Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    287
    Welcome to the club :(. Јас од септември лечам. Прво proteus miralis, па стрептокока и ешерихија, и денес последно земен резултат само proteus vulgaris.

2. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    287
    Welcome to the club :(. Јас од септември лечам. Прво proteus miralis, па стрептокока и ешерихија, и денес последно земен резултат само proteus vulgaris.

3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Јас овие ги пијам. 17125742702853149240870223998198.jpg

На Elen4e89, anggell, 5678m и 2 други им се допаѓа ова.
  4. VMJ13.

VMJ13. Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2024
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    15
    Здравоо девојки, гинекологот ми даде дабростон 2x1 од 16ти ден, хо пијам вече 5ти ден бидејќи пробуваме за бебенце после спонтан, дали некоја има позитивно искуство?(fingers):inlove:

5. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    956
    Не можам да ти пишам порака па цитирам старо мислење. Дали знаеш која е цената?
    Или било кој ако знае нека сподели. Благодарам

6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Не знам. Сопругот правеше пред 5 години и тогаш користевме некој пакет за прегледи за двајцата од Групер.

7. Маша2024

Маша2024 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    43
    Здраво на сите, ја пишувам оваа порака со надеж дека некого ќе сподели некое искуство и ќе си помогнеме меѓу себе.
    Би сакала прво да ви раскажам дел од приказната......
    Живееме во Германија, желба и обиди за дете од септември месец 2021 година. Прва природна бременост декември 2021 и во 8 недела заврши со спонтан абортус. Втора природна бременост декември 2023 и повторно во 7 недела спонтан. После вториот спонтан започнато е со подетални испитувања , зошто тешко се остварува бременост и кога ќе се оствари не се задржува. Кај мене испитани се: брисеви, хормони, витамин Б и Д, генетски,биопсија на матка, овулуација и сите резултати се во ред. Кај сопругот спермограмот не е баш добар, ќе ви го прикачам фајлот.

Би сакала некој што има некое искуство со ваков проблем, мислам дека тоа се вика астенозооспермија( кога се бавни) да сподели која терапија ја земале, кај кој доктор биле, едноставно своето искуство, или кои испитувања дополнителни ги правеле.

Ви благодарам однапред

Прикачени фајлови:

• IMG_1212.jpeg
      IMG_1212.jpeg
      Големина на фајлот:
      125,6 KB
      Прегледи:
      31
  8. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    796
    Da ispitate kariotip, najcesto toj e vinovnikot za spontani abortusi

На Маша2024 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    1.517
    Кариотип може да направите, исто и имунолошки испитувања кај нас на институт за имунологија ги прават(ако би доаѓала во мк).

Како ти е резултатот од генетски мутации? Може треба да си покриена со терапија(клексани, аспирин). Дали испита и лупус, АФА, АНА? Кај нас се оди во пакет на институт за трансфузиологија.

Дали имаш испитано скриен шеќер заедно со инсулин? (3 боцкања за шеќер и инсулин)

Како ти е ендометриумот? Дали ти направија брисеви за инфекција на ендометриум?

Тироидните хормони, антитела како ти се? Тсх треба до кај 2.5 да е

Има многу испитувања, искрено брзо ке ги направиш ако дојдеш во мк и извадиш за се упат. Незнам Германија колку коштаат и дали воопшто ќе ти дадат да ги испитуваш

Според мене не е проблем спермограмот, пошто ти забременуваш ама имаш проблем со задржување на плодот

10. Маша2024

Маша2024 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    43
    Генетски мутации, хормони , и ендометриум се ок

11. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    1.517
    Можеш и torch да испиташ

12. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    344
    Во њуборн незнам ама пред две недели мажот ми во плодност правеше плативме 9000 ден.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    Мм има астенозооспермија, му препишаа Профертил, ги пиеше 3 месеци иста дијагноза, јадеше мед со јаткасти плодови и матичен млеч, беше и на уролог му препишаа едни како прашак (не ми текнува како се викаа), ама како што ти пишала членката, штом си останала бремена, можеби не е до тоа, испитајте кариотип, торч.
    А дали има направено спермокултура, да не има некоја бактерија?

14. Маша2024

Маша2024 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    43
    Проблемот е и што тешко останав вториот пат после година и пол обид, затоа сумљата е на спермограмот. Спермокултура не е направена.

15. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    На мм во извештајот од спермограмот му пишуваше да си направи уринокултура и спермокултура, да не има некоја бактерија.

16. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    1.517
    Podviznosta e namalena vo spermogramot, neka vi dadat terapija za toa pa povtorete go za 3 meseci. Neka zema poveke jatki, fizicka aktivnost, bez alkohol cigari

17. Маша2024

Маша2024 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    43
    Не е пушач, алкохол пиеше многу ретко, сега веќе воопшто. Теретана спортува редовно од ко знам...Исхрана повеќе свежо, зеленчуци и овошје.

18. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    1.517
    Сте пробале со инсеминација? Ќе ја прочистат и исфилтрираат спермата и ќе ги забрзаат сперматозоидите. Плус ќе ја погодите овулацијата

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Маша2024

Маша2024 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    43
    Сеуште немаме пробано. Наредна недела имаме термин кај докторот, очекуваме да кажи план за понатака. Заборавив да напоменам дека тука докторите се поразлични од кај нас, барем јас го имам тоа искуство, поладни се помалку зборуваат помалку објаснуваат. Ако не правиш малку притисок за некои испитувања нема ни да добиеш упат

20. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    1.517
    Види што ќе ви кажат. Предложи му за инсеминација. Кажи му дека сакаш повеќе работи да испиташ за да се најде пречката. Нека го разгледа спермограм и ако смета нека даде терапија за подвижноста. Исто и за тебе предложи му да направиш кариотип, torch и друго ако смета