Јас не, според мене воопшто нејке ништо да објасни и се некако набрзина прави и ако му поставиш некое прашање (цинично го одговара)
Девојки, Ако сум имала овулација вчера вечерта, во вторник сум на преглед мислите ќе се види излив. До колку дена се гледа после настаната овулација? Вчера сабајле бев на ехо имав фоликул не ја разбрав докторката колкав. Ми рече деновите ќе настане овулација. Вечерта имав болки во јајниците ама тестот не ми беше баш најак. Денес сабајле е ист како вчера вечерта. Денес вечер е веќе блед. Еве ги тестчињата што мислите? Претх месец немав овулација на ехо, а тестот за овулација беше позитивен
Чим си имала фоликул на ехо ваљда значи дека си имала овулација. Можно е да настапила некаде помеѓу вторникот вечерта и средата сабајле. Излив да се види после една недела не верувам.
Јас ако добро ги разбирам тестовиве, штом покаже позитивен, за 24-36 часа настапува овулација. По некоја логика, ако вторник и вечерта и средата сабајле си имала позитивен, денес настапува овулацијата. Јас ја следев вака со тестови и со мерење кај гинекологот и се поклопи.
Женски што баравте чаеви, тинктури, такви работи, чаевите на треварот од Ресен, Прилеп, од кај беше таму ги имало во Зегин.
Ама тестовите не ми изгледаат позитивни, зошто ми биле и појаки. А во вторник сабајле на гинеколог имав фоликул. Претходни месеци сум ја фатила и јас и ми се поклопила со тестовите и прегледот. Ама претх месец немав овулација затоа овој бев да ја следам.
Мене од ендокринологија Скопје ми препишаа спиронолактон 100мг. Доколку се планира бременост не треба да се пие бидејќи доколку е машки плодот може да му наштети, а докторката ми рече ако забремениш веднаш да ги прекинеш. Јас 3 месеци ги пиев, но бев под голем стрес за бебето (доколку настанеше бременост) и ги прекинав, можеби сепак се намалиле хормоните бидејќи 1 месец откако престанав да ги пијам забременив. @Bella_Stella кој ти препиша дексаметазон, ме чуди што различна терапија ни дале. Колку време ги пиеше и како ти ги дозираа. Пробуваме веќе 2 месеци за второ, но изгледа пак ќе треба да ги испитам хормоните. И друго нешто што ми е чудно. Претходниот пат никогаш не добив позитивен тест се до бременоста. Овие 2 месеци од нестрпливост на 3-4 дена пред менс правев тест и имаше бледа линија, а потоа на ден-два пред менс негативен и на терминот си добивав. Ќе закажам на генеколог секако, сакав прво да пробаме 2-3 месеци, можеби треба прогестерон да земам како поддршка. Ако има некој искуство.
Пиев и јас спиринолактон, ама за тестостеронот пошто и он ми беше покачен. Во првата бременост го прекинав одма после позитивен тест, а за оваа не го пиев неколку месеци пред да забременам зошто беше стабилен тестостеронот. Дексаметазон пиев само пред оваа бременост, ама исто ми го тргнаа неколку месеци пред да забременам. Искрено не се сеќавам на дозата, го проверував андростендионот месечно и според тоа докторката ми регулираше. Инаку одам кај др.Стефанка во Ремедика.
Јас 3м следев со тестови и на гинеколог напоредно баш од оваа причина. Тестовите ми беа некогаш жарка јака боја на двете линии, некогаш вакви како твоите. И викам сигурно немам овулација ај ке идам и на гинеколог од следен месец (ова зборам 4-5 месеци следејки со еднаш јаки еднаш побледи линии) и следен месец кога почнав напоредно да следам исто бледи линии имав и се жалам кај гинекологот, она вика ај да видиме. И кога ме виде ми вика како немаш овулација, еве за 2 дена отприлика е џек потот. А тестовите бледи. Следен месец појаки линии, исто имав, значи ептен бојата на тестот ми шарка..и на такви бледи, уште побледи линии од твоите јас трудна останав Пак мислев дека не овулирам, па бидна бебе.
Zdravo, bi sakala da slusnam vasi mislenja. Naskoro ke pravam 37 godini. Imam edno dete od 7ipol godinki. Izminative tri godini so soprugot se obiduvame za vtoro dete - imav dva spontanti abortusi, posledniot bese lani vo maj. Se' ispitavme, i jas i soprugot. Me pratija i test za trombofilija da napravam, izleze nekoja mutacija koja i ne e taka strasna. PIjam metilfolat i po potreba aspirin dokolku povtorno zabremenam. Pred tri meseci bev na doktor bidejki resena sum za inseminacija. Doktorot ne se soglasi vednas na toa, tuku mi dade tri meseci da pijam Dabroston, i eve zavrsiv so terapijata, ke treba da odam vo oktomvri na konsultacija. Se' sme probale so soprugot (i klomifen, i testosteron inekcii (kaj nego spermogramot ne e mnogu dobar), mislam deka i finansiski se isrcipvme bidejki site suplementi (tribestani, Q10, vit E, Condelsyl, Motil itn.) se preskapi. Da napomenan, ne sum pod stres deka po sekoja cena moram za dete, ete imam edno, Gospod prvo neka dade kade sto voopsto nema, no ete si sakame da go prosirime semejstvoto. Ni ostana da probame uste Profertil, citam deka ima pozitivni kritiki. Dali nekoj od vasite sopruzi go piele? Dali ima nekoja so slicna prikazna? Sto ste napravile?
Здраво девојки, Денес бев на 13ти ден од циклус на фоликулометрија.Имам само 1 фоликул и тоа 31мм.Докторката вика не е циста,немало досега овулација,ама можно е да е ановулаторен циклус,бидејќи е прераснат фоликулот. Пијам циклопрогинова и демек од прогестеронот ќе си прсне. Ми беше сомнително уште на 4ден од циклус естрогенот беше 210,другите беа ок. А цикло почнав од 5ти ден да ја пијам,значи не било од неа предизвикано толкаво ниво на естроген.. Има ли шанси на 13ти ден да прсне и да има јајце клетка или сепак,да си чекам друг месец
Иста ситуација сум и јас, со терапија имаше втор спонтан, овие што ги наброја горе? Кломифен, и останатите освен вит Е за што се? После првиот спонтан бев со клексан, аспирин, метилирана фолна и метилирана б12 и пак спонтан. Има не повеќе вака на форумот, кај нас се е ок и спермограм освен мутации што имам, и сега пак од почеток сум со испитувања.
Jas na testovi za ovulacija ne im veruvam bas. Do dusa jas sum so PCOS i dava kaj mene lazno pozitivni. Inaku edna nedela po ovulacija izliv tesko da ke vidi, ama ako ima zolto telo na mestoto na folikulot znaci nastanala ovulacija.
Некоја да ме насочи, што да се испита после две неуспешни бремености. Да се започне од некаде Првата беше спонтан, а втората поради инфекција во организмот, што уште не е испитано, само пред да се случи лошото имав покачени леукоцити во урина.
Генетски мутации, 4Д ехо, Торч тест(поради инфекцијата што ја спомна) микробиолошки брисеви и ПАП тест. Можеби и тироидната да си ја провериш дали има тука некој проблем да се види. Ти посакувам побрзо две цртички и овој пат да си држиш сонценце во раце.
Zdravo, znam, zatoa i se prikluciv po preporaka na drugarka sto redovno go sledi forumot. So prvata bremenost imavme slicen problem - neobjasneta neplodnost iako i togas spermogramot ne bese mnogu dobar. Se slucija cudni okolnosti - na soprugot i mene ni bese dadeno da pieme Ge132 pred inseminacija. Inseminacijata bese neuspesna, posle nekoja nedela zavrsiv na bolnica so napad na bubreg (nemase vrska zafatot), i za na kraj da ostanam prirodno bremena. E sega od togas navamu, t.e. otkako probuvame, posle prviot spontant, na soprugot mu bese preporacano da pie Motil vo kombinacija so Tribestan i Condensyl eden mesec, a potoa Spermotrend so S-Men i Tribestan bidejki rezultatite bea nepravilni spermatozoidi. Godina dena posle toa jas povtorno imam spontan - istite ispituvanja se napravija- zaklucok ist od doktorite, prirodna selekcija prodolzete so vitaminite. I eve godina dena od togas pak, nisto ne se slucuva duri i ovoj pat sme tolku smireni, no od druga strana potajno si se nadevame. Zatoa rekov uste Profertil ne ni e proban (jas sum piela I Koenzim, i Elova, I S-Femme, i Ovunorm, a soprugot i Sermatrop Alfa, i Sexovit Forte, caevi, jatkasti plodovi i vekje ne znam sto)
I jas ke dodadam - hormonalen status, progesteron na 21 den, spermogram i spermokultura, urinokultura i za soprugot. Prviot pat koga mi se sluci spontation, kaj soprugot izleze bakterija vo urinata. Vi posakuvam se' najdobro.
Јас прокрварев денес..5+4 отидов одма на гинеколог и ми рече дека не растел плодот дека е спонтан абортус. Немам никакви болки, сега некрварам.. сакам да одам на второ мислење. Емоционално сум скршена Ми спомна киретажа и со медикаменти, дали мора нешто од тоа или може и само да се исчисти ако веќе е дојдено до спонтан?
Zal mi e, tezok moment. Moe iskustvo so prethodnite dve bremenosti (vo 6ta nedela i dvete) moeto telo samo go isfrli plodot i vo dvata slucaevi. Doktorot mi rece deka preku krvarenjeto ke gi isfrlam, sto i se sluci, i po prestanokot bev na kontrola za da se proveri dali sum se iscistila. Boli, da znam, i ne pominuva kako sto velat, no pozitivnata misla me odrzuva kako i toa deka mozebi povtorno ke se izraduvam. Vi posakuvam se' najdobro i sto poskoro da se izraduvate.
Жал ми е, биди силна Јас имав спонтан во 5та недела, и иако не крварев обилно имав само кафен исцедок само си се исчисти не примав никаква терапија. Биди силна сега и верувај дека кога ќе е за тебе ќе остане до крај. Еве јас со 2 години обиди, еден спонтан и една биохемиска, сега сум 37ма недела и фала богу имам преубава бременост. Да се радуваш и ти вака во скоро време