Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    33.882
    Верувам дека на сите нас ни требаше една ваква порака! Чул те Господ, амин!
    Фала за поддршката мама, да ти се живи и здрави дечињата!! :hug::l:

На jagoda777, sani99, Freckles. и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Veronika@28

Veronika@28 Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2024
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    21
    Zdravo, jas sum nova vo grupava, so mojot soprug probuvame da dobieme bebe vekje 4 meseci no bezuspeshno, vekje 3 meseci piam i folna kiselina od 400mg. Duri ovoj pat i dva dena pred terminot dobiv… Ke ve zamolam za sovet. Najvekje mi e strav psihicki da ne potpadnam.

3. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.546
    Допаѓања:
    1.266
    Ne se sekiraj i ne se stresuvaj, 4ri meseci se nisto. Duri i se da e vo red normalno e da ne se fati od prvite meseci. Dali sledevte ovulacija? Moze da odis kaj maticnata da pratis ovulacija da vidis kako rastat folikulite dali se so dobra golemina i plus ke tempirate tocno ovulacija

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    813
    Полека, ќе биде. 4 месеци тек. Почекај уште некој месец, запознај си го телото, можеш да следиш овулација како што те советуваше снежана погоре, можеш и со тестови за овулација.
    Бидејќи пробувате за бебе, претпоставувам пап, брисеви си направила, ако не, појди.
    Сепак зависи и колку години си, можеш и хормони оние основните да ги испиташ.

5. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    6.112
    Ми се случува после обиди да имам симптоми како грчеви, болки, нагони за повраќање а не сум трудна некоја со слични симптоми?

6. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.146
    Допаѓања:
    19.259
    Психата си работи. Ако планираш да останеш бремена и не се случува, секој нареден месец посилно и посилно мислиш и самата психа си работи.
    Исто сум поминала, барав симптоми што не постојат и што не се реални, се додека не си чулнав главата дека психата ќе ме дотолчи скроз.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kicki1234

Kicki1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    Здраво девојкии
    По прво пробување одма останав трудна,но ноември имав абортус во 5та недела, прокрварев и сам се исчисти плодот, ме водеше др.Панчевски од Систина. На крај на месецот бев на контрола се беше супер според него. Направив пап брисеви, и мутации на транфузиологија, и таму ми беа супер резултатите според доктор Јани. Докторите ми викаат природна селекција. Секој месец пробуваме но некако не успева. Разочарување со секоја добиена менструација. Завчера направив испитување на хормони, според мене се е во нормала, мат.гиниколог ич не ми е ажурна не ни ми врати дали е ок. Па доколу некој знае од вас да ги прочита ќе ви ги пуштам под текстов. И ако има некој искуство ве молам пишете.некако станувам очајна гледајќи ги сите околу мене трудни. Извинете за долгиот пост

Прикачени фајлови:

• IMG_4274.jpeg
      IMG_4274.jpeg
      Големина на фајлот:
      395,1 KB
      Прегледи:
      71
    • IMG_4273.jpeg
      IMG_4273.jpeg
      Големина на фајлот:
      290,8 KB
      Прегледи:
      70
  8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.043
    Допаѓања:
    8.590
    На кој ден добиено ти се правени? Тсх тие повисоко за бременост. Исто и ЛХ тие повисоко од ФСХ. Треба обратно. Гледам имаат обележано и други дека се пониски. Најубаво ендокринолог. Матичнава малку незаинтересирана. Прв пат испитуваш? Пролактинот исто треба понизок, ама тој е стрес хормон.

9. Kicki1234

Kicki1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    На 3 ден од менструација, да прв пат испитувам. Скрос не заинтересирана да врати на една обична порака. Мислиш ли дека природно би можела да ги намалам да не се тријам со терапии?

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.610
    Допаѓања:
    2.543
    Konsultiraj se so maticnata,otidi kaj nea ne po poraka.Tsh treba ponisko dati bide,lh isto visoko,estradiol za 3 den tie visok,prolaktinot isto na gorna granica.

На Anyshka и Kicki1234 им се допаѓа ова.
  11. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.043
    Допаѓања:
    8.590
    Даа нормално дека можеш. Јас првиот пат кога испитав фсх ми беше покачено, пролактинот на граница. И јас се извадив од памет. И матичната ми кажа од еднаш не се пресудуваат резултати на хормони, припази на исхрана ми рече и повеќе витамини. И така и беше, после месец дена правев нова, се беше стакло, и еве бремена сум 10та недела. Тироидната треба да е 2ка за бременост. Јас мислам ендокринолог да се консултираш. Матичниот гинеколог не е стручен многу.

На WhiteCat33 и Kicki1234 им се допаѓа ова.
  12. Nikol29

Nikol29 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    271
    Фсх укажува на тоа дека можно е да имаш Пцос, треба да биде Фсх повисоко од Лх.
    Пролактинот за бременост велат дека е најдобро да биде под 15. Но ова е стрес хормон и може да варира.
    Тсх исто најубаво да биде под 2 за бременост.
    Но хормоните би требало барем два, три пати да ги измериш за да може да се добие вистинска слика. Би ти препорачала да си направиш и нареден месец анализа на хормоните. И секако консултација со ендокринолог.
    На природен начин можеш да пробаш да јадеш по 2,3 бразилски ораси на ден за намалување на Тсх.
    Пролактинот се намалува само со апчиња, но кај тебе не е сепак толку висок за терапија. Пробај да го намалиш стресот, и кога одиш да испитуваш Пролактин треба да бидеш наспана, одморена и барем 1 час по будењето да дадеш крв.
    За Фсх и Лх консултација со Гинекологот и Ендокринолог.
    Пиј си суплементи, Фолна киселина, Q10, Витамин Е, Витамин Ц, Омега 3.
    Од Мака исто така има многу придобивки.

На Feniksgirl и Kicki1234 им се допаѓа ова.
  13. Kicki1234

Kicki1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    Ti blagodaram mnogu . Sekogas koga idam na doktor sum po stres i mislam deka vecerta ne ni spijam . Ke pocnam prirodno da si gi sredam. Ako dobijam nareden mesec pak ke gi ispitam

На Nikol29 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kicki1234

Kicki1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    Ti blagodaram

15. Kicki1234

Kicki1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    Ti blagodaram. I jas vnimavam na hrana cel zivot I vezbam toa mislam deka nema da mi pretstavuva problem. Cestitkiii i So lesno vo bremenosta

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.043
    Допаѓања:
    8.590
    Знам колку влијае околината на се, и колку притисок од сите страни осеќаш. Ама пробај да не се замараш, што е твое ќе си дојде кога најмалку очекуваш. Ќе се изненадиш. Пробај да уживаш и да се опуштиш, шетај, искачај, дружи се. И ќе биде. Психата ни е најлош непријател.:l:

На Kicki1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kicki1234

Kicki1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    Falaaa ti mnoguu mi znaci ❤️

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    813
    Ова со TSH е нешто недокажано и од моите досегашни сознанија кога лутав по истото прашање и со резултат повисок од твојот, научив дека гинеколозите и ендокринолозите се во спротиставеност по ова прашање (барем тие на кои јас наидов). Мене цело време ми е над 2, највисоко 3.5, значи отприлика 10 пати за 3 год што сум испитувала ми се движел од 2.25 до 3.5. Имам пишувано дека ендокринолог на клиника ми се има испонашано зошто сум отишла за TSH кога ми е во граници и не претставува проблем за бременост.
    Јас имам една близначка бременост постигнато со инсеминација, неуспешна од друга причина.
    Можеш да воведеш селен и бразилски ореви како што ти имаат членките пишано

19. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    813
    Уште нешто, не очекувај многу од матичните гинеколози, ретко се наоѓаат посветени, што од време немање, што од неукост, незагриженост. Најди некоја расположена за упати давање и барај одговори во специјалисти во областите. Јас се што имам "научено" е од интернет читање, што од статии, научни трудови, форуми. Не велам пристап како мојот, и јас сум малку :drunk: и многу читам ама заинтересирај се на темата, запознај си то телото, почни да следиш овулација, со мерење на температура и/или тестови, почни да земаш суплементи за подобрување на квалитет на јајце клетки. Колку години си? Спермограмот каков е?

На Anyshka и Nikol29 им се допаѓа ова.
  20. Kicki1234

Kicki1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    се согласувам со тебе и јас само читам по интернет. Панчевски ми кажа да пијам само фолна друго ништо. Имам 32год, сеуште не сме правеле спермограм. Да напоменам дека пред 5 месеци имав спонтан без киретажа, па за тоа сите не советуваат да не проверуваме ништо сепак е рано. Меѓутоа мене нештп ме јаде од внатре секој месец кога ќе добијам

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.