1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    3.932
    Допаѓања:
    6.806
    Во 5+1 бев на прв преглед и бебе одговараше за 5+5 тогаш, одвај точка микроскопска се виде, па еве 29та недела терам. Така да ќе видите на следното ехо сигурно.:l: 7+1 слушнавме срцева.

На Izzy_0504, Aledarkali и Hope IT им се допаѓа ова.
  2. Aledarkali

Aledarkali Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    158
    Дај боже да се види, мене првата докторка ме испаничи можеби немаше сега да ги имам овие стресој ама тоа е како што рекол господ така ќе биде јас се надевам на најубавото, фала ти и ти посакувам лесна бременост ❤️

На jagoda777, Marsi*, Elen4e89 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    1.285
    Те исчитав неколку пати и толку надеж ми влеа.. не можам да ти опишам. Од се срце ти благодарам на деталниов одговор (кај 10 доктори бев периодов и со сигурност тврдам дека твоево објаснување ми е најдетално и најреално). :l:

На тема ситаглиптин, пред некој месец Хаџи Лега ми спомна, ама после ми рече ај припази на исхрана периодов медитеранска диета за да не уклучуваме таблети и муабетот остана на тоа, до душа не ни појдов повторно кај него не знам зошто не ми кликна.
    Ако не ти е проблем да ми кажеш како ти го дозираа ситаглиптинот (секако ќе се советувам и со Таше и Ивановски), одлучив паралелно да одам кај двајцава уште на една контрола чисто да споредам мислења ма да од овој аспект можеби згрешив затоа што сега еве збунка сум. Ивановски советува да одиме со стоп инјекција и поагресивна терапија (не знам детално што му значеше ова, прашав ми одговори ќе ти објаснам во вторник), по ова заклучив дека тој во вторник ќе одлучи дали да ми стави овитрел или не, и да почнеме одма со обиди. Што е до мене сакам секако, ама мм.. мислам дека тој е повеќе од мене разочаран, цел ден ми збори да паузираме, што ќе биде со твоето здравје,не може ова вака до недоглед.. и ете се најдов во ситуација јас него да го тешам и давам сили за да не се откажеме. Сега си мислам можеби треба да го послушам Таше и да терам 3м со добрастон таман ете и да се паузираме од обиди некој период..

Ти посакувам лесен остаток од бременоста и уште полесен порајѓај :l::hug:

Знам дека еден ден ќе биде се и нашето чудо ќе се исполни само мора да се најде причината за "лошава среќа". Дефинитивно твоите насоки ќе ги послушам и се надевам ќе направам правилен избор на др. за да колку толку ми олесни во чекорење на тешкиов пат.

Баш ми е жал што од искуство ми ги разбираш чувствата ама ете некои од нас мора и да се помачиме за среќата да ни е голема. Те гушкам силно и фала ти уште еднаш, сеа одам да отворам линковите :hug::hug::hug:

На Prolett, WhiteCat33, Лалина и 12 други им се допаѓа ова.
  4. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    4.285
    Секој доктор си има различен пристап. Некои преферираат поагресивна терапија со многу суплементи и за секој случај лекарства, а некои преферираат поприродно и избегнуваат да препишат терапија доколку нема индикации. И двата пристапа функционираат кај различни пациенти. Во мојот случај сите тие милијарда суплементи кои ми беа препишани и превентивни терапии не допринесоа со ништо, дури може имаа и контра ефект зошто моето тело беше бомбардирано со се и сешто и даваше знаци дека му е ту мач. После последната биохемиска која се случи 3-4 месеци пред да останам сега бремена, толку ми дојде преку глава што прекинав со сите суплементи. За прв пат се осетив дека ми треба малце пауза, зошто претходно цело време бев со став ајде што побрзо да дојде следниот обид. Некогаш и главата знае да ни биде најголем проблем. Со стресот што си го носиме од самава ситуација, го ставаме телото под грч и не функционира правилно. Може да предизвика и дисбаланс на хормони, а се тоа ни прави контра услуга.

Патов е навистина тежок и иако на нас жените без збор ни е потешко, зошто во нашето тело се случуваат сите промени и ние се чувствуваме, тешко им е и на нашите сопрузи, посебно зошто се чувствуваат немоќни во целава ситуација и неможат да ни помогнат, ни па да го почувствуваат тоа што ние го чувствуваме. А знаеме мажите колку ич не сакаат кога губат моќ :). Заедно сте во овој процес и направете некој иницијален план на кој двајцата ќе се согласувате. Ако се решите за пауза, одредете си колку време би траела истата, на кој доктор ќе му верувате, дали ќе се решите за промена на начин на исхрана и општо поздрав начин на живот и сл. Мој совет само слушај си го телото и не дозволувај ни доктор ни никој да те избрзува.

Во врска со ситаглиптинот го примав секој ден по едно апче од 100mg се до 12та недела. Се решивме до 12та недела да терам бидејќи до тогаш ендометриумот е тој што главно го поддржува плодчето со кидлород и хранливи материи, а после тоа, таа функција ја превзема плацентата. Во истражувањата не е многу јасно кога да се прекине, некои го прекинуваат и веднаш кога ќе дознаат дека се бремени.

Баш ми е мило што барем некако успеав да ти помогнам и да ти влеам надеж дека кога тогаш тоа што си е твое ќе си дојде :l:. Моето искуство со докторите е дека не објаснуваат многу што како, само ти предложуваат некаков план, што за некои жени е и доволно и сосема во ред, ама јас сум човек што сакам да ги разберам проблемите, причини, третмани, зошто се дава одредена терапија, статистики и сл. и не се задоволувам со краток одговор. Повторувачките спонтани се преретки и за жал премалце се вложува во нови истражувања, а и докторите нормално на толку различни тематики и проблеми со кои се соочуваат жените, не се секогаш сите во тек што како се стигнало со последните заклучоци или потенцијални експериментални терапии за овој проблем. Пак ќе спомнам, слободно пиши ми за било што и да те интересира, можеш и во лична порака :)

П.С После дожд секогаш иде сонце! :sun: Може е клише, ама така си е :)

На Prolett, juice_, Aledarkali и 17 други им се допаѓа ова.
  5. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    131
    Dali prepisuvaat glukofaz za nizok sekjer i visok insulin (imam pcos )?

6. ♤the girl&

♤the girl& Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2022
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    259
    Zdravo , jas i partnerot se obiduvame da imame bebence , imavme odnost za vreme na ovulacija , posle nekolku dena imav kafeav iscedok , koga moze da se napravi test pred mens dali moze posle 10 dena da pokaze rezultat ?

7. Black-Beauty

Black-Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    40
    Морате да се консултирате со ендокринолог заедно со гинеколог.
    Јас имам глукоза 5 а инсулин 10, и двете се во границите но со нивни калкулации хома индекс ми испадна 4 што значи дека јас имам инсулинска резистенција.
    За инсулинската резинтенција ми препишаа метформин од 500мг два пати на ден.
    Не знам дали мојот одговор ќе ти биде од помош :)

На Lana Babe му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    131
    Ti blagodaram :)
    Insulinot mi e 40 :/

9. Black-Beauty

Black-Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    40
    Не се обесхрабрувај, се ќе биде во ред. Кога за нешто има терапија се ќе си дојде на свое место :)

На Lana Babe му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    131
    Fala ti mnogu,mi znaci :)

На Black-Beauty му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Littlesun

Littlesun Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    7
    Zdravo na site. Posle dva spontani abortusi vtoriot so primani kleksani pobtorno se sluc8 spontan ispitano na transfuziologija vo manu bideni vo plodnost i sistina so toa sto vo Sistina dr mi rece ovoj pat da pijam samo metil folat eden mesec pred povtoren obid za podobra ovulacija. Odkako imav spontan dva pati prelezav bronhitis imav do pred edna nedela sega sum podobra so dobra krvna slika mi dadoja samo decotrin apcinja 10 dena terapija za potpolno da ozdravam. Prasanjeto mi e ginekologot mi rece ovoj mesec da se obidime dali so ovie apcinja mozam da nastetam ako ostanam bremena? Ili sepak da pocekam uste edna menstruacija pred obidi? Dali ima nekoj iskustvo so ovie apcinja

12. Tains

Tains Нов член

Се зачлени на:
    13 септември 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Zdravo devojki pred 4 meseci mi dijagnosticiraa Asherman sindrom imav slepuvanja na zidovite na matkata , izvrsivme edna histeroskopija i 3 meseci nosev spirala dali nekoja clenka imala iskustvo so Asherman sindrom dali e mozno da se ostani bremena posle Asherman sindrom pa i so Invitro da e.

13. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    719
    Здраво, јас имав дијагностичка хистероскопија за да се исклучи можноста од Asherman после киретажа, па истражував тогаш на темата. Штом сте ги отстраниле атхезиите секако имаш можност да забремениш, ако немаш некој друг проблем поврзан со неплодност. Што ти кажа докторот, каде правеше хистероскопија?

14. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    1.343
    како се дијагнозира тоа? со ехо се гледаат тие работи?

15. Strawberry99

Strawberry99 Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2024
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    5
    Zdravo zenski. Sovet eden. Ginekologot
    Mi prepisa edni kapsuli za pienje ovunorm. Nekoj sovet da mi dade rezultat od nego, dali ima pozitivno nesto za ostanuvanje bremena? Probuvame skoro 2 meseci so soprugot, za vtoro se raboti

16. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.066
    Допаѓања:
    34.402
    Женски која од вас ги пиела Ovunorm?
    Како ги конзумиравте? Мене ми ги препишаа 2×2 на ден. Дали тоа значи две таблетки после појадок, две после ручек/вечера?
    Или по една треба после доручек, една после ручек/вечера?

17. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    719
    Јас прв пат кога ги земав случајно или не, останав бремена после 2 месеци, со инсеминација.

18. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    719
    Јас ги земав на своја рака според позитивните коментари. Јас 2х1 ги конзумирав, пишав погоре, после 2 месеци имав останато бремена, со IUI. Едно насабајле едно навечер

На IronLady му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.631
    Допаѓања:
    33.884
    Јас кога ги земав таа во аптека ми кажа 2x2.

На IronLady му/ѝ се допаѓа ова.
  20. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.066
    Допаѓања:
    34.402
    Значи вкупно 4 на ден му доаѓа.