Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    956
    Феминки, копирам од друга тема која очигледно не е читана (не добив одговор).
    Веќе пишував дека минатиот месец имав хиперстимулација со кломифен и три цисти како резултат на тоа. После тоа добив, цистите останаа, на 6ти ден се гледаа, матичната ми препиша дабростон да ги пијам од 10ти ден.
    На 11ти ден бев кај приватниот гинеколог и на истиот јајник кај што се цистите, гинекологот виде фоликул 19х16мм. Рече пред прскање дека е. Виде и некои остатоци од цисти.
    Ендометриум 7.5мм.
    Прашање:
    1. Дали е возможно цистите да пукнат во рок од 5 дена без никакви лекови. Досега испив само две апчиња дабростон на 10ти ден. Дали е можно тоа што гинекологот виде дека е фоликул, да е цистата што почнала да се суши и да се намалила во дијаметар?
    2. Дали фоликулите се секогаш кружни? Дали ако не се идеално кружни, се неправилни и не ненормални? Всушност, овој доминантен фоликул кој ми го виде гинекологот, таа ми запиша дека е 19х16, а на листот-снимката кај што се гледа фоликулот и мерењата, пишува d1=19.1; d2=14.5, значи ова повеќе е 19х15.
    3. Дали ендометриумот е доволно голем за 11 ден?
    4. Дали е добро сега на 13ти ден да продолжам да ги пијам дабростон (прогестерон) и за цистите што се во распаѓање и како поддршка доколку се `фати`?

Тестот за овулација беше приближно позитивен на 11ти ден и имам покачена Т на 12ти и 13ти наутро што асоцира дека сум имала овулација.

Благодарам

2. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    22.106
    Пиј си ги апчињата за цистите. Ти кажав и предходно, не е играчка, може да ти се створи еднометриоза и тогаш е многу полошо, што значи дека може да добиеш спонтан или ако бебето расте и ја потисне на сред пораѓај да добиеш големо крварење. Блиска го помина сето ова, едвај спаси глава на порагај и пак треба да се оперира за да и го вадат скапаниот јајник што и се уништил од ендиметриозата ( нетретирани цисти).
    И многу е битно кој тип на цисти ги имаш, водени или чоколадни. Првите пукаат , а вторите само со операција.
    Во ред е што идеш на две места на прегледи, тоа е твоја одлука , ама ми делуваш многу несигурна во матичната.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Cistite sto se stvoraat od stimulacii ne se endometrioza, nemojte da davate pretpostavki i da pravite paniki. Tie cisti sto se stvoraat od stimulacii cesto isceznuvaat sami ili doktorot prepisuva nekoja terapija za da pomogne. Ne se opasni i treba nekolku ciklusi da se vrati matkata i jajnicite vo normala. Mnogu se golemi sansite da puknale (mene mi se slucilo toa od klomifenot, so ciklus mi puknalo i cistata).
    Cistata i folikulot se razlikuvaat vo eho, i doktorite mozaat mnogu lesno da gi razlikuvaat.
    Ne mozeme nie da znaeme kakva forma imaat folikulite vo eho, treba doktor da vidi i da kaze.Dimenziite ne se bas tocni sekogas i ne mozaat da merat bas fiks vo eho.
    Za ovulacija idelnata debelina na endometriumot e nad 9
    Ova poslednata tocka ne e prasanje sto se postavi ovde devojce. Ne mozeme nie da ti kazeme prekini ili prodolzi da pijes terapija. Dabrostonot e progesteronska podrska i se pije i vo vreme na bremenost. Nema niklakva steta. No toa doktorot go odlucuva, ne ti. Ako ti dal da go pies, toa znaci deka on taka procenuva deka e dobro za momentalnata situacija, i prodolzi go. Dabrostonot pomaga i vo reguliranje na ciklus. Ne e stetno.

На Vinyl, Flooora96, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Bubu 95

Bubu 95 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2021
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    Феминки дали имала некоја од вас искуство со проблем за забременување поради ТСХ. Дали треба да е под 2 за забременување. Мојат резултат е 3.94 од реф. вредност (0.3-4.2). Ви благодарам однапред.

5. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.575
    Допаѓања:
    1.277
    Jas so rezultat 3.71 sum na terapija euthyrox 25 mg za da go simnam pod 2.

6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Неколку страни наназад има дискусија за ТСХ.

7. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    498
    Здраво
    Дали имате испитувано кариотип на МАНУ? Од колку до колку земаат крв доколку некој знае

8. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.333
    Допаѓања:
    3.261
    Кариотип за партнери се прави на ГАК

На Japonka9 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    498
    Имам згрешено. Истиот ден треба да направам кариотио на ГАК и на МАНУ хемостаза,тромбофилични тестови,д-сунети

10. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    956
    Ти благодарам. Во право си дека не е благодарно да очекувам некој да дава препорака за терапијата. Појдов денес кај матичната на консултација за истото и ме искара зошто сум ги прекинала и дека не треба сега да ги продолжам. Не можело како ќе ми текне.
    Зошто, нормално не ми објасни, а јас таква сум не препрашувам.
    Таа исто така ми потврди дека ги нема големите цисти, што беа по 4-5 см, како смалени се.
    Си побарав ми даде упат за на Гак кај Тофовски, ако не биде ништо месецов и ако добијам, ќе одам кај него на консултација и да договорам инсеминација. Не ми се губи време веќе.

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.322
    Допаѓања:
    12.255
    Колку време си на терапија? Дали брзо ти се симнува?

12. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.575
    Допаѓања:
    1.277
    Kratko od pocetok na mart, za eden mesec pak kje proveram . I kje vidime dali dozata e vo red.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    723
    Допаѓања:
    730
    Zenski ajde da ve prasam dali nekoja se soocila so hematom na matkata i od sto se stvara,ovaa tema ne mi e poznata

14. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.316
    Допаѓања:
    34.811
    Среќен 8ми Март жени - кралици!:f:

Нека овој месец на жената ни биде исполнет со многу среќа, љубов и премноооогу тестови со 2 цртички :inlove:!

Нема поголем борец на планетава од жената, па да продолжеме така сѐ додека нѐ дојдеме до целта!

6CBAECCD-5187-4A0C-B192-71693D8EC7DC.jpeg

На Dr.Zzz, Brpbrp, Joanna28 и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    9.436
    Феминки, демек до недела ќе чекав, не издржав направив тест 3 дена пред циклус ништо нема баш се разочарав и натажив :( а како прв пат да ми е ова, сама си правам потешко место да сочекав дали ќе дојде циклусот па тогаш сега вака дупла тага :worried:
    Морав некаде да си олеснам сопругот ми е подршка во се што поминавме но не го разбира тоа брзање и нетрпение...

16. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.316
    Допаѓања:
    34.811
    Многу добро те разбирам мила, на сите ни се брза за тест, ама се случува и касно да е зачнат плодот па да неможи тест да покаже толку рано(fingers), се случува, имај надеж сѐ додека не добиеш! ❤️

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    Јас пиев пред забременување како твојот резултат ми беше, намалив, средив хормони и сега си го држам бебушот ако нешто те интересира во врска со тоа пиши ми.

18. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Јас направив тест 10дена после инсеминација....бледа линија има и знам дека може да е од овидрел инекцијата....се нервирам што воопшто правев ама не можев да дочекам :/
    Дали некој со примена ваква инекција се тестирал порано од 14 дена и какви биле резултатите?

19. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104
    Здраво. Бев на гинеколог кај доктор Надица Геровска, која константира септум и ми кажа дека оваа е причината поради која најверојатно неможам да забременам 1 година. Прв пат одам кај Надица по препорака и бидејќи ми требаше матичен гинеколог. Докторката е фина, пристапна и се ми објасни дури со цртање. Уште од самиот старт кога почнав да одам на гинеколог кај Др Ина ми кажа дека имам септум, а потоа и Палчевски (Систина). Палчевски не сметаше дека септумот би ми правел проблем за бременост, односно ми рече дека по забременување ќе треба да примам терапија за поддршка, но Надица вика обратно дека тоа е причината и дека дефинитивно треба да правам хистероскопија. Искрено не ја сфатив добро, дали хистероскопијата е дополнителен преглед, или тоа е самиот зафат каде што се гори матката?

Се договоривме најпрво да испитам хормони, и некои дополнителни испитувања бидејќи ми најде циста од 29мм. Дали сте правеле хистероскопија, сте имале ваков проблем со септум и кај кој доктор сте правеле хистероскопија?

20. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    22.106
    Иста сум и јас. Според календар утре треба да ми дојде, а јас се молам да не дојде и да се израдувам…ама се осеќам дека нема ништо да биде зашто имам тегоби…
    Си стои еден тест и на два ума сум што да направам, дали да го правам или не…
    Скоро две години , секој месец, секој датум сум во депресија. И незнам на каде да се свртам. И пак ќе почнам со испитувања ( предходните беа во ред).
    И не неможам да бидам опуштена или незнам како.
    Само бремени и бебиња околу мене и ќе пукнам од мака за себе, не за тие што имаат или родиле, им се радувам бескрајно , ги сакам премногу, ама сакам и мое. Пред некој ден другарка со бебчето на гости и играм со неа, се смее и се вртам го гледам маж со очи солзи, со насмевка тажна…а ми е најголеѓа подршка за се. Се што сум чула за јадење, пиење , испитување без еден збор прифаќа ….
    Ама Господ има за секој план…

На Ceneva, Isabel, Starchild и 1 друга личност им се допаѓа ова.