1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.509
    Допаѓања:
    2.508
    Дај боже никој да нема потреба да иде по тие врати,и да никој нема проблем.За жал се повеке млади девојчиња и млади парови имаат проблем за бебе.Ова некој многу добро не труе со нешто.Пак ке кажам што помалце да има со проблеми

На Nikol29, Positiv Girl, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    1.053
    Се сложувам за некои работи со тебе и има точност тоа кој и да испита генетски мутации дека ќе излезе нешто.
    И јас сум со 3 спонтани и една биохемиска пред да го родам првото дете.
    Првиот спонтан ми беше на само наполнети 22 години, ама нели не бира.
    Благодарение секогаш велам на овој форум и упатени членки ги направивме испитувањата и испадна дека имам мутации и дека треба нели како сите да пијам метилирана фолна, метил б12 и клексани од позитивен тест.
    Таа бременост фала му на Бога ми беше успешна.
    Во меѓувреме јас правев и хистерскопија, Докторот кажа дека сум имала септум.
    На маж ми му беше лош спермограмот, со само 1% нормални сперматозоди.
    Пиеше секакви витамини исто ќе кажам фала на некои членки што ни помогнаа и не упатија што и како треба.
    Е сега дали се наредија сите коцки искрено незнам, ама знам дека клексанот ми има доста помогнато.

Сега сум пак бремена и пак со клексани од позитивен тест.
    Што се случи, се соочувам со Доктори во друга држава.
    Прво немаат појма не ни е јасно за генетските мутации, бев на разговор со преку 10 различни доктори и никој не ме сваќаше озбилно.
    Решија да одам кај Доктори од таа област, првото сретнување со една од нив ми рече не гледам причина да ги примаш ќе мора да прекинеш и тоа во 7ми месец.
    Ме убедуваше дека тие инекции биле за мене, а не за бебето.
    Бев упорна и не попуштив.
    Ми земаа крвни анализи и дури после 2 месеци готови резултатите се среќаваме и ми велат немаш генетски мутации, имаш некоја автоимуна болест синдром склона кон згрутчување и добро е што не си ги прекинала инекциите и плус да ми воведат и Аспирин во 35 недела.
    Да напоменам дека не ни проверуваат Ддимери и хемостаза.
    А, со првото си имав проблем и со времињата и коагулаација на крвта.
    Сме можеле и глупост да направиме...
    Иако нели начитани, не секогаш се во право.
    Пример мене ми е и несватливо како од 9ти месец тука немаш цтг и прегледи, а во мк е обратно.
    И сметам дека ова нивното не е исправно.

Точно е и се согласувам дека се соживуваме и со туѓите маки и проблеми и мислиме дека и на нас истото ќе ни се случи.
    Пример еве ќе земам погоре дека од пред некоја година почна поактуелно да биде и третиот скрининг каде што се гледа најмогу срцето на бебето.
    И да одлучиш да не го правиш дека нели си поминал и регуларен скрининг и сметаш дека тогаш може се' да се види, ама пред некој ден пиша за жал една членка каде што имала лошо искуство и нормално за да смириш психа ќе одиш.
    Мене тука не ми ни спомнаа не сум ни правела.
    Незнам може и мојот пост нема логика се надоврзав нешто на твојот, ама стравот ќе не натера на се' барем така јас мислам.
    Еве јас едвај чекав да дојдам до посигурна недела, сега имам уште повеќе страв од секакви работи.
    И тоа ќе биде се додека не се роди и видиш дека се поминало добро.
    После па ќе има други секиранции и така...
    Не е лесно да станеш Мајка:wasntme:

Кој не му се чита нека одмине слободно.:D

На Bubicaljubica, Elen4e89, Positiv Girl и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    257
    Еве и јас со потрошено време од страна на матичната...
    Поради моето инсистирање кај матичната, првично ги испитав хормоните, што покажа дека се во ред. Матичната ме убеди дека сè е во ред и дека нормално е една година обиди. По една година и некој месец отидов кај специјалист и прегледот не продолжи без спермограм. Во мојот случај, матичната можеше да ми спаси многу време со само еден спермограм. За разлика од матичната, докторот веднаш ни препорача инсеминации и ни објасни дека ако не биде со АИХ, ИВФ ќе биде следен чекор. По првата инсеминација да дознаеме дека не исполнуваме услови поради слаба подвижност.
    Врз основа на моето искуство, еден спермограм ќе ми заштедаше повеќе од година...

На Mumoftwo30, nikja, Nikol29 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    1.053
    Во меѓувреме видов дека сум ја утнала темата и затоа пишував и други работи.(facepalm)(facepalm)(facepalm)
    Читала, недочитала хаха ама нема да го бришам постот нека го.

Само ќе допишам дека и јас долго време пишував во оваа тема и го најдов решението.
    Што мислите испитувајте и барајте да проверите, барем ќе елиминирате дел по дел и со тоа сте поблиску да се остварите како родители.

Кога бев 25 год и бев кај еден ивф Доктор ми рече што се брзаш многу си млада не се нервирај, а јас веќе со тие 3 спонтани.
    Од таму излегов плачејќи, ама бев упорна и стоев на моето и се најде решението.

На сите ви посакувам што поскоро да си видите две || :inlove:

Извинете уште еднаш за збунувачкиот пост од погоре.
    :)

На 5678m, Anyshka и Hope IT им се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.890
    Допаѓања:
    19.923
    Јас само на ова сакам да ставам плусче. Јас останав трудна после 6 месеци пробување, ама искрено не пратев ни овулации ни ништо оти со ПЦОС па не се нешто ни опседнував. Бременост школска, бебе живо здраво. Витамини кога пиев, кога не. Метилирана не сум пиела. После 2 години открив не баш наивни мутации.

Е сеа си викам да прашам, можно е после бременоста да се имам измутирано? Извинете ако лупам глупости, ама гледам дека сте повеќе запознаени од мене на оваа тематика :) ( сите активни на темава ги прашувам, ама на твојот пост се надоврзав :D )

А другите членки побрзо да си видите цртички жар и да се губите од темава (fingers):inlove:

На 5678m, Marsi* и Madam S им се допаѓа ова.
  6. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    220
    Феминки Ви благодарам на сите што одвоивте време да одговорите на мојот пост.
    Јас сум 33г а мм 37г работи странство 2 месеца таму а дома е месец (+/- две недели) и некако времето и психата како да ме газат со прашањето -што ако нешто не е во ред со нас? ( не сум ни прва ни последна со ова мислење) :) но сепак мислам дека најдобро ќе биде до април-мај вака да се обидуваме доколку ништо нема да почнеме полека со испитување.Јас ќе почекам да видам дали ќе ми дојде менз. ( за да проверам хормони и др). но сепак Ви благодарам од се срце на советите, инструкциите се надевам дека нема да потреба но сепак да си бидам спремна за да не губам време.

На Rozevata, Noemi, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. meggle

meggle Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    2.591
    Во врска со муабетите дека во странство немаат поим и не испитуваат генетски мутации, одговорот е едноставен, многу оддамна читав труд на еден наш лекар во таа област кој вели дека на нашево поднебје, скоро секој се раѓа со мутации и заради тоа не праќаат да ги испитуваме, додека за во странство, односно на западот не е така.
    Нејсе, колку повеќе информации имаме за нашето здравје низ овој тежок пат кој го поминуваме, толку е подобро, бидејќи сметам дека така си ги зголемуваме шансите за успех. Стресно е, мачно е, ама тоа е. :hug:

На Anyshka, Hope IT и nice-girl им се допаѓа ова.
  8. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.647
    Допаѓања:
    33.962
    Јас мислам дека секој треба да си испита генетски мутации без разлика дали планира бременост.
    Сите имаме наследни или вродени.
    Сепак ова е мое мислење и не мора да се сложите.

На Nikol29, Elliana, nice-girl и 2 други им се допаѓа ова.
  9. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.509
    Допаѓања:
    2.508
    Ехееее многу приказни има тука,секој со својата.И затоа после почнав сама да трчам.Митко ми кажа да испитам мутации,витамини ми даде и ни даде поматамошни испитувања што да правиме

На Anyshka и Hope IT им се допаѓа ова.
  10. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    229
    Eve jas ke spodelam edno moe iskustvo. Imam pisano i pred nekoe vreme koj me procital znae. Jas se borev so neplodnost nekolku godini prvicno od neproodni jajcevodi. Svasta mi rekoa da ispitam. Ispituvav mutacii i sekako imav (da ne recam od 10/9 zeni imaat). Ajde kaj jani ajde terapii pred ivf. Metlirana folna,metiliran b12,od sam pocetok na stimulacii da se bockam so kleksani pa se do pozitiven test pa i ponataka, i dokolku ne gi primam ke imam spontani. Jas vo maj ostanav prirodno bremena pa eve me lugje bez niedna od ovie gore navedenive terapii veke 15nedela. Zdravo pravo bebe nosam. Ne vikam deka kaj drugive clenki ne bi pretstavuvalo problem no pak ke kazam. NAJGOLEMIOT PROBLEM NI E VO GLAVATA. Jas koga se otkazav od se ostanav bremena. Lugje so problem kade nema prisutni spermatozoidi,nizok amh,pol jajnici,lugje so izvadeni jajcevodi i neznam uste kakvi se sostojbi postojat veke e problem. No so samo 2 meseci obidi tolku panika mislam nema potreba.
    Mene matic.mi velese vaka: Ne pravete bebe,opustete se,pustete nekoi erotski filmovi teloto togas laci povekje nekoj si hormon ne zapamtiv kako se vika a i nebitno. I uste nesto mi rece. Od sam zavrsetok na menzis da se pocne so obidi. Na sekoi 2-3 dena odnosi. Ne da pratat ovulacii ne testovi,kalendari. Neznaes koga ke ovuliras i ne ovuliras sekoj meces. Iskreno go poslusav i eve me bremena. Se sto napisav ovde go napisav najdobronamerno zatoa sto znam kako e,pominav niz ova. Posakuvam kaj site polni race,da dava gospod onamu kade sto nema.

На 5678m, Skyler81, Elen4e89 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Madam S

Madam S Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2020
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    455

ги читам коментарите, ќе стигнев до крај и истото прашање ќе го поставев. И ние сме во обид за второ веќе доста време, но ниту ми текнало, ниту ме советувал некој дека и после едно дете, сепак можеби треба да се испитаат мутации.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    116
    Izvini sto kasno vrakjam. Da, so operacijata sega mi doagja na vreme i mi trae najvekje 7 dena a prethodno mi traeshe i do dve nedeli…

13. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    1.053
    И да имаш мутации тие не прават проблем за забременување, тие прават отпосле веќе кога си бремена и затоа се користи правилна терапија.
    Пример јас останував бргу бремена ама имав спонтани додека не го најдов проблемот.

Ти и сега можеш да си пиеш метилирана фолна и метил б12 додека сте во обиди за бебе.
    Барем мене така ме советуваше Доктор.
    Ти посакувам и тебе побргу две цртички:inlove:

На Anyshka, LiquidLuna и Hope IT им се допаѓа ова.
  14. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.647
    Допаѓања:
    33.962
    Па затоа и пред бременост препорачуваат метил фолат и метилиран б12 за тие што сме со мутации.
    Во странство не испитувале.
    Како што пиша членката погоре дека во нашето поднебје секој се раѓа/ме со мутации.
    И сите пренатални имаат фолна, ама немаат многу.
    Не за џабе ни препишуваат метилирана посебно.
    Мене и премама ми препишаа, и метил фолат.

На Marsi* и Hope IT им се допаѓа ова.
  15. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    1.053
    Дада точно, еве сега јас кај што сум немаат појма за мутациите.
    Цела бременост само ме малтретираа, на 10 Доктори едно те исто објаснував.8-|
    Среќа што си имам терапија од Мк.
    Со првото исто пред да забременам ми рекоа да пијам Аспирин, после ми го прекинаа и продолжив со 2 клексани на ден.

На Hope IT и Anyshka им се допаѓа ова.
  16. IvannaR

IvannaR Нов член

Се зачлени на:
    5 декември 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Devojki imam cista na lev jajnik koja vekje cetiri meseci ja imam...sovet od doktorot mi e operativno da se istajt.... iskreno mn mi e strav i sube... nekoja sovet i iskustvo okolu to... dobro ke mi dojt... falavi i ubava vecer...

17. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    791
    Не, мутиран ген МТХФР хомозигот или хетерозигот е наследен од родители и го имаме од раѓање.

На LiquidLuna и Anyshka им се допаѓа ова.
  18. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.143
    Допаѓања:
    15.889
    Штом ти рекол да ја вадиш , значи не е од цистите што пукаат.
    Ако ти остане, ќе си направиш проблем, така кажан ендометриоза, па после ќе имаш посериозни проблеми.
    Другарка така си го изгуби јајникот, а другиот полу жив и е.

19. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    116
    Laparoskopski se vadi, jas imav ist problem endometrioza operacijata trae od 15 do 40 min vremeto za oporavuvanje e brzo za dve nedeli vekje trgnav na rabota. Nema od sto da se plasis samo veruvaj mu na doktorot sto ke te operira. Ranite ne bolat mene me bolea ramenicite od gasta shto ja stavaat za da operiraat ama pominuva za edna nedela normalno ke funkcioniras. Nema od sto da se plasis, za tvoe dobro e ponatamu ako sakas da ostanes trudna endometriozata pravi golem problem.

20. Swwtbbgl

Swwtbbgl Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2023
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    2
    Dali posle operacijata ti se skrati mesecniot ciklus? Jas go imam toj problem od 28 na 23 dena i kafeav iscedok pred i po ciklus