Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    2.546
    Jas prvo bev na patofiza a sega si odam na endokrinologija.Koga keim kazes deka e za bremenost ili invitro i samite znaat deka igra uloga tsh za zabremenuvanje.Jas i pred transfer proveriv tsh kolku e.Do 2 da bide e najdobro.Mene maticniot ginekolog mi dade upat so rezultatot visok od tsh.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    815
    Кажав дека доаѓам заради неуспешно забременување и тоа ми го кажаа. Во извештајот истото го потенцираше. Муча рече дека не се согласува со гинеколозите за TSH под 2. Затоа прашувам кој ендокринолог ви препиша да знам за понатаму. Можеш во лп да ми пишеш.

3. srnice123

srnice123 Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2024
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Ти благодарам на одговорот. И мене ме интересира кој ви препиша терапија и кај да одам поточно? Бидејќи изгледа како да има поделени мислења, едни велат дека е покачено други не.
    И ако може уште некој да сподели со ваков резултат дали имал терапија и дали дошле до бебе.

4. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    2.546
    Jas mene najprvo maticniot ginekolog probuvavme 3 meseci edno po drugo merenje i sledenje folikuli so stop inekcija i tempirani odnosi.Posle mi dade da proveram hormoni i togas vide deka TSH mislam deka togas nekade skoro 4 mi bese,nese sekavam tocno.I togas,mi kaza tsh nie visoko treba maksimum da bide do 2.5 za invitro baraat najmnogu do 2 idealno im e 1.I togas na patofiza bev mi dadoa terapija i od togas si pijam terapija bez prekin.Bremenost dosega nesum postignala iako 4 ipol godini imame obidi,prvoto invitro imav biohemiska(za mene barem mi bese napredok)nikogas dosega nesum postignala prirodna bremenost.3 insemenacii i edno invitro i 3 pati so stop inekcija i tempirani odnosi

Последна измена: 16 јануари 2024
    На Anyshka и srnice123 им се допаѓа ова.
  5. babyyyygirl

babyyyygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    56

Испитај ги сите параметри поврзани со ТСХ, за бременост велат најдобро е до 2.5.. веќе не знам сите различно..

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.127
    Допаѓања:
    35.870
    Мене ендокринологот сама ми кажа дека под 2-2.5 треба да е за бременост.
    Затоа ми кажа да си проверувам, ако имам потреба да одам кај неа, ќе ми дала терапија ако ми е над 2-2.5.
    @Joanna28 Бранкица Крстевска од Срце.

На Joanna28 и srnice123 им се допаѓа ова.
  7. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    33.891
    Дечки сега се враќам од кај матичната и малку сум разочарана да не речам.

Отидов да ми ги ѕирне хормоните, ги гледа и вика сите ти се во граница, е сега тсх требало да е 2 за бременост, ама неморало да значи дека ради тироидната нешто било, требало да ја види целокупната слика, сака да каже проодноста и спермограмот, па дури тогаш ќе сме дискутирале кај кој доктор да сум одела.

Незнам зошто се понадевав дека ќе ми дади терапија, знам дека треба ендокринолог ама се понадевав инаку стварно :(

Инаку ми презакажаа Толовски, после во 17ч сум за проодност, држете ми среќа.(fingers)

На Viktorijaaa5, Monas95, Joanna28 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.653
    Ајде не се разочарувај, се ќе биде и се се средува. Какви случаи има па еве си имаат бебенце. Математиката 2+2 не е 4ри понекогаш е грешна. Едноставно не ја решаваме правилната задача. Се во свое време. Знам дека за брзо ќе се израдуваш. Така осеќам. Се се средува. Само верувај и опушти се.:l:

На Anyshka и QweenSM им се допаѓа ова.
  9. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    33.891
    Ах мила, да знаев дека е волку тешко да се стане родител, ќе почнев со обиди уште од 18, мајке ми :rofl:
    Шала на страна, фала ти многу за поддршката:hug:, сите ќе се израдуваме за многу брзо.

Ти знам испита хормони? Друго имате направено, до каде сте?

На izabela.nik, 5678m и Anyshka им се допаѓа ова.
  10. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.653
    Испитав, пролактин близу до граница фсх малку покачено. Остало се супер, пап и ехо супер. Матичната ми кажа дека од еднаш не се пресметува хормони. Да продолжиме да пробуваме. Па понатака ќе испитам хормони пак и ако има потреба маж ми ќе испитува. Помалку стрес, поздрава исхрана и памет на пасење. И да му ја удриме за бебе. Кога сака да биде ќе биде. Ми даде само друг гинеколог, дабростон да го пијам 16ти ден од циклус 10 дена по 2. Во случај ако сум останала бремена да го задржи плодот, а ако не да ми го регулира добиеното зашто ми е на 25 дена. Да го вратам на 28. И тоа. Психата е најлоша. Се ќе биде. Верувај само.:l:

На Meddy и Anyshka им се допаѓа ова.
  11. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    33.891
    Одлично, оди си со тоа темпо како што си го замислила и бебче ќе дојде секако.:hug::l:
    Нема штета од Дабростонот, само придобивки, убаво што си го пиеш.

Верувам мила еве, чекам, ама ќе одиме ќе ги направиме испитувањата да ми е мирна главата, дека 10 месеци се веќе обиди а предходно останав бремена, така да морам да видам што го ,,мачи” , па се надевам што и да биде ќе најдеме решение. :sun:

На Anyshka и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  12. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.127
    Допаѓања:
    35.870
    Мојата матична никаква терапија не ми даде, имаше некоја грешка сигурно, тсх ми беше 0.24, потоа неколку пати проверив ок ми беше.
    И ме праша дали пијам терапија за тсх, и кажав дека ок ми била, не сум имала проблеми, и ми кажа на ендокринолог да одам.

Немаше термини на државно, морав на приватно, ме виде на ехо, немав јазли, ми препиша олигогал селен, Елова, да јадам бразилски орев 2x дневно, лосос, и за 6 месеци на контрола.
    Кога и кажав дека се спремам за ивф ми кажа за 3 месеци со испитани тсх, фт3, фт4, антитела, анти тпо, гликемија, инсулин.

И за ова гинекологот ми кажа не можела упат за се, за другото мора општ матичен прво на интернист, па интернистот ми даде упат за на клиничка биохемија.

Се ми беше ок, отидов на контрола, ми кажа немам потреба од терапија, ама може да си продолжам со Елова, контрола по потреба, и ако не ми било успешно ивф да повторно да проверам тсх, фт3, OGTT со гликемија и инсулинемија (0.60, 120 мин.) и да одам со резултатите па ако имало нешто ќе ми препишала терапија.

Мојата матична едвај упат ми дава, т.е. сестрата превртува очи, не па терапија да ми препише.

Јас си пиев сумплементи на своја рака, сега и ивф докторот ми препиша според мутациите, а трансфузиологот ми препиша само метил фолат од 400, ивф докторот од 1.000.
    Јас избрзав за на трансфузиолог, во извештајот ми пишува клексани 15 дена пред ет до позитивен тест.

13. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    33.891
    Девојки, помина и моето хсг.

Сум имала благо запушување на тубите, ама ги средиле и сега ми биле проодни и се било во ред. Ми рече 2 дена пауза па после интензивни односи.

Болки имаше, ама не беше кој знае што. Менструалните ми се поболни, а ова траеше 1 минута. Моментално се шетам по молот и многу сум среќна.
    Радиологот ме зафркаваше да сум частела мекици кога ќе добијам позитивен тест.:lol:

На WhiteCat33, Freckles., Madam S и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.127
    Допаѓања:
    35.870
    Др. Блажен ли?
    И мене така ме зафркаваше, да сум донела мекици, ќе чекал хаха.

На QweenSM му/ѝ се допаѓа ова.
  15. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.290
    Ајде сега два дена мирна и после во акцијаа :inlove: викаат одма после хсг шансите се поголеми. Држам среќа за || цртки жар црвени :hug::hug:

На Freckles., sani99, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    33.891
    Дааа тој мила хаха, ама струја е, набрзо зборува, набрзо легнав, одма се средија у рок од 1 мин.
    Дај Боже мила, ајде чул те Господ:hug::l:

На sani99, Anyshka и _budaletinka* им се допаѓа ова.
  17. Orhideja7593

Orhideja7593 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    789
    Прашав и во друга тема не добив уште одговор,може овде ќе имам среќа :D
    *** Добро има ли некоја барем трошка надеж да ми даде :D денес 6ти ден од ЕТ без денот на трансферот нон стоп како пулсирање на матката како пред добивање,истите болки иначе боцкам Пролутекс и ставам утрогестан....некоја вака што имала болки а успешен трансфер има ли , малку да ме смири иначе паника ме уби :D

18. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.127
    Допаѓања:
    35.870
    Да, да, се прави, брзо збори, нешто те прашува само да не осетиш болка.

19. Mm.1

Mm.1 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2024
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    22
    Zdr pisav i vo druga tema ama ne mozam da izdrzam prv pat pisuvam...
    Imav sponatan pred 8 meseci
    Sega probuvame ama ne uspesno posledna menstruacia na 23.12 deneska imav malce krv na brisenje tolku se razocarav sto sum palacela kako nenormalna i vise nemav krvarenje bolki vo gradite nekolku dena i grcevi vo stomak dali moze sum bremena za test rano e mn

20. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    813

Па денеска ти околу 26ти ден.Зависи на колку време добиваш менструација и кога имаш овулација.Нормлно дека е можно да има бременост кога има незаштитени односи. ама можно е и да пробива