Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.300
    Допаѓања:
    33.608
    Антиспермални антитела, на имунологија се испитуваат. Можеби има и нешто друго, не знам.

На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.286
    Имаш направено испитувања или само така претпоставува на празно?

3. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    1.272
    Антиспермални антитела не се испитуваат повеќе на имунологија. На приватно бев јас, само во Рамус ги испитуваат, ги праќаат во Бугарија. Кај мене беа покачени ама тие се создаваат во цервиксот, така да ако е тоа проблем со инсеминација може да се надмине.

На Norah Jones и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    1.272
    Што испитувања имате направено до сега?
    На имунологија јас ги испитав овие антитела. Исто и ние сме со необјаснета неплоднпст 3 години

Прикачени фајлови:

5. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Здраво, сопругот имаше дијагноза олигоастенозооспермиа и не пратија директно на инвитро, ние долго се обидувавме пред тоа, за документи за инвитро ни рекоа само една инсеминација (кај нас неуспешна) затоа што успехот најчесто е само со инвитро. Фала му на бога, инвитрото кај нас беше успешно од прва, Ви посакувам позитивни резултати :)

На Anyshka и 5678m им се допаѓа ова.
  6. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.145
    Допаѓања:
    35.904
    A што испитуваше пред ин-витро?

7. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    504
    претпоставува... ми рече демек као еве може е тоа не знам што да ти кажам

8. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.286
    Ќе му бараш упат за на Имунобиологија и хумана генетика, ќе испиташ генетски мутации и автоантитела. На Трансфузиологија ќе испиташ хемостаза и тромбофилни состојби (lupus, afa). После со резултатите ќе бараш имунолог или трансфузиолог, ако има потреба. Многу ме нервираат вакви матични што не превземаат ништо.

Едит: уствари можеш се од ова да испиташ само на трансфузиологија.

9. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Кој што испитуваше? Јас или сопругот?
    По подолго време обидување за бебе, јас направив редовни најобични испитувања, сопругот спермограм и спермокултура мислам тоа беше се за него и со тоа се утврди дека проблемот е олигоастенозооспермиа, потоа си се обративме на специјалист и си собиравме документи за инвитро ваучер - каде се вклучени универзални испитувања за сите, со оваа дијагноза и самиот матичен гинеколог ќе ви препорача специјалист за инвитро, а може и сами да си најдете, со резултатите ќе ви дадат насоки за понатака, ќе треба терапија за сопругот за да пробате да се подобри состојбата, мојот пиеше 3 месеци и потоа проверка и ако е се исто си полнувате со собирање документација за ваучер за инвитро :)

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.145
    Допаѓања:
    35.904
    Jас ги поднесов веќе документите за ин-витро, мм дијагноза астенозооспермија, пиеше Профертил 3 месеци, повторно иста дијагноза во Генеа, а првиот пат на хистологија, и нели дека бараат 2 спермограми од различни институции, правеше спермокултура, уринокултура и му беа стерилни, јас тоа што бараат во фондот пап, брисеви, хормони, хсг, крвна слика со гликемија и седиментација, хив двајцата, 4Д.
    Матичната не се замара, бев кај Трајковски на 4д ехо, ми кажа да не правам хсг, сепак направив и проодни ми се каналите, и од матична и од Трајковски имам препорака без инсеминации, сега чекам одговор од фондот дали ќе ми бараат, ќе видиме.

На Ivonan@ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.145
    Допаѓања:
    35.904
    Неможам да редактирам, дали испита генетски мутации?

12. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.145
    Допаѓања:
    35.904
    Mојата матична не превзема ништо, не се замара, таа па сестрата што работи кај неа кога и барав упат по втор пат за хормони и амх превртуваше очи, уште ми велеше упатот важел 1 месец, а јас за 3 недели барам повторно, па барав за амх тука што читав, а и упатот го земаат таму, Бог да чува се матичните, со некои исклучоци.

13. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Немавме потреба за ништо плус да испитуваме, самата дијагноза на сопругот беше доволна причина за да се проба инвитро без да се испитува кај мене нешто плуа, исто кај Трајковски бевме, па испадна и дека само тоа било пречка за природно да се реализира бременост :)

14. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.145
    Допаѓања:
    35.904
    Иии, успешно ли беше ин- витрото?

15. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.286
    Една мртво пувало ни збори ни говори, требало 3 бремености да изгубам за упати да ми дала за испитувања. Правев торч, не знаеше да објасни што се случило и што понатаму. Значи ми дава упат и после на резултати крева рамења. Сама си барав чаре и си го најдов. Друга збори, ѕвезди ти симнува и те шармира ама не гледа на ехо моларна бременост (доста очигледна). Трудна одев секој втор ден и секое одење по 500ки. Налет парите, туку не само што не помагаат туку и одмагаат. Ако не знае, нека ме прати на друго место, нека праша поискусен, нека отвори тоа книгите што ги учела. Ама не, круната од глава ќе им падне.
    Кај матичен веќе не одам.

16. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.145
    Допаѓања:
    35.904
    Врска немаат матичните, ни да ми предложи што да испитам, ни ништо, од каде јас да знам, да знаев немаше да одам по доктори. За хормони да ја молам за упат и за амх, па неможеме, па ова, она, на клиника од гинеколог упат, за на крај да ми даде упат на клиничка биохемија, па сестрата таму ми велеше ние неможеме нон стоп упати да ти даваме.

17. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Да да, успешно беше од прва, фала му на бога :inlove: Еве го спие до мене :rofl: Да не беше, ќе требаше сигурно да испитаме и нешто плус, но вака се знаеше дека е поради таа дијагноза пречката и сега си имаме ембриони и за другите дечиња спремни, чекаат, дајбоже да е лесно како првото инвитро :P

На intj_girl, Anyshka, Prolett и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.145
    Допаѓања:
    35.904
    Кај Трајковски ли правеше ин-витро?

19. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Да

20. DragonA420

DragonA420 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2023
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    320
    На 14ти ден после однос правев тест негативен утре треба да ми дојди ..
    Сабајлето (пошто сум нокна птица) накај 3ипол ме здоболи десната страна кај јајникот кога легнав на грб и така траеше некој 2 минути 3 .. денес повремено осекам благи болки во пределот кај матката што никогаш не ми се случило да ги имам пред да добивам а и градите не ме болат а скорп секогаш ме болаткоке треба дами дојди последен ризичен однос на 12ти имав .. на тестот сигурно ке покажеше барем бледа ако имаше нешто ? :^):?: