi kaxa metilirana folna metiliran b12 aspirin na 2 dena i od pocrtok na bremenost kleksani.
    Vas sto terapija vi kazaa?

19. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Ispituvanjata gi pravev vo germanija,pa sko sakas mozam utre da ti ispratam sto i kako e,mi dadoa terapija samo heparin i aspirin sekoj den ama vo tekot na bremenosta, ne pred toa i ne bese uspesno,dojdov vo mk so istite rezultati i tamu mi dadoa metil folat,metalirana folna,omega 3-6-9,aspirin sega pijam preku den a za kleksani mi kazaa od koga ke dobie srceva reakcija,a ne vednas od zabremenuvanjeto,a sega ovie gi pijam pred bremenost

Flower 78 likes this.
  20. Megimeow

Megimeow Истакнат член

20220828_235555.jpg 20220828_235555.jpg

Flower 78 likes this.