Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    3.219
    На кој ден најдобро беше за испитување хормони, на 3? Можеше ли на 5ти ден?
    И како да испитам хомоцистеин, првиот пат трансфузиолог ми даде упат за на клиничка биохемија, но немаа тогаш реагенси , сега можам преку матичен гинеколог или општ матичен да земам, или мора преку трансфузиолог пак? Исто и џа витамин д и другите витамини ме интересира, испитуваат ли на клиничка биохемија или каде на др место и кој дава упат? Да се прегледам се со време пред правење бебе

2. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.733
    Допаѓања:
    1.412
    Д витамин може на биохемија или на имунологија, исто и хомоцистеин. Може општ матичен

3. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.126
    Да, може од трети до петти ден да се испита. Јас изминатиот месец испитав на четврти ден.

4. blackmoon99

blackmoon99 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2021
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    25 godini sum.
    Zal mi e sto ti se ima sluceno toa, samo pozitivni misli i kje si dojde se na svoe.
    Ne te razbrav sto potocno ne si izvestena od maticnata vo vrska so terapijata?
    Probav da ti pisam privatana poraka no ne mozam.

На Gaia_25 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. YoungGirl

YoungGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    4
    Драги феминки,
    имам тенок ендометриум и не смеам да пијам хормонски таблети поради претходен сериозен проблем, кој фала на Бога се среди. Дали дебелината на ендометриумот варира и може сам да се среди и дали има природен начин за средување? Некоја храна и сл што помага?
    Фала ви многу.

6. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.126
    Мене баш тука ме имаат советувано да јадам ананас, цвекло, бразилски ореви. Мене лично ми помогна после 1-2 месеци. :) Матичната ме советуваше исто да јадам и по мрсна храна во период на овалуација.

7. YoungGirl

YoungGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    4
    Фала ти многу! Ми значи ако може природно да се среди проблемот. Ако имате уште некој совет добредојден е.

Инаку дали имате некое искуство со инсеминација?

На Rozevata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.126
    Па да кај мене имаше резултат. Сериозно си а сфатив работата и бев упорна. Можеби да имаат уште нешто предложено низ форумов баш побарај за ендометриум.

Јас имам искуство и со инсеминација, што те интересира? :)

На YoungGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. YoungGirl

YoungGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    4

Од што се состои процесот и кои се шансите за успех? Шо можеш да ми кажеш се кажи ми

10. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.126
    Ти пишав лп.

На YoungGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.465
    Допаѓања:
    37.209
    Ананас, цвекло и бразилски орев (кај мене ова помогна).

12. meggle

meggle Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.644
    Кога почна со почесто внесување на овие производи во исхрана ? Како го јадеше цвеклото ?

13. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.465
    Допаѓања:
    37.209
    Кога бев во процес на ивф, цвеклото го јадев свежо рендано со морков, зелка, краставица, марула, некогаш јадев и од тегла правено цвекло, ама повеќе јадев свежо.
    Можеш и во блендер (сега така правам, ама поради друга ситуација).

14. Gaia_25

Gaia_25 Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    83
    Здраво девојки.
    Нема да пишувам многу историја, која не е ни важна ако сакаме да ја видиме иднината, а и потешко ми е со секое прераскажување.
    Ние сме од борците кои со сите сили сакаме да биде по природен начин (долго е за пишување зошто).
    Моите подготовки се следните - персонализира план за исхрана со исклучена воспалителна храна за мене.
    Редовен сон и суплементација - пијам неколку ајурведски суплементи, плус метилирани фолна, б12 и б6, плус фемибион 1, CoQ10, хијалуронска киселина и колаген со ѓумбир и куркума.
    Имам редовна физичка активност 3 пати во неделата и вишок на кг на кои работам да ги симнам.
    Веројатно телото си знае што му треба, последниве месеци имам опсесија со цвекло кое пак и не смеам баш да го јадам.

Кај него се е супер - со тоа што зима повеќе цинк, вит е, омега 3, селен, вит ц + кварцетин физички е активен, не пие, не пуши и не зима ништо со стероиди при вежбање

Последна измена: 9 февруари 2025
  15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.397
    Допаѓања:
    3.062
    ❤️

Прикачени фајлови:

На Nala1806, Izzy_0504, Baby warrior и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Luna. vk

Luna. vk Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Здраво девојки,
    Имам препораки од гинеколог за испитување хормонален статус, тироиден статус и АМХ се мислам дали да испитувам на државно или приватно ( 9.300 денари)

17. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    916
    Во која смисла се двоумиш?
    Тука повеќето на државно испитуваме. Приватно ептен во зорт или за анализи за кои нема на државно или тешко се доаѓа до упат.
    За хормони со амх на клиничка биохемија преедноставно е, истиот ден резултати. За тироиден статус веројатно мислиш TSH со антитела комплет тоа ендокринолог дава упат, т.е можеш со упат од матичен кај ендокринолог да ти направи ехо и да те упати тој за хормони.

На Rozevata и Luna. vk им се допаѓа ова.
  18. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.397
    Допаѓања:
    3.062
    @Luna. vk Хормони све со тиродина, витамини д3, б12, фолна све може било кој специјалист, интернист, гиниколог упат дс ти даде да селектира све .. За амх ете имa Joana искуство, искрено во еден ден стигаат резултатите на клиника. И може одеднаш крв да ти земат, све хормони (тироидна плус све) и витамини минерали на биохемија 750 платив.

На Luna. vk и Joanna28 им се допаѓа ова.
  19. Luna. vk

Luna. vk Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Досега сум правела само ПАП тестови на приватно сега во обид за бременост истиот доктор ме упати на овие испитувања тироиден статус има заокружено TSH I FT4, пред пет ден се запишав кај матичен гинеколог за прв пат инаку не сум од Ск.
    На пап тестот имам кокидни бактерии (вагиналетки Lattawin сеуште не сум почнала да ги користам бидејќи денес добив) а имам препорака и за ХСГ кога истото да го направм

20. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.397
    Допаѓања:
    3.062
    Па мислам хсг на 8ми ден од циклус со мирна седиментација ама брисевите треба да се чисти, подобро почекај среди све терапија заврши и после да направиш пак контролно дека е добро па да правиш хсг

На Rozevata и Luna. vk им се допаѓа ова.