Само за ваучер испитувањата ништо друго сега на моја иницијатива земав упати за 1.МАНУ- Тромбофилија, 2.Микробиологија и паразитологија- Торч, 3. Имунологија и хумана генетика ми пишале само стерилитет женски, а не пишува што да испитам незнам дали ќе ми направат проблем
Zdravo Neznam dali moeto prasanje e za ovaa tema, no se nadevam ke mi odgovori nekoj. Pred 10 dena doznav deka imam pokacen tsh hormon 5,8 pocnav so terapija veke vtora nedela pijam L-Thyroxin i pijam folna kiselina isto taka okolu 1 mesec. Vo meguvreme sum ostanala bremena fakticki pred da doznaam za tiroidnata deka imam problem. Sega mi e strav da ne mi napravi nekoj problem Sto mislite vie dali ima nekoj so vakov slucaj?
Консултирај се со ендокринолог мислам дека во некои случаеви се дава одредена доза во некои ги прекинуваат скроз во бременост.
Во право бевте, без потреба си направив стрес цел викенд. Вчера имав позитивен тест за овулација, денес најверојатно помина овулацијата. Ваљда дека овој месец земав кломифен, вака до сега не ме стегале јајниците за време на овулација. Многу повеќе ме болат од вообичаено. Сега останува да се надевам на две цртки.
Милион трудници се на терапија за тироидната во текот на бременост не се секирај, важно е секој месец да ја проверуваш и праќаш резултати на еднокринолог и тој да ти ја прилагодува терапијата. Високо ТСХ може да направи проблем, а не левотироксинот. Во никаков случај да не ги прекинуваш на своја рака, ќе ги пиеш цела бременост, а најверојатно и потоа зашто ти е висок тсх. Очекувај прв триместар да скокне со моменталната терапија ако си на ниска ама добар ендокринолог ќе ти ја адаптира. После во втор и трет триместар се стабилизира. Едноставно твојата жлезда не создава доволно од хормонот за тебе и бебето и суплементираш со таблети. Ако имаш опција побарај го Синиша на патофиза или Стефанка од Ремедика на приватно, добри и достапни ендокринолози за трудници.
Жени, резултатов е после редовно пиење на витамин Д повеќе од 2 год. Последната година пијам 2000единици. Направив пауза од 2 недели пред да го испитам.Се изненадив дека повторно е низок. Ве молам за искуство, по колку вие пиете?
Дали пиеш магнезиум заедно со вит Д? Колку ти беше претходно? Јас пијам 5000е, за 2 месеци ќе одам да проверам дали се накачил. Ако немаш проверено тироидна жлезда, провери ја.
Здраво, како сте? Дали некоја би знаела да ми каже што значи резултатов дури да одам кај матичната со нив Ме буни ова SIC детектирано што е
Пробај со маслени капки, имаат подобра апсорпција јас моментално земам од now 1000iu во една капка, пијам по 3-4 капки после ручек. Липодолубилен витамин сака маслена база да се врзе храна
@Joanna28 јас трет месец пијам од 4000iu бидејќи кога испитав ми беше 32.4, а цела година пиев од 2000iu. Да заврши месецов и ќе испитам да видам дали имам зголемување. И мене исто ми препорачаа маслени капки да земам поради подобра апсорпција па ќе видам како ќе излезе резултатот.
https://vitamini.mk/produkt/extra-strength-liquid-vitamin-d-3-1000-iu-30-ml-1071-dozi/ И многу е исплатлив има околу 1000 дози внатре, ако се зема по една капка, и ако го земаш по 4 пак има 250 дози односно негде за 7-8 месеци
Пред 2-3 години ми беше околу 25, тогаш приев пре-мама што содржи многу помалку од витаминот. Магнезиум не пијам. Тироидна имам проверено и ехо и хормони и антитела и се е ок. Докторот што ме води ми вели дека не ми е потребно повеќе од 2000единици. Тебе ти препишаа ли 5000 и колку ти беше вредноста?