Ние почнавме од јули некаде да пробуваме, ама без некаков притисок онака. Некако несериозно си ја сфаќавме работата. Сега некако почнав многу да осеќам притисок околу мене, и почнувам да се нервирам малку и да се прашувам да не нешто не е во ред. Мислам дека е уште рано за да си ставам таков притисок и мислам дека имаме уште простор за да пробуваме и да се заангажираме малку посериозно. После ќе одам кај гинекологот, очекувам дека може ќе ми каже дека треба да превземиме некои други чекори, ама јас лично мислам дека уште има просрор и време.
Обично матичните после година праќаат на основни прегледи. Што и да, треба да е така. Ама ако си сакаш на своја рака да одиш, како што направив јас, почни си.. без притисок едно по едно. Брисеви, пап, хормони. Мажот понатаму спермограм (машки фактор е секогаш по брзо да се елиминира како причина) И доколку си во можност, следи овулација со матична, така е најточно. Ајде па за скоро да се пофалиш со еден позитивен тест.
Фала ти Мислев да набавам и од тестовите за следење овулација и да мерам базална температура. Ама некако дома не сум завртена. А и маж ми исто. И мн тешко ни иде планирање односи во плодни денови . Пијам само метилирана фолна 1000 мцг. Сега ќе разговарам со матичната дали да земам нешто плус, д витамин, б12, инозтиол .
Оно најдобро е секој втор ден.. ама ако не иде така следна најдобра опција е потвдена овулација со гинеколог и на маж му викаш те затварам деновиве и терате.
Испитај мутации за тромбоза, најбитно. И да останеш бремена да знаеш дали треба терапија, да не се стресираш со спонатни и биохемиски ако има некоја мутација. А секоја втора има така да тоа од мене. И едно хсг ако после 4-5 месеци пробување и следење фоликули плодност не бива. Да не си ја должиш работата ако ти е важно времето.
Нема влијание, тоа е хормонско и не ги намалува шансите за бременост. Дури е добар знак да знаеш дека ќе следи овулација и да бидете активни. Не се јавува кај секоја жена и не се јавува секогаш, кај мене се јавуваше повремено. Со среќа.
Бев сега пак на гинеколог и утврди уште еднаш дека овулациите ги имам. Ми даде да пијам P-Costil, два месеци интензивно рече. Утре ќе проверам и хормони, па ми дава уште два месеци да сме пробувале интензивно од 10-17 ден. После тоа ако не биде, ќе правиме спермограм, па отом потом се што треба. Некој искуство со P-Costil?