Форумџика на годината

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Slavica1234

Slavica1234 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2023
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Zdravo devojki, aj nekoj ako vidi da mi kaze dali znae, vo periodov imam mnogu nervozi, ama se borime i za detence...poslednive 2 3 dena koga imam odnosi so maz mi od koa ke svrsi vnatee koa ke go izvadi koa ke se izbrise ima kafeavkasto so grutki beli....od sto moze toa da bide ako moze nekoj da mi kaze zasto mnogu se plasam....a teeba duri za 2 ipol nedeli da dobzijam..sekako od ponedelnik ke posetam ginekolog...vaka ni jas ni on imam bolka pri odnos..samo poslednive 4 5 dena mnogu me bolat dole jajnicite:worried:;(

2. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    410
    Стресот и нервозата се најголеми непријатели, уживајте и опуштете се во самиот чин а не со самата мисла дополнително си правиш стрес и нервоза. Во врска со останатото, направи микробиолошки брисеви и следи овулација можеш со тестови или пак на гинеколог да мерите фоликули.

3. Macence27

Macence27 Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    14
    Bila si vo poldni denovi ovulacijata nekoji zeni ja imat kako kafen iscedok moze od toa da e i namali stres opusti se i jas nemam deca se uste ama prestanav da se nerviram koga ke dade bog togas samo nemoj da se stresiras napravi si ispituvanje bris

4. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    3.158
    Женски здраво. Ај тука ќе прашам.
    Следнава недела ќе добијам па сакам меѓу 3-5 ден да испитам хормони, хомоцистеин и витамини, особено витамин Д. Се што можам на едно одење да испитам на клиничка биохемија.
    1.Прво, дали клиничка биохемија работи и сабота и недела?
    2. Дали освен за хормони, гинеколог може да ми даде да испитам хомоцистеин (за ова скоро прашав ама не се сеќавам во која тема, барам, не наоѓам, може и во оваа да прашував) и вит д?
    3. Дали може гинеколог да даде и упат да испитам за сите витамини или таков упат треба да земам од општ/интернист нешто такво?
    4. Гинеколог претпоставувам и за АМХ може да даде упат, така ? Или да го вметне во упатот, како да се изразам.
    5. Дали имаат на биохемија реагенси?
    Удавив, знам, ама се нешто ме фаќа страв пред обиди и сакам се се да испитам. Инаку метилирана фолна и метилкобалмин не пијам скоро 3м, веројатно е доволна оваа пауза за да испитам хомоцистеин?
    Фала однапред.

5. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    844
    Допаѓања:
    1.306
    Мене интернист ми даде да испитам
    -сите хормони вклучително тироидни и антитела , д3, б12, фолна, магнезиум, калциум, натриум, калиум, хлориди, шеќер тромесечен.
    - интолеранции на глутен и лактоза ( имав проблем со надуеност и дијареа после јадење)
    - имав испитано приватно мутации и додека чекав да ми земат крв го замолив др петличковски на имунологија да ги види и ми рече иди сега и отидов кај гиникологот матичен да ми даде упат за - ANA, p-ANCA, c-ANCA, TPO, TG, AFA site 4 и хомоцистеин и матичниов ми даде све без хомоцистеин. Кога виде Петличковски он ми допиша хомоцистеин. И истиот ден на имунологија дека сабајле ми зедоа крв за биохем и интолеранции да не се боцкам на две места , само упатот ми го реализира со истата крв од таа за интолернциите. Ампулите со упатот од биохем си го однесов само да го реализираат не чекав во гужвите.

За недела ипол до две све ми стигна од имунологија, а биохемија одма истиот ден.
    Тоа јас што можам инфо да ти дадам. Друго нека пише некој друг. Јас кога бев имаше за све реагенси, значи хомоцистеинот на имунологија го проверував не на биохемија.

Последна измена: 22 февруари 2025 во 20:55
  6. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    3.158
    Антитела имам испитувано со упат од општ матичен тоа бар лесно беше а хомоцистеин имав на упат издаден пред 2г од трансфузиолог, ми даде ПА-И дополнително да испитам и на едно вадење две ампули ми извадија крв ефно за на трансфузиологија едно за биохемија за хомоцистеим ама немаа реагенси. Затоа и не знам кој све ги дава упативе :D
    Ама за витамини претпоставив дека интернист би дал, ма авикам ај да прашам.