Nemoj da se sekjiras, tuka ima mnogu primeri kaj sto site im kazuvale deka nikogas nemoze da zabremeni pa po priroden pat ostanale. Kaj sto gospod e nikoj ne e zatoa samo verba i dobra misla
Cekaj malku kako taka ti zbora. Ova se zivi gluposti. Jas so nisto podobri hormoni od tvoite ete me bremena sum. Pojdi si na endokrinolog ama tvoite hormoni ne se taka strasni za takvi scenarija. Te molam smiri se se ke bide vo red.
Dami moi. Ovde pisuvam kako najaktivna tema ovde. Imam Pregnyl inekcija od 5000 IU so rok do 1 mesec 23 ta godina. Ako nekoja ima potreba sto e so stimulativna terapija, inseminacija sto pravi sakam da ja podaram. Jas ja cuvav vo slucaj ako mi zatreba ama sega veke nemam potreba i sakam da ja dadam na nekoja sto ke mi pise i da i ja donese najgolemata sreka na ovoj svet. Koja ke mi pise prva taa ke ja dobie bez lutenje
Ваков негативен доктор јас менувам без око да ми трепне! Не треба да те тапша по рамо, треба да биде реална, ама не и песимистична. Сепак треба да има на ум дека е чувствителна тема и да брои до три пред да лупне ваква глупост. Консултација за хормони со гинеколог јас не признавам. Ендокринологот си е специјалист за таа проблематика. Твоите хормони се далеку од трагични, верувај. Нејќеш да знаеш што се хаос од хормони. Да ги видиш моите какви беа пролетта ќе се фатиш за глава, па ете ме сега бремена. Не сфаќајте толку трагично коментари од секакви доктори, голем дел од матичните се со заостанати ставови за жал. Полесно и е да те тресне вака од земја него да земе да те упати на право место. Од такво его докторско живот ми се скрати мене. Не се нормални!
Многу ви благодарам, многу сте ем реални ем срцки. Вчера цел ден бев ко у дупка. Толку се разочарав, си реков за џабе живеам, покрај мене и мм пате.Не ми изразува ама јас се осеќам така. Знам дека има со поголеми проблеми многу и дааај боже поскоро да се израдувааат истите. Ке ја сменам дефинитивно. Упутот ми е за во ноември. Пред да одам пак ке испитам хормони, у меѓу време пикоситол пијам. Кажете ми, дали некоја примала контрацептивна терапија па после тоа кломифен? Тоа ми го кажа као единствен "лек"
Јас пиев контрацепција од јануари до март-април, три месеци. После еден месец пауза, па Кломифен. Не успеав да забременам, не ми растеа фоликулите. Требаше пак да земам Кломифен ама решив летото да одморам и здравје Септември да земам, во меѓувреме останав бремена. Тврдам дека тебе не ти е единствено решение таа комбинација. Ти ги гледам хормоните, плус имаш редовен циклус. Јас пиев контрацепција зошто бев тотален хаос. Сите хормони покачени, добивав на 15-20 дена, а сум со пцос и порано дум добивала на 35+. Терапија пиев за секој можен хормон, со сто аларми бев за да не ги заборавам апчињата. И ете ме сега, на добар пат. Чувството на вина спрема маж ти е нормално и сите во еден или друг момент го имаат ако се “криви” што не настанува бременост. Маж ти не знам дали се има испитано, ако се нема треба. Имај на ум дека многу лесно можело да биде обратна ситуацијата. Зарем немаше да го поддржиш и да се бориш заедно со него?
Mila jas te razbiram kako se imas oseteno mene taka eden lekar me tresna od zemja koga mi rece deka prirodno bez nekoja terapija nema da ostanam bremena. Vo toj moment hormonite mi bea totalen haos. Pa probav so klomifen nisto ne bidna, posle nego hormonite kako da mi se podsredija ama pak ne bea kako sto treba da si bidat. Piev kontraceptivna terapija 4 meseci posle toa pocnav so picositol i ete me bremena sum. Veruvaj vo boga i bori se, se uste nisto ne ti e izgubeno. Smeni ja doktorkata pobaraj si pomos od endokrinolog i se ke se sredi.
@Bella_Stella со него ке сум у секој случај. Има спермограм, добар е прилично, пие сексовит пак.Значи не секогаш кломифенот помага. И реков дека читам дека ја намалува оваријалната резерва. Ми рече, точно е ама шо ке ни е таа резерва да ја чуваме. Инаку, само во Скопје има ендокринолози!?Штип, Струмица, Гевгелија.. Нема?
Кломифен не е гаранција за бременост, исто како што и спонтана овулација не е, и добар спермограм не е, и идеални услови од секој аспект не се. Х парови има со необјаснет стерилитет, значи тука 2+2 не се четири. Најди си добри гинеколог и ендокринолог и ќе стигнеш до целта. Маж ти чим пие сексовит пак значи претпоставувам имал проблем со спермограмот па сега е подобрен. Значи не е ничија кривица што уште не си бремена, сплет на околности е. Ендокринолог јас во Ремедика имам, освен во Скопје има и во Струмица Ремедика.
И јас пиев кломифен и ништо. Другарка незнам колку пати пиеше и плус стоп инекции неколку пати и ништо. На друга другарка од еден месец кломифен и стоп инекција одма остана бремена. Смени си гинеколог , што ќе те насочи. Не е лесно, го терам истиот пат. Ама еден ден сите ќе бидеме благословени со бебенце.
Не се разочарувај одма.И мојот матичен кога му отидов прв пат со резултати од хормони(а имав хормонален дисбаланс и ПЦОС) ми рече:вака семејство тешко дека ќе имаш.И секој пат имав исти резултати,не ми се подобрија ниту еднаш,бидејќи не сакав да пијам терапија,па пак останав трудна на "плукни-залепи" во буквална смисла
Da,jas gi pijam veke 1 mesec za da imam ovulacii (i pokraj toa sto imam redovna menst. I si ja osekam ovulacijata me bolat jajnicite i sekoj mesec go imam toj ligav proziren sekret) ama od sleden mesec sum na klomifen i ke pravime inseminacija. Pa sega vo sreda sum na eho da vidam kako mi deluvale apcinjata. Mislam deka nema steta od niv ama ako znae nekoja clenka neka ni kaze
Дали некој се соочил со секундарна неможност за забременување ? Односно 1 дете зачнато и родено без проблем, а за второ не бива веќе некое време?
Jas, ne znam dali mi go procitavte postot od pred nekoj mesec. Od 2019 do sega se obiduvame so soprugot za vtoro, dva pati mi se slucuva spontan vo 6ta nedela. Doktorite bez nekakvo objasnuvanje, obiduvajte se ni velat, no jas skoro ke polnam 37 godini i iskreno ne mi e dojdeno do eksperimenti. Mnogu se iscrpivme finansiski so soprugot bidejki bukvalno sekoe mozno ispituvanje sto ni go preporacale sme go napravile, site mozni suplementi (posledno Profertil eve zedovme) i sepak nisto. Posledna varijanta mi e da se probame so inseminacija. Planirame da zakazeme za pregled nareden mesec. Ne sum nitu napnata, uzivame i dvajcata, no eve ne biva. Vi posakuvam Vam nabrgu da Vi posrekji
Истово ова за обид за прво ние. Другарка исто со години се мачеше и по совет пиеше чај од жалфија, а сопругот мед со полен и матичен млеч. Ќе пробаме и ова, ништо не губиме. Незнам веќе каде да се обратам…
Zaboraviv da kazam, pred edna nedela vo edna grupa na FB, edna zena preporaca caj od Virak. Go piela isto po preporaka od drug, ne mozela da zabremeni od nepoznati pricini. Ja kontaktirav, rece deka posle dva meseci pienje utro/vecer, ostanala bremena. Taka sto, eve da spodelam deka i toa pocnav da pijam.
И тоа пиев, ама еве јавно признавам не бев упорна. Од денес решив ќе пијам. Сум се трудела и да не мислам на тоа, спремавме свадба и цел фокус беше таму, ама и тогаш ништо… Навистина незнам … Само знам еден е Господ и на сите ќе ни подари среќа. Дал било за прво, второ или трето дете. Желбата и љубовта се еднакви кон било кое дете.
Освен хормони, што се во ред, не сум проверила ништо друго, ќе зборувам со гинекологот подетално што да правиме, ама не знам ни каде да почнам. Искрено малку повеќе се изненадив од целава ситуација и се разочарав многу. На ехо се гледа овулација, а не бива. Ќе прочитам што е пишувано во темава како за насока. И знам дека имам едно здраво дете и сум бескрајно благодарна, ама не е сеедно воопшто.