Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    3.134
    Знам дека ти е потешко зошто не си од Скопје и за некои испитувања мораш до тука да доаѓаш, ама ете гледај на едно доаѓање повеќе работи да завршуваш, а што можеш друго кај вас во Гевгелија или некаде каде што ти е поблиску. Стварно немаш потреба да се осеќаш како да не знаеш од каде да почнеш. Ете ти објаснив што можеш да направиш и од каде да тргнеш, се надевам ќе биде се во ред.

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.328
    Допаѓања:
    12.260
    За уролог на државна матичен ќе мора да закаже.
    И јас не сум од Ск, знам како ти е, и јас морав се во Ск, тука нема една бета каде да испита човек :envy:
    Ендокринолог нема, ништо нема :@
    Јас закажував во една недела се, или повеќе испитувања во еден ден, не за друго, да не ми е на мисла секој ден, затоа што психички ме тепаше кога треба да испитам нешто..

3. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    2.067
    Здраво,
    ти благодарам што ми објасни :hug:

4. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Штом си од Гевгелија, јас би ти рекла за консултација да отидеш кај доктор Маџунков во Струмица. Сигурна сум дека ќе ти обрне внимание и правилно ќе те насочи.
    Мене ептен ми помогна и тоа само со разговор, нешто што ниту еден доктор не успеа да го направи, да ме смири.
    Среќно:)

На Flooora96 и Megimeow им се допаѓа ова.
  5. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    956
    Здраво девојки/жени и најпрво да посакам среќа на сите! My long story short... Сериозни обиди за забременување веќе скоро година дена, со интензивни односи во период на овулација.
    Пап уреден, на брисеви покажа само стрептокока од 2ра група за која матичната ми кажа дека е доста честа (сепак пиевме антибиотик и јас и сопругот). Проодност на јајцеводи испитано, се е во ред, матка правилен облик. Менструации редовни, додуша во последните две години на пократок период отприлика на 23/24 дена, времетраење на циклус 3 дена, не многу обилни менструации но цел живот сум така.
    6 месеци следам овулација со тестови, никогаш не добив потемна или исто темна линија од контролната така што не знам дали воопшто овулирам. Овој месец неуспешна овулација после стимулација со кломифен и стоп инекција (тргна добро со 3 фоликули и ендометрум 11мм на ден 13, па ми се направија цисти).
    Хормоните се скоро во граница, со тоа што имам малку покачен тестостерон, 0.99 (0.23-0.73ng/ml) и TSH во воена ми беше 2.5, а на клиничка 3.35 што читам дека е високо за зачнување (закажав на ендокринолог при крај на месец). OGTT тест направен, немам скриен шеќер.
    што би можела уште да проверам додека разочарано го чекам циклусот и собирам нови сили??

6. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    4.365
    Јас мислам и сопругот да направи спермограм и спермокултура. А ти добро што си закажала на ендокринолог. За бременост идеално би било тироидната да е измеѓу 1 и 2. И за тестостеронот може ке ти дадат терапија да се среди.

На IRBBB, Isabel, Joanna28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    956
    Заборавив да споделам дека спермограмот го направивме уште лани во Март и беше нормален. Тоа се прашував да не треба да го повториме бидејќи е од поодамна.
    Немаме направено спермокултура. Друго за мажи гледам дека испитуваат фрагментација, ма да цената е висока и ме знам дали да фрламе пари.

8. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Мене тсх др Митко Ивановски ми кажа дека за инвитро треба да е под 2.5 за природно и инсеминација не смета повисоко, а сепак нели во граница осврнувајќи се на мојата вредност од 3.5, бидејќи и јас истово го прашав.
    Не правам ништо да го намалам, а месецов правам инсеминација....му верувам на докторот.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    4.365
    И јас сум кај др.Митко Ивановски и он рече да го слушам ендокринологот што ке рече. Со хашимото сум плус. Мене ми беше 1 и нешто тсх кога ја праев инсеминацијата.Иначе имам прва и успешна инсеминација кај др.Митко,ти посакувам ист исход како мојот :inlove:

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Ох, фала ти. Многу се надевам на успех, а истовремено мислам и се плашам дека ќе е неуспех...

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  11. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    4.365
    Ке биде,мисли позитивно само,и да пишеш обавезно убави вести :)

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104
    Каде бевте на инсеминација? И дали пред да одите на инсеминација направивте некои испитувања?

13. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    956
    Некој искуство со ендокринолог Арѓент Муча? Од читање по форуми добив впечаток дека не сите доктори го делат мислењето за поврзаноста на високиот TSH и можноста за забременување.
    Мене ехо на тироидна ми е уредно, во времетраење од 3 недели во две различни лаборатории проверено, 2.5 и 3.35 вредности. Следна недела сум на преглед ама не знам како да му пристапам, јас сакам да знам дали ми треба терапија или не. Ако е од тие доктори што не смета дека тоа е битно, дали да настојувам да ми препише или да не ме исфрли од соба ако се правам поголем доктор од него

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.328
    Допаѓања:
    12.260
    И мене ми е ова на мисла, дали во различни лаборатории, ќе добивам различни вредности, џабе па и терапија да не се клукам.
    Гинеколог со 2.8 ТСХ велеше супер е, ендокринолог вели изрично Не. Под два да биде. А сега ми е 4.7 :|, за две недели ќе видам колку ќе биде.
    Кај кој одеш ти?

15. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    956
    Мене вредноста 2.5 ми е во 8ми Септември, а после три недели 3.35 на Клиничка Биохемија. Ден пред да одам кај Муча би го повторила некаде на приватно, така планирам, за да имам тазе резултат, па така би била со 3 различни резултати од 3 различни лаборатории.
    Не сакам и јас да пијам терапија непотребно, ама доста читам за случаи на необјаснета неплодност каде се испоставило дека TSH прави проблем и по терапија на исто вакви - благо покачени вредности на TSH, успеало.

Да дополнам дека мене матичниот гинеколог ми вели нема врска TSH, супер ти е, а гинекологот на приватно ми рече височко ти е. Но бидејќи на приватно одев само за фоликулометрија, а ги понесов резултатите да ги види, само тој беше коментарот, па не побарав дополнително мислење, знаете дека секоја реченица плус се наплаќа кај приватниве

16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.328
    Допаѓања:
    12.260
    Не се плаши дека нема да забремениш, јас останував бремена, само гинекологот требаше да ме упати за терапија,а таа ми велеше супер е, супер ама без бременост, затоа што најверојатно во бременост ми се покачувал уште повеќе, па имав спонтани. Штом останеш бремена, веднаш испитај си, за ако треба терапија да примаш.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bejb12

Bejb12 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    Здраво
    Дали некој има искуство со алергија од кломифен, мене ми се појави ужасна алергија примав и инфузии, гинекологот ми кажа дека месец дена треба да се среди телото повторно да се прават хормонски тестови па да се одреди терапија.. Друга алтернатива освен кломифенот?Иначе 3 години пробуваме и никако не успева, проодни канали 100%, кај мене послабо лачат хормоните ама и не е толку лошо единствено во декември имав изостанок на овулација а до претходно беше во ред, кај партнерот солиден спермограм...Некоја препорака
    Ви благодарам

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    @Joanna28 по колку антрални фоликули имаш на јајник?
    Повторете спермограм и спермокултура, днк фрагментација се препорачува кај тератозооспермија.
    За хормоните јас мислам да испитуваш само на едно место, така е највалидно. За терапија за тсх слушај што ќе ти каже ендокринолог, не гинеколог.

@Flooora96 во гв испитај брисеви, хормони на 3 ден, седиментација, сопругот инфективни маркери и закажете во еден ден хсг за тебе и спермограм за сопругот во ск, барем на едно идење да завршите работа.

19. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    956
    Не знам колку е вкупниот број на фоликули, за првпат пред 2 месеци мене матичниот гинеколог ми кажа дека ми биле полицистични јајниците, се гледале голем број мали фоликули. Тоа беше прв пат да ми каже такво нешто а во последната година често одев. Мене чудно ми падна, истовремено се исплашив да не имам PCOS и тогаш се пуштив во самоистражување. Со оглед на тоа што соодносот на FSH и LH ми е во ред, немам скриен шеќер и немам други симптоми на pcos, си заклучив дека можеби имам само полицистични јајници, без PCOS. Инаку амх на мои 32години ми е 0.719 што исто е разочарувачки.
    Овој месец на фоликулометрија, после кломифен, на едниот јајник имав поситни, мали фоликули, додека на другиот беа три, околу 20, 17 и 14 мм на 11 ти ден.
    Матичната дефинитивно треба да ја сменам, поради оскудност на информации, некако не е заинтресирана и ми даде Кломифен да пијам по 2, без да ме упати прво на HSG. Освен позитива што шири "ајдее ќе биде, нема која не останала трудна" и од така ајде ќе биде еве бидна година дена...

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    796
    Druga alternativa osven klomifenot e letrazol