Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Знаеш, секој е приказна за себе и нели читаме дека и со ТСХ над 3 остануваат бремени, не е дека нема такви случаи. Но сепак ти закажи си и поразговарај со ендокринолог.
    Мене веќе не ми се губеше време со милион испитувања и пробувања разни шеми за да дојде до успех, ова со ТСХ беше веќе откако ги пробавме со докторот речиси сите други опции. И фала му што ми рече да почнам со терапија ако било проблем токму ТСХ бидејќи ми спаси драгоцено време и останав бремена веднаш и за првото и за второво дете со ТСХ под 2.

Исто така, велат дека со прележан ковид првите месеци спермата е со полош квалитет и дека после се подобрува, па можеби е добро да си направи еден спермограм, да попие витамини, движење, да повнимава на исхраната и да повнимава на сè што правиме за подобар спермограм. А и ти придружи му се за да си ги зголемиш шансите, за подобар квалитет на јајце клетки и сл.
    Не знам како се чувствувате, дали лесно поминавте, дали се осеќате добро после ковидот, дали имате сила, дали функционирате како претходно или ви треба време да се опоравите целосно и да ви се врати силата.

На kavadar4anka, KuklickaSk и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    27.909
    Другарке :) ајде пак заедно по патов.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.628
    Допаѓања:
    109.028
    За ова со ковидот и мене ми кажа матичниот исто. Партал прави вика во урогениталното здравје.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Само од себе...

На meri24 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.389
    Допаѓања:
    18.628
    По втор пат беше мм позитивен на ковид, немаше некои силни симптоми, речиси како настинка со тт 2-3 дена го помина. Јас со вознемирен стомак бев неколку дена ама негативен беше мојот тест. И вакцинирани сме ако има некоја врска.
    После тоа нормално си функционира, нема некои последици освен што забележал косата дека повеќе му паѓа.
    Можеш ли да ми дадеш насоки за подобар спермограм и што од витамини се пие? Иако сме на мисла да си провери во скоро време.
    Јас освен фолна треба ли уште нешто да земам?
    Ајде другарке, да се тешиме од труднички тегоби наскоро:hug:

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Би било океј да си направите спермограм чисто да знаете на што сте и ако е сè океј, да си продолжите со обиди раат. Нема многу време поминато откако сте прележале и можеби е рано да има подобрување, но можеби си е океј сè.

За подобар спермограм јас би го клукала со здрава храна, би му дала да пие витамини (Ц, Е, Б, цинк, селен), мед измешан со микс од измелени јаткасти плодови и да јаде секој ден, физичка активност барем пешачење, намален внес на бел шеќер и бело брашно.
    Тоа за почеток, па со проверка на спермограмот, ќе се знае дали треба уште нешто да се прави.

Фолна да си земеш, тоа секако.
    Хормони си имаш испитано скоро?

На KuklickaSk и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.389
    Допаѓања:
    18.628
    Немам испитувано од пред да останам бремена со бебе бр.1 ( пред 3год)
    И спомнав на матичната,као ај ќе почекаме уште 3м (вкупно 6м,со оглед на годините-мои 32 на мм 35) па ќе правиме испитувања.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  8. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    796
    Jas pominav niz istoto, pravev beta i pocna da pagja.. za zal bese spintan

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    27.909
    Знам дека е глупо прашањево, ама отпосле ми текна дека не прашав. Па да ме упатите :)

Земавме упат за спремограм за маж ми. Е сеа, таму се остава или се носи ко мокрача од дома?

10. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Најдобро е таму. Спермата е мн специфична и ако ја носите од дома резултатите може да се неверодостојни.

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Обично треба таму, но мислам дека во некои лаборатории може да се однесе од дома во рок од 30 мин од прилика, со држење на чашката под пазуви.
    Каде ќе испитувате?

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    27.909
    На клиника

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Најдобро е таму, но не знам какви се условите, кој знае нека пише дали има посебна просторија.

Од дома носењето е специфично, може да влијае на резултатот.
    Ние спремни за излегување бевме, па мм чашката брзински ми ја даваше, под пазуви под јакна ја ставав веднаш, со трчање во кола и во близина ја носевме, да не помине многу време.

Сме немале разлика во резултатот кога сме носеле на овој начин и кога оставал таму материјал, но сепак најдобро е таму за секој случај.

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    27.909
    Таму ќе остави. Не очекувам да има нешто проблем, ама да исклучиме. По ова што ве читав, може и ковид да има удел (2 пати ковид за 4м). Јас сум со над 2.5 тхц, а ми пишаа во извештај дека нема пречка за бременост. Ова во Систина каде цело испитување на тироида ме чинеше 13.000 без да кажат дека треба да е пониско.

Чекам сега термин да се отвори на ендокринологија на клиника да видам, а ако имате препорака за добар ендокринолог на приватно, споделете.

@0ли кој ти даде препорака за понискп тхц? Кој доктор?

15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Трајковски од Њуборн ми рече да го симнам иако е 2,5 после неуспешни темпирани обиди природно, со 4 неуспешни инсеминации, со два неуспешни трансфери и испитувања на матка.
    Му кажав дека ми се симнува и под 2 понекогаш, но ми рече бидејќи оди и над 2, сепак да почнам да пијам Еутирокс.

Дали е случајност што веднаш следниот трансфер останав бремена не знам, но еве и сега од прва имам успешен трансфер за второ дете, со спуштено ТСХ под 2.
    Не велам дека не е до ембрионите, но верувам дека не е коинциденција и ова со ТСХ.

На последнава контрола пред трансфер ми беше 1,2 и ендокринологот ми рече дека е идеална вредноста за бременост.

Можеби не е пречка да е 2,5 и жени си остануваат бремени со таа вредност, но некои доктори препорачуваат да е пониско од 2.

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.098
    Допаѓања:
    22.269
    Има просторија за оставање примерок. Со фотеља ( што не е баш за седење), пуштен тв со филмчиња хахахах има и чешма со сапунче за миење. Мм таму оставаше. Вика јас си стоев, зашто ми беше гадно да седнам.

На KuklickaSk и 0ли им се допаѓа ова.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Добро е што воопшто има просторија, да не мора во вц.

На Sofi.ja и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.098
    Допаѓања:
    22.269
    Има , не е сјајна , ама подобра опција од вц е.

На KuklickaSk и 0ли им се допаѓа ова.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    27.909
    Фала ти.

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.389
    Допаѓања:
    18.628
    Јас кога му пишав дека тсх ми е 2.8 (згрешив 2.58 било) веднаш ме викна ендокринологот на контрола(му објаснив дека планирам бременост). Вчера ми земаа крв ,а во понеделник ќе стигне резултатот со извештај со колку еутирокс да продолжам. Верувам дека ќе ми покачи доза.
    Во претходната бременост на почетокот и под 1 ми се движеше што за него беше ок. Јас така знам од 1 до 2 дека е пожелно и за бременост и во време на бременост.

На Izzy_0504 и 0ли им се допаѓа ова.