Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Enca87

Enca87 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2015
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    17
    Здраво дали би било проблем да се зимаат апчиња ( кломид или летрозол ) за овулација на своја рака има ли некој така што ги пиел? Каналите ми се проверени проодни, циклус секогаш точен, хормони исто, само мислам треба малку да ја "гурнам" овулацијата

На Ceci16 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.575
    Допаѓања:
    97.501
    Да, проблем е да го правиш тоа на своја рака.

3. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    69
    Здраво.
    Би сакала да прашам дали бетадине вагиалитетите имаат некакво влијание врз плодноста. На нив пишува дека се спермацоидни. Е сега јас имам потреба да ги ставам и планирам бременост, но моментално партнерот не ми е тука односно е во странство и би се виделе послем еден месец.Прашањето ми е дали влијаат на спермата кога се ставаат или имаат некое влијание и некој период потоа бидејќи ми е навистина важно со партнерот ретко се гледаме и мн кратки се периодите кога можеме да пробуваме и затоа секој момент ми е битен, ако некој знае да појасни, многу ви благодарам

На TinkaGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.317
    Допаѓања:
    23.408
    Јас колку што сум запозната, спермацидите делуваат само на односот што ќе го имаш откако ќе ја аплицираш. Логично ми е дека затоа се ставаат 10-20 минути пред секс. Прават како слој од гел што го затвара грлото на матката и ја уништува спермата. Е сега, спермацидите и онака не се 100% заштита, 60-70% штитат од бременост, плус во вагиналети... Што знам колкав процент има воопшто за да би направило штета после еден месец.
    Консултирај се пак со гинеколог, ама според тоа што знам за спермациди, мислам дека нема никаква штета.

Што побрзо да ви се оствари желбата (fingers)

На IRBBB и wonder woman5 им се допаѓа ова.
  5. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Никогаш не земај апчиња за овулација на своја рака . Мене ми беа препорачани од доктор ,но наместо овулација кај мене пак настапи циклус. Подобро купи си тестови за овулација и проверувај со нив. Или доколку сметаш дека ти се потребни таблети зборувај со гинеколог , затоа што кога се пијат овие апчиња се прави фоликулометрија (се пратат фоликули) и доколку не настапи овулација (не пукнат фоликули) се става стоп инекција . Доколку фоликулите не пукнат се претвораат во цисти. Опасно е да ги земаш на своја рака. Ти посакувам што поскоро да ти се исполни желбата! (fingers)

На WhiteCat33, Kolumna, Enca87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. bearrr

bearrr Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    56
    Добар ден,
    Имам едно збунувачко прашање за мене.
    На апликација денес ми е 28ми ден. Последна менс ми беше на 06.06 обично добивам на 28-30 дена. Е сеа вчера сабајле кога бев во вц на бришење имав розева крв но имав и мало пецкање. исто ми се деси и вториот пат кога отидов розева крв само на бришење и толку после немаше ништо.
    Прашањето ми е можно е да е од имплатациско крварење или пак сум фанала некоја тешка инфекција ??

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    1.279
    Zdravo zenski, dali nekoj gi razbira rezultatite? Eden e moj a drug od soprugot. Sekako ke zemam upat za kaj doktor

Прикачени фајлови:

8. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    796
    Moze da ti e implantacisko, a moze i da probiva menstruacijata, i mene taka mi se ima sluceno nekolku pati eden den taka damo kako rozevo na brisenje, sledniot isto pa ponaredniot da dobiam. Pricekaj uste dva-tri dena, ako sesute ne ti dojde napravi test za bremenost. Ti posakuvam srekja za sto i da posakuvas :l:(fingers)

На IRBBB и bearrr им се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.302
    Допаѓања:
    33.610
    Можно е да е имолантациско, потполно исто имав така на бришење еднаш-два пати светло црвенкаста крв.
    Пуштам среќа да не добиеш и за 2-3 дена позитивен тест. (fingers)

10. bearrr

bearrr Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    56
    Дај боже да е тоа, со години чекаме. Во март бевме и на иуи ама ништо... и сеа ова ме збуни се си мислам дали да правам тест или да чекам...

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.991
    Допаѓања:
    1.715
    Pocekaj denes ako nema nisto utre pravi test. I jas imav takvo krvarenje pa ete 8 nedeli trudna.

На bearrr му/ѝ се допаѓа ова.
  12. bearrr

bearrr Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    56
    Лелел дај боже, од вчера само тоа ми е во мисла...

13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.302
    Допаѓања:
    33.610
    Почекај, ако е имплантација за 3-4 дена направи тест или испитај бета. Сега и да направиш тест, рано е, ништо нема да ти покажи.
    Дај Боже да ви се наполнат рацете и срцата.

На bearrr му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bearrr

bearrr Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    56
    Еве денес од сабајле ги осеќам некако јајниците, може и ќе добијам ама обилно сум подуена и гради болни деа нема ништо од тоа само јајници на моменти

15. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.412
    Допаѓања:
    1.307
    Незнам дали ова е за овде но незнаев кај да пишам .. имав биохемиска април после тоа немав добиено 50дена матичната ми даде да пијам примолут нор пиев од 6 до 16 јуни и добив на 18 јуни. Бев на контрола на 28 јуни и докторката ми кажа дека се е во ред супер матка јајници ми даде да пијам елова, фемибион 1, селен и витамин д од 2000 ми кажа да ги пијам овој месец и чим добијам нареден циклус може да се продолжи повторно со обиди и се гледаме со позитивен тест и за прво ехо. Да не се грижам ако ми касни овој месец или ако ми дојде порано ради тоа што имам пиено примолут нор. Јас во петокот и еве денес имам на гаките кафејаво и на бришење како лигаво проѕирно со лентички внатре кафејави... ме фаќа паника од што може да е дали некој имал вакво нешто после пиено примолут нор .. да не добијам повторно сега но некако брзо ќе ми дојде од 18 јуни па сега .. извинете за долгиот пост и ви благодарам многу. :l:

16. Sil_Pe

Sil_Pe Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2023
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    24
    Феминки јас да се пожалам малце од Димитриов(Систина), може сум во грешка ама очекував поинаков пристап. Закажав кај него термин за консултации пошто е специјалист за неплодност и според тоа што читав има доста задоволни од него на форумов. Нашата историја е 3 години борба со неплодност(нема настанато бременост). Ги понесов со мене сите документи што ги имам за ехо, брисеви, пап, хсг, фоликуметрии, спермограм, спермокултура, тромбофилија, мутации, имунолошки антитела, хла типизација, две инсеминации.
    На почеток ме прими општи прашања за циклус, односи во плодни денови и ги разгледа хормоните спермограмот и снимата од хсг, кажа дека е се ок уредно, ама другите резултати не сакаше ги разгледа ми ги фрли што ќе ти се тие, тие не се ништо. Му давам резултат со антиспермални антитела да го види пошто ми се покачени ми ги фрли немаат врска тие, пиј секој ден аспирин ми кажа. Нели аспирин е за кога има згрутчување во крвта каква врска има со антиспермални антитела. После ми вика ти си уште на почеток. Како може да ми вика на почеток сум кога поминале 3 години, што треба уште 5 години да поминат па да се заинтересира за мене?? Јас отидов со проблем и сакав да биде разгледан од секој аспект не само хормони хсг и спермограм. Кога не настанува подолг период бременост мора да се направат повеќе испитувања за да се види што претставува проблем затоа што и инвитро да правам ќе помине доста време и парии на крај може да не успее. Негов одговор беше дојди за инсеминација. Јас му кажав дека секоја втора недела патуваме со сопругот во друг град поради работа и дека е тешко да ги погодам плодните денови да сум во ск за инсеминација и дека затоа направив повеќе испитувања за да ја најдеме причината. Ми вика ајде дојди понареден месец за инсеминација и си отиде ни поздрав ни чао.

Јас не отидов кај него за да ми каже прави инсеминација тоа го знам и можам сама да си закажам. До сега имам 2 неуспешни инсеминации и претпоставувам дека и наредните ке бидат неуспешни пошто каналите се 100% проодни, спермограмот е нормозоспермија, очигледно не е тука проблемот и не гледам зошто да пијам кломифен кога секој месец имам водечки фоликул што расте со нормално големина. Знам дека ќе кажете секогаш имај надеж и дека со инсеминација може да се фати ама сметам дека не така во мојот случај.

Така да моето прашање е дали има и дали постои во скопје специјалист за неплодност што ќе седне и
    ќе ги разгледа сите анализи?

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    6.178
    Најтешко е кај нас што докторите немаат индивидуален пристап кон пациентите. И не, не постои доктор што ќе седне и ќе бара проблем во идиопатски стерилитет. Само сама мораш да истражуваш и даваш предлози, и да најдеш доктор кој ќе те сослуша и ќе ги прифати твоите предлози.

На intj_girl и Sil_Pe им се допаѓа ова.
  18. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.613
    Допаѓања:
    9.074
    За жал кај нас докторите...особено оние што ги сметаме за најстручни не се баш благи,посветени и сочувствителни со нас што како жени што се бориме малце не погодува...
    Јас имам искуство со Димитров и бидејќи бев пратена преку моја познаничка која се крсти во него ми напомена не очекувај дека ќе плачете заедно, дека ќе трае средбата долго и ќе збориш ти а он ќе слуша и пишува забелешки.
    Така и отидов кај него уште во ремедика со цела папка резултати наредени но во глава со најважните 2 прашања и насоки.
    Седнав, вкупно 5мин бев внатре ( до сега сум била кај него 10тина пати, вклучувајки и контроли по хистероскопија и сите биле по 5минути).
    Кај мене друга проблематика па затоа ја виде папката и ми рече имате кариотип? Не само тоа не, епа не е САМО тоа.. одбивам да те оперирам додека не видам резултат од тоа (јас настојував одма да ми закаже хистеро зошто така друга докторка ми рече, дојди неделава одма) кај мене се беше ок сите резултати кај двајцата ок, не му давав да ги чита усно му ги кажував на секое одење да се потсети на случајот, на крај после 4ца врвни трансфузиолози и 3ца гинеколози ми рече ти ќе примаш клексани од прв тест, јас викам треба и ќе примаш. Аспирин почни уште со обидите, така направив, останав бремена и еве прв пат успешно сум скоро 4ти месец.

Поентава на долгиов пост не ми е да се фалам ни да го бранам, туку да ти помогнам да бараш во докторите само стручност не сочувство.. бидејќи одев кај докторка што буквално заплакуваше со мене а кога ќе ми кажеше нешто, после не и верував и одев на 2ро мислење.

Тежок е патот и се надевам ќе успеете..но во вашиот случај поради должината на неуспешни обиди верувам ти предложил инсеминација пак.. не тргнувај со таков негативен став :знам нема да успее, штом природно потфрла мора да се потпомогне со друга метода. Имаат тие некои математики колку пати што да се проба..
    Јас сум слушала за Иванов/Ивановски не знам точно презиме од Систина дека е стручен за инвитро но исто така ладен како Димитров.. Можеби Александар Бојаџиев? Еднаш се погодив итно кај него, многу убав впечаток ми остави и доста го фалат исто Систина
    Ви посакувам што поскоро да се израдувате

На intj_girl, WhiteCat33, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Sil_Pe

Sil_Pe Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2023
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    24
    Ти благодарам

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    502
    Mozes da vidis kaj Mitko Ivanovski, povnimatelen i popristupacen e.

На intj_girl и Sil_Pe им се допаѓа ова.