Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. QweenSM

QweenSM Форумски идол

И јас бев кај Трајковски на консултација скорото, а баш пред тој ден бев на хсг, и веднаш ми рече за мене хормони и обавезно хсг ако сум забременила еднаш, и му кажав дека направив, па ја виде снимката и рече супер штом си направила во ред е сѐ.

По моја желба отидов, дека се обидуваме од Март и си реков сигурно има нешто. Дури бев силно убедена нема шанса да се каналите дека нели еднаш бремена, па кога ми кажаа се шлогирав, не ми се веруваше. И ете така и беше, кај мене испадна каналите да се запушиле, кај маж ми бактерија и уште нешто ми кажа Трајковски, па му дади да пие Профертил на маж ми.

Мој совет е ако можеш да отидеш на хсг. Сега не значи дека кај мене ако се запушиле од киретажата дека и кај тебе е така, ама зошто да не го минусирате тоа како причина. Баш ако одиш пак кај Трајковски прашај го повеќе за ова, мислам дека исто ќе те советува.

Joanna28 likes this.
  2. babyyyygirl

babyyyygirl Истакнат член

Што користиш за мутации?

3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Ти испита мутации?
    Ако си испитала најдобро да одиш на трансфузиолог, тој ќе ти препише терапија.

4. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Мене јани ми даде меѕил фолат метил б12 и од позитивен тест со клексани сум. Сепак ако имаш мутации мора да идеш кај трансфузиолог да ти каже што да земеш да пиеш

Anyshka likes this.
  5. Ani93

Ani93 Популарен член

Дали имаше киретажа правено, и аспирин пиеше пред планирање на бременост или само фолна и б12? Мене Јани истиве ми ги даде и плус аспирин преку еден ден, а од позитивен тест клексан. Меѓутоа ми рече пред да се вклучи клексан да проверам димери и хемостаза. Ти проверуваше или одма почна со клексан?

6. _budaletinka*

Не немав такво нешто фала му на бога се среди се исчистив сама беше во помали недели. Од вториот спонтан до останувањето (3 месеци) пиев метил фолат метил б12 и аспирин секој втор ден. Од позитивен тест прекинав аспирин почнав клексан не испитав хемостаза тогаш

Last edited: Feb 18, 2024
    Ani93 likes this.
  7. Ani93

Ani93 Популарен член

Фала ти на одговорот. Исто пијам и јас, со господ со нас од следен месец ќе почнеме со обиди па се надевам ќе биде се супер. Лесна бременост имај си :inlove:

_budaletinka* likes this.
  8. _budaletinka*

Ќе биде позитивни мисли само и те чекаме со позитивни резултати :inlove: Ти благодарам :hug:

Ani93 likes this.
  9. Rina1992

Rina1992 Истакнат член

Здраво членки. Сакам да ве прашам за искуство со лапараскопија кај др.Тофовски. Имам непроодни канали од хсг наод и матичниот ми препорача лапараскопска интервенција. Мене ме фаќа паника од самата помисла на анестезија. Имам една операција од слепо црево и лошо поминав пред неколку години и се плашам да не ми се случи истото..
    Сакав на ИВФ да одам но матичниот ме предомислува прво оваа интервенција да ја направам.

10. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Ako ti e za invitro, kanalite ič ne se važni, ne znam zošto insistira

Anyshka likes this.
  11. Rina1992

Rina1992 Истакнат член

Јас сакам преку инвитро бидејќи ми е страв од интервенцијата. Едниот канал ми беше малку прооден и затоа рече да пробаме лапараскопски

12. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Sepak ne razbiram ako si za invitro zošto ti se kanalite, edino ako saka prirodno da probaš ili inseminacija, zavidi od dijagnozata što ja imate so soprugot

Anyshka likes this.
  13. Skyler

Skyler Популарен член

Матичниот сака природно да проба, а она сака директно ивф поради страв од анестезија.

@Rina1992 Јас сум со трауми од целосна анестезија и искрено следниот пат кога бев пак под анестезија ми беше премногу стресно ама си направив муабет со анестезиологот, си кажав искрено како се осеќам и многу ме смири.
    Сигурно таа интервенција не трае долго колку операцијата од слепо црево и претпоставувам дека би била под некоја кратка анестезија. Направи си муабет со докторите и пробај да го надминеш стравот.

IRBBB, Anyshka and Rina1992 like this.
  14. Mandela

Mandela Истакнат член

Нека ти закаже матичната термин кај Тофоски, ќе ги види тој снимките и ќе ти каже како да правите.
    Инаку и пункција при ИВФ кога има повеќе јајце клетки се прави со анестезија, краткотрајна.

IRBBB, Anyshka and Rina1992 like this.
  15. Anyshka

Anyshka Популарен член

Не мора да ти се проодни каналите за ивф.
    Како што пиша членката, и пункција ако имаш повеќе јк се прави со анестезија.
    Не знам зошто, ама и мене ми е повеќе страв од анестезија отколку од интервенција.

Rina1992 likes this.
  16. Rina1992

Rina1992 Истакнат член

Ти благодарам што го сподели твоето искуство. Ме убедуваше и матичниот дека не е ништо страшно, минимална интервенција но ете некои панични напади ме фаќаат од помислата на анестезијата. Убаво викаш, со анестезиолог разговор ми треба

QUOTE="Skyler, post: 6961623, member: 159440"]Матичниот сака природно да проба, а она сака директно ивф поради страв од анестезија.

@Rina1992 Јас сум со трауми од целосна анестезија и искрено следниот пат кога бев пак под анестезија ми беше премногу стресно ама си направив муабет со анестезиологот, си кажав искрено како се осеќам и многу ме смири.
    Сигурно таа интервенција не трае долго колку операцијата од слепо црево и претпоставувам дека би била под некоја кратка анестезија. Направи си муабет со докторите и пробај да го надминеш стравот.[/QUOTE]

Skyler and Anyshka like this.
  17. Rina1992

Rina1992 Истакнат член

Да да знам за ивф немора проодни канали но матичниот сака да пробаме по природен пат ако може, па крајна опција да е ивф..

QUOTE="Anyshka, post: 6961781, member: 158215"]Не мора да ти се проодни каналите за ивф.
    Како што пиша членката, и пункција ако имаш повеќе јк се прави со анестезија.
    Не знам зошто, ама и мене ми е повеќе страв од анестезија отколку од интервенција.[/QUOTE]

Anyshka likes this.
  18. Mandela

Mandela Истакнат член

Ако каналите може да се средат при лапароскопија ќе постои можност и за природно. Плус при интервенцијата ќе видат убаво што се случува во каналите затоа што ХСГ може и погрешни резултати да даде.
    А ако на пример причината поради која каналите се непроодни е хидросалпингс, тогаш подобро е да се отстранат затоа течноста која истекува може да го оневозможи имплантирањето на ембрионот во матката. Затоа најдобро е да одиш кај специјалист да види и да ти каже која опција е најдобра.

Last edited: Feb 20, 2024
    Anyshka and Rina1992 like this.
  19. Rina1992

Rina1992 Истакнат член

Ти благодарам драга. Исто и матичниот не му верува многу на хсг наодот и ме посоветува да одам кај Тофоски да се види причината.

Mandela likes this.
  20. Angella7

Angella7 Популарен член

Зошто се плашите од анестезија? Од што ви е страв?