Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    1.100
    Девојки препорака за др. Симонида или др. Петановски во Ремедика? Сакам да одам на преглед и консултативен разговор, па незнам кај кого да закажам

На A.a.gj му/ѝ се допаѓа ова.
  2. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    556

Од мое искуство Петановски!!!
    Препорачан ми е од 3ца доктори од ГАК,докторот прекрасен човек,да те сослуша да те посоветува да ти даде надеж, и најважно од се да се залага за тебе до крај!!
    Барем кај мене беше така ... Јас успеав со прво ин витро кај него после 5 год. борба.. е сега,секоја дијагноза и секој организам е различен,секој пациент засебно за себе си бара од докторот внимание.. некој сака повеќе некој бара помалку ... За мене докторот се ангажираше максимум,имав многу крварења,лежев во ре медика доаѓаше по 2-3 пати да ме види, даде се од себе до последно да го задржам барем едниот плод .. се радуваше заедно со мене на успехот .. јас имам најдобри зборови лично за него..
    Сепак ти можеш да си закажеш преглед кај двајцата доктори па ќе видиш кој каков впечаток ќе ти остави и ќе си одлучиш на крај..
    Среќно!!

На 5678m, babybubu, Joanna28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Симонида е прекрасна докторка ама за оваа проблематика мислам да го избереш Петановски, ќерка му не.

На babybubu, DELFINA81, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    33.889
    Мила, ако одиш на приватно кај специјалист јас би го слушала и почнала веднаш со обиди. Сепак 3 месеци се поминати, не е малку време и велиш сите испитувања ти се во ред. И ние почнавме со обиди 3 месеци по киретажа.
    Не се грижи ќе се среди циклусот, може му треба малку повеќе време, сепак кај секого е различно, нормално е без грижи :f:

Ти посакувам многу среќа и да си почните со обиди, па за брзо да ни се пофалиш со 2 цртки :hug::l:

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.527
    Кај Ивановски одам во систина и негов предлог е дека нема потреба да се чека повеќе од 3 месеци, ама имам доверба и во матичниот и затоа збунка си напраив, со различни мислења ми се.
    Ти благодарам мила, баш ми требаше поттик и да знаеш дека ќе почнам со обиди па дај боже и двете што побргу да си се "фалиме" со позитивни тестови и здравје до нова година со бебенца во раце.
    Светла точка си на форумов.:l::hug::hug::hug:

6. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.523
    Допаѓања:
    1.296
    Случајно влегов на оваа тема и го прочитав коментарот. Сѐ додека не го средиш циклусот џабе ќе почнуваш со обиди. Бременост може да се случи само ако имаш среден циклус и хормони. Прво ќе си почекаш да ти се среди циклусот, да почнеш да добиваш редовно, па да се стабилизираат хормоните. Без добри хормони нема бременост. И не само тоа, потребно е да добиеш неколку пати (редовно) за да се обнови ендометриумот после киретажата. Како ќе забремениш со тенок ендометриум? Јас чекав минимум 6 месеци после киретажата, почнав да добивам редовно на 28 дена, хормоните ми беа совршени, па повторно забременив (второ ин витро), да брзав немаше да се фати ембрионот.

На Anyshka и Ani93 им се допаѓа ова.
  7. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.527
    Да, горе доле истово ми го кажа матичниот.. Ендометриумот ми беше 10мм па пиев добрастон 10 дена (по препорака од Ивановски) и после циклус ми беше 6мм.
    Највеќе ми е да почнеме со обиди затоа што сум со полицистични јајници и не верувам дека би се фатило од прва, а и ради годините.
    Во секој случај овој месец ми пројде веќе овулацијата па секако ќе почекам следен цуклус.
    После киретажа брзо се фати кај вас?
    Ви благодарам девојки на советите, а тебе @intj_girl лесна бременост. :inlove:

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.523
    Допаѓања:
    1.296
    Киретажата беше во март, во ноември повторно забременив. Во меѓувреме го користев времето, намерно одолговлекував и ги направив сите можни испитувања. Сепак почекај од 3 до 6 циклуси (мене така ми рекоа) да се врати во нормала и матката, да имаш редовна овулација за тоа време (најбитно), па ќе биде добро после.

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    587
    Еве сега се разбудив немам ништо. Само вчера како кафеава нечиста крв и вчера вечерта не ставив вагиналета од премисла, си реков да почекам до денес дали ќе добијам. Инаку многу ме болеа градите, а сега веќе не, па може и добиено да е.
    Уште ова ми фалеше сега да мислам...
    Фала за одговорот :f:

10. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.965
    Допаѓања:
    4.844
    Од средината на претходниот циклус по препорака на матичната почнав да пијам миоцистин фертиле, тој месец добив стандард. Овој месец денес требаше да добијам денес, немам никакви симптоми за добивање освен некоја нелагодност . Направив тест утрово негативен е. Дали е можно од миоцистинот да ми се поремети нешто циклусот?

11. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.058
    Допаѓања:
    2.396
    Ne si pravi zbunka vo mozokot, slushaj Ivanovski sto ke ti kaze. Ako ja slushav maticnata uste meseci ke tapkav vo mesto.

На Ani93, Joanna28 и Anyshka им се допаѓа ова.
  12. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    33.889
    Миличка, полицистични јајници има другарка моја, многу нередовен циклус има, од шала остана бремена, втор месец обиди она остана бремена. Јас со редовен циклус, немам полицистични, млада, првиот пат за 6 месеци останав бремена, ама еве сега после киретажата ми се искомплицирале некои работи па уште не сум бремена, ама ќе биди.
    Со ова ти кажувам дека нема правило, не значи ако си со полицистични и дека многу време ќе се обидувате. Може потешко е малку ама не е нешто невозможно знаеш. :hug:

И немој да имаш збунка, циклус ќе си добиеш, можеби му е потребно малку повеќе од 3 месеци на твоето тело, ама јас дефинитивно би го слушала Ивановски, отколку матичната. Сепак тие се стручни околу ова, а матичните како што знаеме сите ретки се тие што се замараат со ова, секоја чест на исклучоците.

Фала ти многу што мислиш дека сум светла точка, ми го разубави денот мила!:l:

На Ani93 и Anyshka им се допаѓа ова.
  13. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.120
    Допаѓања:
    35.849
    Ќе се надоврзам на муабетот, другарка со полицистични јајници (што има циклус 2x во година), имаше кандида, кламидија, остана бремена од прв обид и со двете деца, како на шега, не ни верувала дека ќе остане.
    Така да нема правила.
    Кај некои парови се е во ред, и ете не сака да биде.

На Ani93 и QweenSM им се допаѓа ова.
  14. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    814
    Што може да се искомплицира после киретажа? И јас наскоро ќе почнам после спонтан со киретажа, мене не советуваа 4 месеци да почекам и чекав, па да видиме сега каква борба не чека...

15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Не би требало, јас бев со катастрофални циклуси ама од миоцисин не сум имала проблем, напротив.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    33.889
    Мила, кај мене прво не се здебелуваше ендометриумот а доста време помина од киретажата, после па видовме на хсг дека ми се запушиле каналите, и една од причините за тоа е токму киретажа, исто и гинекологот тоа ми го кажа таму на самиот чин. Среќа лесно ми ги отпушија, па сега нема проблем. Камо да знаев дека такво нешто може после киретажа да се случи, ќе проверев сѐ после 3 месеци, а не што лутав така и губев само непотребно време.

Но не значи дека и кај тебе ќе биде истото, скраја да е, ама ете кај мене направи компликации за жал.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.965
    Допаѓања:
    4.844
    Претходно не сум имала проблем со циклус, здравје ќе почекам некој ден ми се има случено и претходно да имам циклус подолг од 26-7 дена ама многу ретко последен пат лани во мај мислам беше. Ако се забави повеќе ќе одам до матичната. Фала за споделеното искуство.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.527
    Така е, свесна сум дека нема правила. Првиот пат останав трудна после година дена обиди и имав комплицирана бременост со крварења, полипи и тн.. па имав супер лесен пораѓај, вториов пат од прв обид фати и се беше супер ама ете заврши во 11та недела нажалост..
    Изминативе 3 месеци направив куп испитувања, баш и поради тоа почнав да одам кај Ивановски.
    После следен циклус кој се надевам ќе дојде до крај на месецов почнувам со обиди и едвај чекам пак да видам две линии :$
    Во меѓувреме стискам палци за сите вас што побргу да не израдувате со позитивни тестови.

Навистина го мислев тоа дека си светла точка, иако ретко сме реплицирале те читам по темиве и буквално шириш позитивна енергија.

На QweenSM му/ѝ се допаѓа ова.
  19. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.378
    Допаѓања:
    1.289
    Јас сум со полицистични јајници и нередовни циклуси од 34 до 40дена, првиот пат од трети обид (месец) вториот пат од прв кој за жал завршија двата со ран спонтан. После 3 месеца во кој испитав кариотип, хормони, torch, вит Д, мутации и се установи дека мутациите прават проблем од прв обод останав пак и еве фала му на бога сум 18 недела. Нема правило за полицистичните јајници само позитивно и се ќе си биде како што треба :inlove: држам среќичка во брзо време дс се израдувате на 2 жар црвени линии :hug::hug:

На QweenSM, Ani93 и Anyshka им се допаѓа ова.
  20. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    814
    Офф се надевам дека не ме чекаат уште такви предизвици, по се што поминав. Уствари мене и Трајковски така ми рече кога бев за 4Д. Само рече да не се запушиле јајцеводите. Му реков дали да повторувам хсг ми рече ај не. Ама ова муабет во ходник буквално на одење и јас не му дадов многу значење се досега кога спомна ти.
    Кажи ми како ти дијагностоцираа или едноставно само те упатија за хсг?

На QweenSM му/ѝ се допаѓа ова.