Форумџика на годината

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.302
    Допаѓања:
    33.612
    Можи уште не ти се средени пост партум.
    И мене ме фатија такви паники ко ги видов резултатите ама си велам ако умираа фсх до плафон ќе беше :?:

Матичен гинеколог шо вика?

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Ми рече да одам на контрола кога бебето ќе биде 6 месеци со резултати од хормони, веројатно зашто спомнав дека сакам контрацепција да пијам. Ми каснеше два месеци и еве конечно добив, па ќе одам тек после празниците. Не ме држи место до тогаш.

3. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    630
    Луѓе, јас нешто овие денови се мислам а и се изнагуглав.. Ни препишаа и на двајцата флажил 7 дена. И тоа терапијава ке ни ја дава два месеца рече со флажилот. Гуглав дека не е убав флажил и тоа шо го содрже за машките. И се наврсќам назад, у јануар лани примавме флажил и двајцата порсди трихомонас шо ми ја најдоа(веќе ја немам). Мм од оваа година почна да вели декс приметува му е воденаста спермата. Се мислам да не е до флажилот...да не напрајме уште поголем проблем сеа со земањето пак :^)

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Нека направи спермограм и нека види каква е

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.586
    Допаѓања:
    97.571
    Колку му е концентрацијата од спермограмот?
    Ако е > 20мил/мил е добро.

Се трудите за бременост, па претпоставувам сте често сексуално активни, тоа исто така може да е причината за по проѕирна сперма.

Последна измена: 14 април 2023
  6. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    630
    Направи спермограм астенозооспермија. Само ми е муабетот дали е можно флажилот да направи лани да му е водена. Оти нема добри коментари на гугл за флажил и мажите.

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.302
    Допаѓања:
    33.612
    Јас мислам да ја зема терапијата оти бенефитот е поголем од можната штета шо може да ја направи. Поголема штета можат бактериите да направат отколку еднократна терапија.
    Ова е само мое мислење.

На Flooora96, 0ли, Emy867 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104
    Здраво девојки. Еве веќе наврши една година како пробуваме за бебе, мажми направи спермограм,јас хормони, тоа е во ред. Мене ми најдоа септум, немам димензии но ми кажаа дека е бааѓи голем и циста на едниот јајник. Цисти сум имала и порано но ми исчезнувале. Димитров во Систина вика септумот мора да се скрати, тој може да е пречка за забременување, но ми вика дека е исто проблем е и цистата бидејќи влијае на функционалноста на јајникот. Ми вика да не брзам, да почекам 3 месеци па ако не пукне сама ќе правиме лапаро со хистеро заедно, а ако пукне само хистеро. Некој искуство да сподели?

Малку ми е нејасно, како сите хормони се во ред, а имам циста, но Димитров вика тоа може да е бидејќи тој месец кога се појавила цистата не сум овулирала. Исто така хормоните ги правев по препорака на матичниот, но тој не ги ни погледа иако му кажав дека имам правено, единствено што ми побара е спермограмот.

На Megimeow му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Megimeow

Megimeow Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    636
    Cistata moze da e vodena i cesto se pojavuva i puka,ist slucaj sum i jas,histeroskopija mi pravea nekna vo sredata mi vadea polip pa nemam nekoe iskustvo so toa

На Ma4ence11 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104
    Каде правеше хистероскопија?

11. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    9.075
    Јас правев хистеро кај Димитров, прекрасен стручен доктор. Влева доверба, зборува секогаш издржани работи и ја знае работата 200%.
    Ништо страшно, те успиваат остануваш до вечерта само и те пуштаат (може кај тебе ако е посериозен зафатот и лапарохистероскопија да останеш 1 ден) но тоа е најмал проблем. Важно ако рекол треба операција направи. Инаку за цистата има едни природни капки и од србија и во македонија (две различни) едните се од вирак и многу се фалат жени за ваков проблем. Па додека чекаш 2 3 месеци не штети да си ги порачаш. За овие од вирак знам позитивно искуство од жена која ги користела за цисти и миом и помогнале да ги исчисти. Другиве од србија Фемина капки јас ги користам не баш редовно 2 месеци но еве не сум добила уште позитивен тест со помош на нив иако викаат помагале за забременување а првите 2 бремености фаќаа од прв обид па ќе ви кажам во мај дали има резултати од нив.
    Со среќа нека ти е и дај боже да се израдуваш по хистероскопијата (fingers)

12. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104

Фемисан А ги пиев скоро пола година, ако не и повеќе, два пати на ден по две капки. Мене не ми помогнаа воопшто, менструацијата ми остана исто од 30-35 дена дури еве после нивно пиење имам циста, а претходно исто одев на гинеколог 2 пати годишно циста немав. Циста имав пред 4-5 години, баш го најдов извештајот и тоа на другиот јајник. Внимавам на храна, вежбам, пиев долг период и фолна, но едноставно не бива. Сега веќе кренав раце, ќе го слушам Димитров и тоа е тоа.

Иначе моја блиска особа после 3 години пробување, само 2 месеци ги пиеше Фемисан и забремени, но изгледа кај секој различно. Фала ти за објаснувањето за хистероскопија, малце ми звучи страшно дека со успивање, но што мора ќе се издржи, дај боже двете да си се израдуваме за брзо

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    9.075
    Не знам дали зборуваме за истите капки јас од овде ги зимам
    3пати по 30 се пијат

https://instagram.com/herbamedicanatural_?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Ќе биде добро, кај тебе нашле бар потенцијален проблем, кај нас сите испитувања добри, хистеро,хсг добро и не износувам до крај, едноставно немаат одговор и причина зошто.
    Не се грижи напредната е медицината ќе ти направат детална анкета ќе заспиеш и си се будиш после во соба, јас немав за чудо никакви потешкотии одпосле.

14. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104
    Не, не се истите. Јас за овие зборував https://24apteka.mk/product/femisan-a-kapki-30-ml/

Проблемот ми го кажа мојот прв гинеколог уште на 22 години, дека имам септум и треба да го имам на ум кога ќе пробувам да забременам. Кога почнавме да пробуваме за бебе бев во систина кај Палчевски, тој ми кажа дека септумот нема никаква врска(патем не го ни примети, јас му го кажав) и да се опуштам (моја грешка е што одма не побарав уште едно мислење), потоа морав да најдам матичен гинеколог кој од прво гледање на ехо ми го потенцира септумот па по читање на форум стигнав до Димитров кој одма ми кажа дека септумот е голем и те како може да е пречка за забременување и за спонтани.

Други какви испитувања имаш правено?

15. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    9.075
    - Пап Тест ( Гинеколог)

- Микробиолошки Брисеви (Гинеколог)

- ТОРЧ (Инфекции кои ги има мајката, а може да се пренесат на плодот, Упат од Гинеколог)

- TSH Испитување (Испитување на тироидната жлезда и тироидни хормони)

- Хормонален Статус (FSH, LH-25, Prolaktin,Estradiol, Progesteron,Testosteron)

- Хемостаза Пакет (целосно испитување, вклучува и тромбофилија, димери и сл.) го прават на имунологија и на институт за трансфузиона медицина – Упат од Општ Матичен или Гинеколог

- Генски испитувања ( Се прават и на МАНУ и на Имунологија – Гинекологот Дава Упат)

- Кариотип ( Ги прават и таткото и мајката) – Упат од Матичен Гинеколог (Ги има на државно, тешко даваат упат и многу се чека за резултати и термин)

- Витамин Д – Општ Лекар / Може и приватно во која било лабароторија
    -ХСГ
    -Хистероскопија
    - Спермограм - маж ми

Но, Димитров штом смета дека септумот е проблем гледај тоа да го средиш, кај мене друга беше маката затоа испитувањава ги правев

На IRBBB и Ma4ence11 им се допаѓа ова.
  16. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.268
    Допаѓања:
    3.163
    Не знам за Имунологија дали прават, ама генетските испитувања (мутации) е всушност панелот на тромбофилија. Јас ги правев на трансфузиологија вклучително сосе хемостаза.
    И антитела на имунологија обавезно да се испитаат, 1200 денари чини а има многу панели.
    П.с Тромбофилија да се испита во Ману е поефтино, 450 денари до упат од гинеколог.

На Ma4ence11 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  17. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    9.075
    Да и антитела заборавив да допишам.
    Инаку јас ги правев сите испитувања барајќи по форумов со помош од една членка па затоа ги ископирав како такви, не знам каде е поевтино искрено

18. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104
    Познавам личност што во 6ти месец го изгуби бебето, праваше еден тон испитувања и се испадна во ред, втората бременост се боцкаше превентивно со клексани по препорака на трансфузиолог и роди здраво дете. Мислам дека Јани Ангеловски беше трансфузиологот.

19. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    9.075
    Да, мене Димитров ми кажа дека следна успешно зачната бременост ќе одиме со клексан од позитивен тест, за жал сеуште не сум видела две црти

20. Ma4ence11

Ma4ence11 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    104
    Дај боже да си видиш најскоро

На WhiteCat33, mira.mira и Fenix05 им се допаѓа ова.