Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    122
    mene labokvik mi pokaza rana bremenost i toa so jasna crta, kaj sure check nemase crtka na povidok

2. Gena gence

Gena gence Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2023
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    28
    Ако не добиеш вистинско крварење може да е имплатациско. Јас така кога останав бремена мислев се спрема да ми дојде и неколку денови имав многу малку крв и на крај позитивен тест :)

На Аничкаa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    524
    Јас на денот кога требаше да добијам имав малку црвена крв, наредните два дена исто како цвен исцедок доволно да треба улошка да ставам. Си забележав како да сум добила, после две недели вртоглавици и позитивен тест. Ми било имплатациско

На Аничкаa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hehehe

hehehe Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    58
    Здраво,
    Јас сум нова на темава, борец со неплодност и со желба за бременост и дечиња. Подолг период ја следам темава но сега решив да пишам за советувања и поддршка во периодот кој следи а искрено ќе биде долг и тежок пат кој мораме да го поминеме Минатиот период се соочувам со нередовни циклуси на почетокот имав нерегуларни крварења во текот на целиот месец не се знаеше кога ми почнува менструацијата кога ми завршува. Пиев Прималут Нор во текот на 6 месеци додека пиев ми се среди циклусот и откако ги завршив со мм почнавме да се обидуваме за бебе. Откога почнавме со обиди повторно циклусот ми е нередовен со тоа што сега нема крварења во помеѓу циклуси туку напротив ми доцни по 2/3 месеци. Отидов кај матичен гинеколог ми предложи да направам хормонални испитувања на 3 ден од менструација кои не беа добри укажуваа на намалена функција на јајниците. Направив и АМХ тест рез е 2.09 ова пред 1 година. Докторката ми предложи инсеминација заради забрзување на процесот затоа што и на ехо се гледало намален број на фоликули но пред тоа мм да направи спермограм. Ајде направивме спермограм резултатот испадна лош дијагноза олигоастенотератоспермија му препиша Спермотренд и за 3 месеци на контролен спремограм. Направивме и спермокултура таа беше во ред. Во меѓувреме по 1,5 месец мене ме испрати да направам ХСГ во Плодност но пред интервенцијата ми направија ехо на кое ми дијагностицираа полип на матката 10мм по што се откажа ХСГ докторот рече прво да се среди полипот па после тоа ХСГ за да бидат релевантни резултатите. Во плодност направивме повторно спермограм со надеж дека првиот спермограм има нешто грешка или дека можеби има подобрување од апчињата (спермотренд, цинк и селен) но не дијагнозата разочарувачка Азооспермија. Целиот свет ни се сруши со сопругот и ни требаше време да се стабилизираме и да продолжиме со нашата борба. После нецели 3 месеци наместо хистероскопија ми направија киретажа на ГАК за средување на полипот докторката знаеше дека немам родено но ете дали беше грешка одлуката да правам на гак незнам, но знаејќи колку средства ќе ни бидат потребни а не сме со некои високи примања со сопругот па немавме многу избор. Испадна и резултатот од хистопатологија од киретажата со дијагноза воспаление на цервиксот и на ендометриумот со продолжено естрогено делување. Докторката ми рече дека по овој резултат јас немам овулација. Сопругот направи ехо на тестиси и хормонално испитување по што тестостеронот му е низок 1.35 а FSH висок. Му препишаа таблети Трибестан, Спергин форте, Спермотренд, метилирана фолна киселина и метилиран Б12.
    Ми текнува првиот пат кога ми спомна докторката инсеминација ми звучеше лошо ама ни на крај памет не помислував дека ние кои сме на возраст од 32,33 години нема да можиме да се оствариме како родители природно а и дека најтежок ќе ни биде патот за инвитро.
    Дали некоја од вас имала слична ситуација а имала успешна бременост? Гледам колку можам да издржам да не се срушам ама се изгледа така тешко, неостварливо.

5. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    122
    Citajki go ova iskreno mnogu tesko mi padna, iako mojot pat za bebe bese dolga 5godini bez nikakva pricina, daleku nesto kako sto ti si pominala no sakam da ti dadam ogromna podrska i deka ne si sama! Nikogas nemoj da se otkazes bez razlika na se! Site tuka sme se borele mnogu, koj povekje koj pomalku no na kraj site sme uspeale. Ako ne biva so na soprugot sperma ima donirana, znaci 21 vek sme kade medicinata e mnogu mnogu napredna i skoro se e vozmozno pokraj praviot doktor i pravata terapija. Da te potsetam odkazuvanje nikogas!!! Zakazete si konsultacija kaj invitro doktor cim ste so los spermogram on moze najdobro da ve upati. :hug:

На Gaia_25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Helena 10

Helena 10 Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво женски, нова сум овде па сакам нешто да прашам, секој месец редовен циклус, овулација супер, спермограм супер, никаков проблем освен полип од 8мм кој со хистероскопија го одстранив на 21 март. Овај циклус подоцна овулација, на 18ти ден (прв пат толку доцна скоро секогаш на 11-12 ден). Правевме инсеминација на 18тиот ден од циклус, на 25ти април, што значи 1 месец после хистероскопијата. Дали би можело да има намалени шанси поради тоа? Извинете на долгиот пост.

7. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.116
    Не сум правела хистероскопија ама овулацијата варирала од 12 до 19ти ден.
    Ти посакувам успешна инсеминацијата. :inlove:

8. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.721
    Допаѓања:
    8.927
    Океј...јас сум тотално разочарана
    После прва бременост која ја добов со еден месец обид....сега добивам вакви резултати.
    Анти Милериан катастрофа.
    Матична ме прака кај специјалист за инвитро.
    Ве молам ама стварно ваши искуства ....дали со ваков хормон можам да останам трудна или едноставно да кренам раце за второ.
    Дали може да се подобри хормонот? Матичната ми кажа не може тоа е тоа.
    Следно е стимулации или инвитро.
    Како гром од ведро небо......:(;(

Прикачени фајлови:

9. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.137
    Допаѓања:
    10.968
    Колку ти е амх? Тоа е точно, не може да се покачи ама може да се работи на добар квалитет на јајце клетки. Јас со амх 0.7 останав бремена.

10. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.721
    Допаѓања:
    8.927
    0.5 е кај мене
    Природно остана ?
    Што препорачуваш за подобрување на квалитетот,?

11. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.137
    Допаѓања:
    10.968
    Само тоа ви го најдоа како "проблем"?

12. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.721
    Допаѓања:
    8.927
    Да, само тоа.
    Претходно естрадиол ми беше покачен ама се среди. Со тоа што веке неколку месеци и ништо

13. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    1.990
    Низок АМХ си имала и пред првата бременост, па си останала од брзо бремена :)
    Секако дека можеш пак да забремениш. Обидувајте се некој период природно, па ако не бива побарајте помош.

На Gaia_25 и Misskirova им се допаѓа ова.
  14. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.721
    Допаѓања:
    8.927
    Не знам каков ми бил тогаш...не се секавам дека сум го испитувала....

15. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.137
    Допаѓања:
    10.968
    Тогаш не се разочарувај пред време, мислам дека и природно би успеале. Е сеа зависи и колку ти се чека со обидите. Ако не, нај прво да пробате со инсеминации тек понатака крајно да е ин витро, ако не бива за брз период.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Gaia_25

Gaia_25 Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    78
    Пиј пренатални витамини, Q10 и обидувајте се.
    Си имала среќа со првата, затоа сега те разочарува ова. Ама нема и зошто, за жал почесто е со месеци да "го правиш", него ли твоето прво искуство. Мислам реално сега да гледаме.
    Трпение.

17. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.721
    Допаѓања:
    8.927
    А зашто мислиш дека првиот пат е од среќа ? Демек АМХ и тогаш бил низок ?

18. Gaia_25

Gaia_25 Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    78
    Не зборувам за тебе конкретно, туку генерално. Ретки се тие што од прва успеваат, обично некој месец тераат со обиди.
    Не можам да знам каков ти бил тогаш, зависи од многу фактори, а од годините највеќе.
    Мислам да не си ја бараш бељата (ако фатиш одма да испитуваш, уште толку стрес ќе си правиш) ако не ти се брза, земи некој суплемент и дајте си рок пред да фатите со други работи.
    Ќе останеш природно.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.721
    Допаѓања:
    8.927
    Аа добро , сфатив.
    Фала ти. Што да кажам......некако неубаво се осеќам...а и реално ние веке некои 8 месеци се обидуваме...