Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Macence27

Macence27 Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    11
    4 meseci ama za dva meseci ke imam 35 godini I svesna sum deka posle 35 god e riznicno za bremenost ocajna sum

2. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    677
    Денеска е напредна медицината и има многу начини,најдобро е да си направите испитувања со сопругот,и во случај да има проблем да се реши побрзо.Инаку 4месеци и реално е премногу малку обиди за да си очајна.

На Elliana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    2.244
    Нема врска,не очајувај,познаничка што ја знам остана на 41год.
    Тоа се малку месеци,може и после година две да останеш,може и за некој месец,не се знае ништо таму,само од самата психа ќе ви оди потешко! Опушти се,колку повеќе мислиш на тоа толку повеќе си правиш штета.

На izabela.nik му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    288
    Овулацијата е само еден од многуте фактори што влијаат на зачнувањето. По 35-тата година, се препорачува да се започне со испитувања доколку не дојде до зачнување по шест месеци обиди. Постојат многу испитувања кои можат да помогнат во откривањето на потенцијални проблеми, што не мора да значи дека ги има.
    Спермограм, спермокултура и ДНА фрагментација кај партнерот
    ХСГ за проверка на проодноста на јајцеводите
    Хормони на третиот ден од циклусот
    АМХ хормонот
    Генетски мутации, антитела, НК клетки, како и нивото на витамин Д.
    Колку побрзо се направат овие испитувања, толку подобро. Јас чекав една година, но со еден спермограм можев да заштедам многу време...

На Ladyme, Elen4e89, Macence27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Macence27

Macence27 Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    11
  6. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    172
    Почни одма со испитувања, кај матичниот гинеколог хормони испитај, партнерот спермограм, моја препорака закажи термин кај специјалист за консултација и ехо на пример кај др. Трајковски во Newborn отиди со резултатите од спермограм и хормоните, во меѓувреме продолжи да следиш овулација и најдобро односи секој втор ден не секој ден. Сперматозоидите можат подолго да опстанат во женското тело. И почни со метилирана фолна уште од сега.

На Rozevata, Snowflake92 и Hope IT им се допаѓа ова.
  7. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    777
    Гледам дека тука сме по активни.
    Девојки со тенок ендометриум, што конзумирате од храна (освен, цвекло, калинка, бразилско оревче, ананас) и што ви има помогнато освен исхрана?

Инаку трет месец пијам прегнантол а од вчера пијам дабростон матичната ми препиша после консултација и следење фоликули. Дали можеби нешто плус од витамини да земам?

Секој совет е добредојден! :sun:

8. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.672
    Допаѓања:
    8.692
    Кај мене добитна комбинација беше покрај фолна, секојдневно бразилски оревчиња (и двајцата со сопругот), фемина капки, коензим Q10 од 100мг, омега 3 од 1000, витамин д од 1000 единици и витамин ц од 1000.

На Rozevata му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.669
    Допаѓања:
    7.927
    Јас истиот месец штом почнав со омега 3, д3 од 2000 витамин ц од 1000ка и металирана од 400 пиев. А маж ми пиеше и ашваганда, помага многу таа за спермата останав бремена. Не викам дека има врска, ама не шкоди, витамини се.

На Rozevata и baguf4e им се допаѓа ова.
  10. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    777
    Фала ви на одговорите. :l: Да, сакам да се појачаме повеќе со витамини. Од каде ги земавте витамините и ашвагандата - мислам на кои конкретни ?

11. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.669
    Допаѓања:
    7.927
    Од аптека земав јас, ашвагандата е на Now, D3 на Џејминсон. Останатото на било кои можеш.

12. Elen4e89

Elen4e89 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    523
    Ако сакаш исто да појачаш со витамини можеш да земеш и црвена мака во прав, таа е за жените, има и црна мака таа е за мажите. Ние двајцата ја пиеме во смути сабајле пред јадење.

13. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    179
    Здраво девојки.
    Дали некоја забременила природно имајќи полип во матката?

Бев на преглед во Плодност, тамо веднаш предлагаат хистероскопија.

Матичниот тврди дека не тррба да брзам со зафат, дека може да се забремени и со полип, и дека треба да му дадеме шанса на организмот да го исфрли сам.

Многу сум збунета и не знам што да правам. Би ми значеле ваши искуства ако сте биле во иста ситуација.

14. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.669
    Допаѓања:
    7.927
    Јас имав полип, сам организмот го исфрли. Матичната одма на операција ме тераше, ама јас не сакав бидејќи немав родено. И сам два пати и тоа сам го исфрли организмот. Еднаш мака пиев и тоа ми помогна. Другиот пат само што ми виде полип, следното добиено го исфрлив. Многу е битно и кај е полипот.

На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    179
    Ти благодарам многу.
    Го гледам извештајот станува збор за ендометријален полип со d=10mm x10mm

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.669
    Допаѓања:
    7.927
    Моево беше лани. Сега сум бремена 35+ сум. Иначе и ја би почекала, на ендометриум може и ќе се исфрли. Пошо кога добиваш ендометриумот се љушти, па сам може да се исфрли.

Последна измена: 22 октомври 2024
    На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    179
    Фала ти отсрце за споделувањето.
    ❤️

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    24
    Ве молам за совет девојки, маж ми правеше спермограм зимата и беше се ок, освен бројот на нормални сперматозоиди што беше 14, сега правеше повторно искочи дијагноза астенозооспермиа и бројот е сега намален на 6, ова во систина правеше.
    Дали може некако ова да се подобри и дали може со ова да се направи инсеминација
    Многу се разочаравме кога видовме дека е толку многу паднат бројот :(

19. Elen4e89

Elen4e89 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    523
    И маж ми беше со истата дијагноза, но по неколку месеци користење секој ден по една лажица мед со мелени јаткасти плодови, суплементи д3 од 2000, фолна, цинк, селен, витамин е и q10 100мг и секое сабајле црна мака во прав дојде до normozoospermia. Тоа беше во нашиот случај. Да напоменам дека е пушач.

20. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    24
    И маж ми е пушач и не ме слуша да ги откаже тие цигари веќе, дали ова од доктор ви е дадена терапија и ако сте биле кај доктор кај кој сте биле, и после колку време има подобрување? И дали сеуште е пушач вашиот сопруг или и цигари треба да остави?