Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    898
    Кои се тие штетни состојки?Може давиде штетна само ако се зема во поголема доза што ја преминува границата

2. Срничка12

Срничка12 Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2025
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    5
    Значи слободно може да си пие кој што сака. Имам сознанија, ви ги споделувам, кој сака нека прифати, кој не, нека ми го одмине коментарот.

3. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    898
    Ама не е работата да се одмине или да се прифати.Содели ни ги кои се штетни состојки.Еве јас не знам,затоа те прашувам кои се

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    1.649
    Па и не може да си пие кој што сака, за секој лек би требало консултсција со лекар.
    Него дека фолната влијае негативно на плодноста како што пиша ти погоре не би се согласила, ама ако имаш издржан извор за ова те молам сподели.
    Истражувања се баш спротивни, дека еве конкретно метил фолат влијае добро на овулацијата и квалитетот на ј.клетка. Многу многу е ретко предозирањето со фолна.
    Како и што ти пишав препорака е да се почне кога жената е во обиди за бременост, претходно верувам дека не би пиела никоја из чиста мира.
    Не е страшно и да се почне од позитивен тест нормално.

На mom to be и Anyshka им се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.444
    Допаѓања:
    37.106
    Па сите гинеколози препорачуваат уште пред бременост да се пие фолна.

6. Срничка12

Срничка12 Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2025
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    5
    Метилирана фолна и обична фолна се две различни.
    Метилираната фолна е одлична.
    Обичната фолна не е.
    Кога имав спонтан, ми нагласија, обична фолна во никој случај да не пијам, стриктно метилирана.
    И еве ви кажувам мои сознанија, сакам да ви ги споделам а тука сте некако огорчени.
    Кога реков пијте си што сакате, дури и тоа го извртивте од контекст.
    И пак ќе речам, ваш избор!

На ivani30 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    11.772
    Па веројатно тебе поради спонтаниот ти имаат препорачано метилирана.
    Тоа не значи дека самата фолна не е добра, уште помалку дека штети.

На Skyler81, Anyshka, Rozevata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    898
    Не сме огорчени како за почеток.И нареден пат кога ќе тврдиш нешто треба да е тоа поткрепено со нешто.А не кога ќе те прашаат одмини ме,ваш избор.Знаеме дека е наш избор овде некои сме години и многу добро знаеме која е разликата на обична и метилирана.

На LiquidLuna, Anyshka, Joanna28 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    1.649
    Уште овој пат ќе ти реплицирам и доволно е.
    Прво не сум огорчена баш напротив сакам да ти кажам дека си добила погрешно инфо. Жал ми е за спонтаниот, јас имав 3 и нитуеден гин. не рече дека е поради фолната.
    Како и да е, разликата меѓу метил фолат и "обична" фолна е во тоа што оние што имаат мутација на ген MTHFR телото на ја искористува обичната фолна, т.е не ја трансформира во активна фолна и џабе сме ја пиеле.
    Ти посакувам што побрзо да си имаш успешна приказна.

На Skyler81, Snowflake92, Ambitious и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Gaia_25

Gaia_25 Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    79
    Но секако не е штета да се пие метилирана и ако нема мутација, може да има друг проблем во цревата, па да не ја апсорбира доволно, а да е генетски ок.

Иста е, ама и не е иста.
    Јас би метилирана секој да си пие, зошто со модерниве болести и глупости што ги имаме, не можеш да знаеш дали е доволно.
    Јас секако ја имам мутацијата.
    Пијам од 1000, ама матичнава сега ми вика многу е.
    Шо знам више...

11. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    2.670
    И јас сум со генетески и пиев 1000 метилирана ,мене мојата викаше таман доза.Сите различно ама мислам дека нема штета ,Јас испитав и фолна и б12 и ми беа нормални вредностите

На Gaia_25 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Gaia_25

Gaia_25 Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    79
    И мене ми се нормални и пред да почнам со метилирана и ради тоа ми рече многу ти е.
    Специјалистот па ми рече таман си.
    Од друга страна се изначитав пак во случај на бременост што значи за невралната туба вишок фолна. И тоа не е ок па ич.

Taking over 1,000 micrograms of folic acid in the months before and after conception may also slow brain development in children, one study shows. Having extremely high levels of folic acid during pregnancy can also increase the child's risk of developing autism.

13. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    2.670
    Јас би ти советувала да не читаш ,јас додека бев трудна не читав.Пиев 1000 некогаш ќе заборавев да пијам и кога испита некаде 5 месец беше ок.Сега имам 3 годишна керќичка и го посакувам истоот на сите тука што поминуваат низ овој тежок пат.

На Gaia_25 и Ani93 им се допаѓа ова.
  14. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    1.649
    @Gaia_25 апсолутно си во право дека подобра опција за сите е метилирана, меѓутоа не сите имаат потреба а е поскапа. За да е веродостојно испитувањето треба да не пиеш најмалце еден месец, поради тоа и максимална дневна доза е 1000 микрограми. Формирањето на невралната туба е во првите 3-4 недели и баш од таа причина е добро да се внесува фолна уште во обиди.
    И секако, се што ни е во сомнеж си бара консултација со лекар, тука на форумов си споделуваме искуства кои не секогаш треба да се земаат здраво за готово.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Gaia_25

Gaia_25 Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    79
    Не пиев воопшто кога правев и ок беше.
    Има многу случаи кај што ја препорачуваат наместо обичната. IBS, целијакија, гастрит.
    Секој одлучува за себе, но треба добро да се информира.

16. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.444
    Допаѓања:
    37.106
    Па и другарка ми што пиеше обична фолна забремени природно, ама бебето немаше срцева реакција и мораше киретажа, по некое време повторно забремени, пиеше само обична фолна.
    Ти ако имаш мутации можеби затоа ти кажале метилирана фолна, исто и јас сум со мутации и ми препишаа метилирана.
    @Gaia_25 и јас пиев метилирана 2x1 од 1000, така ми препишаа.

Последна измена: 16 април 2025
    На Gaia_25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sebajdinsebo

Sebajdinsebo Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2025
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Zdravo jas sum nova 3 godini probame ama niss ima 2 dena kako so ojdev na ginikolog za pregled i mj kaza deka jajceni kletki mi je eden i uste eden ama mnkgu mal kolku je moznosta da ostanam bremenena ve molam za sovet

18. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    898
    Колку години имаш ако не е тајна?со годините пополека се намалува и бројот на јајце клетки.Ако не е порасне доволно немаш шанси.А ако ја достигне големината и е квалитетна таа една е доволна.Направи си и други испитувања.Ако овај месец си имала една не значи и дека наредниот ќе биде само една

19. Sebajdinsebo

Sebajdinsebo Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2025
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    17 godini imam vaka sega ke vi kazam otpocetok sakame bebe ama nemozi nikako bev na preglet kaj ginikolog mi preddlozi klomifen poslem 12 den otidev mi klade inekcija za pukajne folkotiti mj kaza za 2 dena odnosi deka taa inekcija je za 36 sati megu toa rece da se napraji test za bremenost na 19 datum ama mene mi dojde na 13 otidev na drg ging. Mi kaza deka ednijot janik mi je mnogu mal a drugijot mi je malku pogolem mislam na jajcenive kletki i mi kaza deka ova se slucuva samo ako imas 48 godini mi dade famesan kapsulj 2 pati po 1

20. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    898
    Мн си млада девојче,животот е пред тебе.Мој совет ти е да си побараш уште едно мислење кај специјалист.Матичните доктори не дека не знаат,ама најдобро е да се советуваш со специјалист.