Zenicki zdravo....pred 7 dena najden mi e folikul od 24mm na 1 den docnenje od menstruacija.....doktorkata kaza ako planiram bebce da imame odnosi nie toj den i drugiot imavme 2 pati so maz mi....utre ke bide 9 den kako mi docni....dali e mozno da se ima fateno? Imam mnogu boli vo sredinata dole kaj matkata
Не може да имаш фоликул на еден ден доцнење. Оди кај друг гинеколог, може да е циста (непрснат фоликул), ама фоликул сигурно не е. Или ти грешка си разбрала, или докторката измешала брзини.
Мајки, некоја да била во скоро време на трансфузиологија, да ми каже како е со гужва, се чека многу ред? Кое време е најпаметно да отидам?
Здраво, дали имате искуство во комбинирање на DHEA со суплементи како овунорм или фертилимин. Дали е добро да се земаат заедно или би имало контраиндикации?
@ристованабане99 јас пијам овунорм и дхеа микронизирана. До сега никакви нус појави немам, освен по три месеци пиење имам пораст на вредноста на дхеа и докторот ми рече да направам пауза од месец дена па да продолжам со пиење
Здраво Најпрво да ги поздравам членките кои се активни во групата и несебично ги споделуваат своите искуства. По две години ( со сопругот живееме во различни градови) обид за постигнување бременост бев на гинеколог на редовен пап тест и му го спомнав проблемот па ме упати на испитување на хормонален статус, тиреоиден статус(на 3-5ден) и AMH ( резерви на јајце клетки) 39 години сум, и хсг, за сопругот сперомограм Прашањето ми е дали овие испитување да ги направам сите одеднаш без да го чекам резултат од спермограмот и ми даде да пијам апчиња GENANTE di Vita дали некој ги има пиено и искуство од истите Ви благодарам,
Можеш во еден месец се да направиш за да не губиш време.Хормоните и амх се добиваат резултатите истиот ден,за хсг треба кога ќе ти заврши менст.околу 8-12 ден од циклус.За апчињата нема искуство.Со среќа
Ти слободно можеш да си ги тераш твоите испитувања без обзир на спермограмот. АМХ можеш да испиташ било кога. За ХСГ (препорачувам кај Толовски да го направиш) треба да имаш чисти микробиолошки и пап и седиментацијата на крвта да биде максимум 12. ХСГ се прави одприлика 8-12 ден од циклус.
Ааа и да, ако си алергична на пеницилин, може контрастот да ти биде проблем, така да пред да правиш хсг, ако си алергична, спомни им, мада мене ме прашаа, а и потпишав лист еден кај Толовски за алергии и слично. Со среќа ❤️
Здраво, имаме правено спермограм, спермокултура и уринокултура во февруари 2024, а во јануари 2025 прва инсеминација и е неуспешна па продолжуваме понатака.. ке ни бараат ли нови за сопругот да правиме ? Колку важат ? Поздрав
Zdravo, bidejkji sme vo obid da imame bebence, a sum so pcos i pokacen mi e androstendionot treba da zemam terapija 3 meseci spironolaktin za da mi se regulira ciklusot. Dali otkako kje prestanam so terapijata kje imam redovni ciklusi i moznost za bremenost ako nekoja clenka ima iskustvo da spodeli? P.S. samo so androstendion imam problem
Samo od ginekolog, i veruvam na maticnata ama ne znam nekako ne mi se pocnuva so taa terapija vednas. Pred 4-5 meseci site hormoni bea vo red, sega samo androstendionot e pokacen. Da se konsultiram so endokrinolog?
Па мислам најдобро се разбира за таа проблематика, сепак треба да пиеш терапија. Еве исто и со трансфузиологот ми препиша по два клексани матичниов ми вика 10 ден и да ги прекинеме. Сепак колку и да имам доверба мислам дека трансфузиологот си ја знае работата. Една консултација мислам добро ќе ти дојде.
Колку години имаш? Најди си ендокринолог. Од матична што многу знае од спиронолактонот 4 спонтани, без да ми каже дека не треба/не смее и има до каде смее. И сега оди се потешко. Кардиолог ме оправи, гинекологот не.