Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.622
    Допаѓања:
    109.008
    Следен месец земи си упат од матичен гинеколог на 3 ден, стварно не знам зошто ти дале хормони да испиташ на 7ми ден. Башка на ендокринолог се оди со испитани хормони веќе. Следен месец најди подобар ендокринолог и оди со резултати од 3 ден. Можеби сум грешка, нека каже некоја со повеќе искуство.

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    2.738
    И упатот за хормони важи цел месец, така што не можеш да утнеш. Можеш кога очекуваш да добиеш да си земеш упат од матичен гинеколог.

3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Не си грешка, баш така е.

@Flooora96 земи си упат следен месец за да испиташ хормони на 3 ден, ќе одиш на боцкање убаво одморена и наспана (немој утрото пешки да одиш и да имаш некоја активност и кога ќе влезеш в лабораторија одмори се 15мин да не си задишана затоа што тоа многу влијае на пролактинот).
    Кога ќе добиеш резултати, најди си добар ендокринолог што ќе те води. Инаку овие вредности на хормоните укажуваат на пцос, а на ехо не мора ништо да се гледа.

4. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    634
    Јас имав резултати од хормони, со тие ме пратија на ендокринолог, исто имав инверзија на двата, пролактинот ми беше 19 тогаш од 3 ден циклус. Коа бев кај Татјана ги разгледа рече освен инверзија не гледам проблем и ко и кажав дека се поправив многу, тогаш рече ај ке напрајме уште едни хормони. И еве ги хормониве ми ги прати матичната да ги видам. Ни терапија има пишано ништо. Прл може е и од патот 4 саати се акав со автобус до Скопје.

5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    8.403
    Ova ne e tocno, jas imam inverzija pomegu fsh i lh pa imav ovulacii, ne redovni ama gi imav, i ete me sega sum bremena 12 ta nedela teram.

На Flooora96 и Bebce1 им се допаѓа ова.
  6. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    796
    Ako imas inverzija pomegj FSH I LH ne znaci deka nemozes da ostanes trudna, tuku toj mesec koga si ispituvala hormoni ne si imala ovulacija. I jas sum imala inverzija pa sum ostanala trudna, i da imas pcos ne znaci deka nemozes truden da ostanes.

7. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    796
    samo sto e potesko zarazlika od nekoi sto skoro sekoj mesec imaat ovulacii

8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    8.403
    Jas sum istiot slucaj kako tebe na eho nema policisticni jajnici, mislam jajnicite nemaat oblik na policisticni jajnici, nitu pak imav cisti. Hormoni ispituvanje prviot pat inverzija pomegu fsh i lh i pokacen DHEA I mi kazaa PCOS sindrom. No nemoj toa da te plasi ne ti e golema invetzijata, jas so tuka nekade tolkava razlika ostanav bremena. Ne e nevozmozno da se ostani bremena nemoj da se plasis. Samo najdi si dobar ginikolog sto ke ti obrne vnimanie.

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    8.403
    Bas toj mesec predhodno imav ovulacija fatena na eho pregled. Invetzijata pokazuva deka ovulaciite se desavaat pokasno sto i bese taka kaj mene. Jas ovulacii imav od 18-26 den od ciklus nikogas porano. I ne rekov deka nemoze da se ostani bremena, ne sum samo jas primer so inverzija sto ima ostanato bremena. Da deka treba poveke vreme ama treba i ginikolog koj ke ti obrne vnimanie. I malku da se nadeva poveke clenkata a ne da kreva paniki. Pozitivna misla treba mnogu za da ima pozitiven ishod.

10. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    796
    Go vadis muabetot od kontekst(facepalm)

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    8.403
    Ne go vadam muabetot od kontekst ic. Taka mi kaza doktorkata koga gi vide rezultatite od hormoni. Se pokazuva veli na docna ovulacija, sto i bese taka mi rece. Ako bil anovulatoren ciklusot inverzijata ke bila mnogu golema. Mozebi trebase da napomenam kako slucajot kaj clenkata za mala inverzija za da ne bidam pogresno razbrana.
    Bar kaj mene taka se pokaza, koga imav anovulatorni ciklusi i praveno hormonski status LH mi e bila i do 4 pati pogolema od FSH.
    Kako i da e mozebi jas nesto pogresno te razbrav sto sakase ti da kazes. Ama mislam deka clenkata nema pricina da strahuva zosto i toa e reslivo. Ne e edinstvena so inverzija a ima ostanato bremena. Ete me mene, a i ti kolku sto procitav. Treba samo pozitiven duh, bar jas taka mislam.

На elenaklasik, Flooora96 и blablaabla им се допаѓа ова.
  12. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    796
    Sosema si vo pravo deka invarzijata ne e voopsto nisto strasno. Clenkata moze da si ostane prirodno trudna

13. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    723
    Допаѓања:
    730
    Zenicki ajde edno prasanje za vas,se spremam za inseminacija,mi kazaa deka ke proverat nekoi hormoni,pa terapija,imam praveno genetsko ispituvanje,dali nekoja znae koi hormoni se ispituvst i koja terapija se prima,momentalno pijam DHEA,nekoja so iskustbo da mi objasni ksko odi procedurata

14. Angela*

Angela* Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2021
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    79
    Jas pravev inseminacija ovoj mesec, ispitav predhodno hormoni na 3 den od ciklus,brisevi i pap pravev i se bese ok. Piev ovoj mesec klomifen i odev na eho na sledenje folikuli i mi dade vo meguvreme da pijam i estrofem za zdebeluvanje na endometriumot i posle inseminacijata stavam vaginalno utrogestan. A i od septemvri pijam ovunorm za da imam ovulacii i pregnatol pijam. Ti kade ke ja pravis?

15. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    723
    Допаѓања:
    730
    Jas ziveam vo germanija i ovde ke ja pravam,pijam skoro 4 meseci DHEA,ama tie mi gi dadoa vo mk za podobruvanje na plodnosta,e sega mi kazaa deka nekoi hormoni ke ispituvat,a koi ne znam i da odnesam predhodni dokumenti od ispituvanjata,imam trombofilija i APS sindrom

16. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    4.365
    Дај Боже да ти биде успешна инсеминацијата. Ако не ти биде за следна инсеминација мој совет,место Овунорм да пиеш Фертилимин,јас три месеци пред инсеминација го пиев и ми го разбуди јајникот што ми беше заспан многу време,овулирав на него направивме инсеминација и беше успешна.
    Имав инверзија помеѓу FSH и LH,примав терапија за пролактин,примам и за тироидна,и плус Глукофаж.

Јас пред да правам инсеминација од хормони имав испитано FSH,LH,Estrogen,prolactin,DHEA,TSH,FT4. Терапија се прима во зависност од хормоните,со резултатот кај докторот и ке ти каже дали си за кај него дали ендокринолог треба да препише терапија,ако ти се добри нема потреба.

На Megimeow му/ѝ се допаѓа ова.
  17. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    796
    Женски сакам да ве прашам, дали некој пие некои апчиња на природна база што имаат Пцос за подобрување на овулација? и ако да кои би ми ги препорачале ?

18. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    723
    Допаѓања:
    730
    Imam praveno gwnwtsko ispituvanje i ne znam koi drugi ispituvanja na edna klinika ne gi razbiram bas na germanski,sega na poalednoto teroidnata mi bese dobro i drugite rezultati samo problwm se trombocitite,inace 3 pqti bev prirodno bremena ,od posledniot abortus pomina 1 ipol godd i ne mozam da zabremenam ,za toa sega me prakaat na inseminacija

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    8.403
    Mila jas piev prvo eden mesec elova, pa potoa gi smeniv za picositol imaat malku poubav sostav. Elovata ti e poprakticna za pienje. Na baza na mioinoziotol sto i da zemes nema da zgresis. Toa e na prirodna baza, go racunaat kako dodatok vo ishranata. Nema nikavi hormoni vnatre. Iskreno neznam dali bese radi toa sto piev ili ednostavno se pogodi momentot, po tri meseci pienje jas ostanav bremena. Mi bea preporacani od doktor. Mozes da se iskonsultiras so tvojot ginikolog za niv ama nema steta od niv toa garantiram. Pozdrav :hug:

На blablaabla и Dr.Zzz им се допаѓа ова.
  20. Dr.Zzz

Dr.Zzz Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    498
    И мојот гинеколог ми ги препорача пикозитолот или нешто на база на миоинозиотол. Месец и пол како ги пијам па ќе видиме. Гледам тука ги препорачуваат и фертилимин кои исто имаат добар состав.

На АнаМаријаД, blablaabla и Ceneva им се допаѓа ова.