Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. Slavica1234

Slavica1234 Активен член

Zenicki zdravo....pred 7 dena najden mi e folikul od 24mm na 1 den docnenje od menstruacija.....doktorkata kaza ako planiram bebce da imame odnosi nie toj den i drugiot imavme 2 pati so maz mi....utre ke bide 9 den kako mi docni....dali e mozno da se ima fateno? Imam mnogu boli vo sredinata dole kaj matkata

2. Slavica1234

Slavica1234 Активен член

Neznam dali pak da odam utre na ginekolog pa zatoa tuka prasuvam ako ima nekoj iskustvo

3. mom to be

mom to be Истакнат член

Па направи тест.И да одиш на гинеколог не може да види сеуште ништо рано е

4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Не може да имаш фоликул на еден ден доцнење. Оди кај друг гинеколог, може да е циста (непрснат фоликул), ама фоликул сигурно не е. Или ти грешка си разбрала, или докторката измешала брзини.

Joanna28 and Skyler81 like this.
  5. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Мајки, некоја да била во скоро време на трансфузиологија, да ми каже како е со гужва, се чека многу ред? Кое време е најпаметно да отидам?

6. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Во 12 оди нема никој

DejziSk likes this.
  7. ристованабане99

ристованабане99 Истакнат член

Здраво, дали имате искуство во комбинирање на DHEA со суплементи како овунорм или фертилимин. Дали е добро да се земаат заедно или би имало контраиндикации?

8. Elen4e89

Elen4e89 Истакнат член

@ристованабане99 јас пијам овунорм и дхеа микронизирана. До сега никакви нус појави немам, освен по три месеци пиење имам пораст на вредноста на дхеа и докторот ми рече да направам пауза од месец дена па да продолжам со пиење

9. Luna. vk

Luna. vk Истакнат член

Здраво
    Најпрво да ги поздравам членките кои се активни во групата и несебично ги споделуваат своите искуства.
    По две години ( со сопругот живееме во различни градови) обид за постигнување бременост бев на гинеколог на редовен пап тест и му го спомнав проблемот па ме упати на испитување на хормонален статус, тиреоиден статус(на 3-5ден) и AMH ( резерви на јајце клетки) 39 години сум, и хсг, за сопругот сперомограм Прашањето ми е дали овие испитување да ги направам сите одеднаш без да го чекам резултат од спермограмот и ми даде да пијам апчиња GENANTE di Vita дали некој ги има пиено и искуство од истите
    Ви благодарам,

Rozevata likes this.
  10. mom to be

mom to be Истакнат член

Можеш во еден месец се да направиш за да не губиш време.Хормоните и амх се добиваат резултатите истиот ден,за хсг треба кога ќе ти заврши менст.околу 8-12 ден од циклус.За апчињата нема искуство.Со среќа

Ladyme and Luna. vk like this.
  11. meggle

meggle Популарен член

Ти слободно можеш да си ги тераш твоите испитувања без обзир на спермограмот. АМХ можеш да испиташ било кога. За ХСГ (препорачувам кај Толовски да го направиш) треба да имаш чисти микробиолошки и пап и седиментацијата на крвта да биде максимум 12. ХСГ се прави одприлика 8-12 ден од циклус.

Luna. vk likes this.
  12. meggle

meggle Популарен член

Ааа и да, ако си алергична на пеницилин, може контрастот да ти биде проблем, така да пред да правиш хсг, ако си алергична, спомни им, мада мене ме прашаа, а и потпишав лист еден кај Толовски за алергии и слично. Со среќа ❤️

Luna. vk likes this.
  13. Nala1806

Nala1806 Активен член

Здраво, имаме правено спермограм, спермокултура и уринокултура во февруари 2024, а во јануари 2025 прва инсеминација и е неуспешна па продолжуваме понатака.. ке ни бараат ли нови за сопругот да правиме ? Колку важат ? Поздрав :*

14. blackmoon99

blackmoon99 Истакнат член

Zdravo, bidejkji sme vo obid da imame bebence, a sum so pcos i pokacen mi e androstendionot treba da zemam terapija 3 meseci spironolaktin za da mi se regulira ciklusot. Dali otkako kje prestanam so terapijata kje imam redovni ciklusi i moznost za bremenost ako nekoja clenka ima iskustvo da spodeli? P.S. samo so androstendion imam problem

15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Извини, се консултира со ендокринолог или терапијата е од гиниколог само?

16. blackmoon99

blackmoon99 Истакнат член

Samo od ginekolog, i veruvam na maticnata ama ne znam nekako ne mi se pocnuva so taa terapija vednas.
    Pred 4-5 meseci site hormoni bea vo red, sega samo androstendionot e pokacen.
    Da se konsultiram so endokrinolog?

17. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Па мислам најдобро се разбира за таа проблематика, сепак треба да пиеш терапија. Еве исто и со трансфузиологот ми препиша по два клексани матичниов ми вика 10 ден и да ги прекинеме. Сепак колку и да имам доверба мислам дека трансфузиологот си ја знае работата. Една консултација мислам добро ќе ти дојде.

Anyshka and blackmoon99 like this.
  18. Anyshka

Anyshka Популарен член

Најдобро ти е да се консултираш со ендокринолог.

19. Gaia_25

Gaia_25 Активен член

Колку години имаш?
    Најди си ендокринолог. Од матична што многу знае од спиронолактонот 4 спонтани, без да ми каже дека не треба/не смее и има до каде смее. И сега оди се потешко.
    Кардиолог ме оправи, гинекологот не.

20. Gena gence

Gena gence Активен член

Спермограмот важи една година па вајда и другото толку