Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Jelena86

Jelena86 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    5
    Te citam i si vikam kako e mozno da imame ista prikazna vo vrska so hsg,za T-formata i za AHM mene mi e 0,75.imam i miomi mali na dvata jajnici,endometrioza.Doktorot mi rece pod hitno invitro,podpolno te razbiram kolku si uplasena i jas pominuvam niz istoto,se nadevam deka se ke bide dobro.

2. gjurgjica

gjurgjica Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Здраво девојки и мајки, малку сум загрижена во последниот период и мислам дека веќе емоционално почна да ми влијае оваа ситуација.
    Пробуваме за бебе веќе 7 месеци констатно но никако да видам две цртички или некогаш и не успевам да направам тест бидејќи си доаѓа нормално циклусот. Испитан е AMH хирмонот по препорака на д-р Стојан Органџиски бидејќи при прегледот виде намалени фоликули,па ми рече оваа го загрижува во однос на твојата возраст, имам 30 години и ми рече дека при добивање на резултат ќе очекува до 1.45% најмногу но резултатит беше 2.31, исто така е направен и спермограм нормални 3% и абнормални 97% што на тоа кажа дека е во ред. Хормони немам испитано денеска добив но ќе одам сега и хормоните да ги испитам. Ваше мислење и искуство што понатаму да правам и како да се справам со оваа ситуација
    Би благодарам од срце ❤️

3. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    1.705
    Па не сметам дека ако се 97%дека е во ред спремограмот.Иако добро е и се препорачува да се повтори спремограмот за 3 месеци.Да си испиташ хормони нормални,да си направиш ХСГ да ја видат проодноста на јајцеводите.Иако 7 месеци не е долг период на обиди сепак добро што се почнале со испитувања.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjurgjica

gjurgjica Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Секако дека ќе испитаме повторно спермограм, кога би било идеално за испитување на хсг хормонот јаспланирав дс ги испитам и овие хормони FSH LH TSH i prolaktin i estradiol дали се потребни или? Секоемислење ми значи премногу

5. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.347
    Допаѓања:
    1.248
    Не се многу 7 месеци обиди, ама сосема е во ред што сакаш да си провериш основни работи. Амх ти е супер, а зошто на ехо не се гледа таков наод, односно впечатокот е дека си со пониска резерва...може со следење повеќе циклуси, ќе се донесе подобар заклучок.
    Е сега личи дека спермограмот има некоја дијагноза со 97% абнормални?? Што пишува на самиот спермограм?
    Хормони испитај, тие што ги пиша се основните и се ок, но ако си со упат од матична добро е да ти даде да испиташ проширен панел, заедно со инсулин, машки хормони, кортизол, итн..

6. gjurgjica

gjurgjica Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Искрено нема никаква дијагноза одговорот на докторот беше во е ред добар е, но кога го пратив на матичната резултатот ми кажа не е добар. Па сега ќе направиме уште еден чисто за сигурност. И во текот на целата консултација со него беше следното. Ви давам шанса до Нова година да видам што ќе направите доколку нема ништо јас не ви препорачувам да почниме со инсеминација него директно да почниме процедура на инф за тоа што веќе ги имаш годините и фоликулите ти се намалени. Ме загрижува неговиот одговор а времето си тече

7. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    349

8. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    1.699
    Ispitaj hormoni zaedno so tiroidnite mozes na biohemija na klinika, sledi ovulacija na maticen da vidis kako rastat folikulite, moze da napravis i hsg da se vidi proodnosta na kanalite i matkata dali e vo red a mm moze terapija da zema i da proverite pak spermogram i spermokultura. Ne se sekiraj ke bide ne se nisto 7 meseci samo napravete gi osnovnite ispituvanja

На gjurgjica му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nala1806

Nala1806 Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2024
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    109
    Консултирај се и со друг доктор, малце одговорот што ти го дал е сомнителен, јас немам искуство со нив не можам да кажам ништо но на форумов сум читала негативни искуства. Со многу лош спермограм да ке ти кажат одма ивф, ама може со суплементи ке се подобри и во супер години си, амх супер, зошто одма ивф, не е едноставна процедура, може и инсеминација ке донесе успех.

10. gjurgjica

gjurgjica Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Точно, сега да ги испитам хормоните и ке се консултирам со моја матична да видам она што ќе предложи бидејќи тоа што ми го кажа д-р Стојан малку ме загрижува. Би ми била од секоја корист некоја од членките да ми каже какво искуство има со д-р Стојан Ораганџиски

11. Nikolja.

Nikolja. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    75
    Пред 5 години имав 3 успешна иуи кај др.С.Органџиски, задоволна бев и сите прегледи во бременоста ми ги правеше тој, сега се изнаслушав многу незадоволни не дека и тогаш немаше незадоволни но некако одлучив да му се доверам на него и за крај кога веќе не ми беше важно дали ќе е успешно,бидејќи ми фалеше 3та иуи за ваучер за инвитро ии биднаа,но овој пат се одлучив кај др.Трајковски New Bоrn, денес ми е 14 ден од иуи.
    Инаку и нас спермограмотне ни беше нешто за пофалба :wasntme:

12. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.333
    Допаѓања:
    6.905
    Пред да одиш кај д.р Томовски сте биле на преглед кај матичниот и плус во Систина. Тие не ги видоа овие работи како матка во Т форма, ендометриумот и смалените јајници? Што знам чудно некако да не ги приметиле тие работи. Прво на преглед се гледа матката и ендометриумот...
    Да си побарате и друго мислење пред да земате додатна терапија.
    Во меѓувреме можеш хормони да испиташ,да ти каже матичниот кога точно да ги испиташ, мислам дека беше трет ден од циклус ама не сум сигурна.
    Имам другарка после спонтан остана бремена по природен пат и за неполна година и успешно беше се. Сакам да ти кажам дека има надеж
    Опушти се,и не се нервирај. :l:

13. Elh^m#d&

Elh^m#d& Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    10
    Zdravo
    Prašanje....
    Iskustva so Ovitrelle.
    Jas primiv i mi puknaa dva folikula.
    Sega treba da č̣ekam.

14. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    1.705
    За што примаше?беше стимулирана со апчиња?за ифв?

15. Elh^m#d&

Elh^m#d& Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    10
    Folikulite mi raste preku 30mm i se rešiv da primam Ovitrelle.

16. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    1.705
    Па докторот што ти препишал,најверојатно го следи процесот консултирај се со него.Јас сум примила пред пункција на јајце клетки

17. Достоевски222

Достоевски222 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2022
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    19
    Здраво девојки,
    После 4 години ми се оствари најголемата желба, бремена сум. Па сакав да споделам и тука бидејќи знам како е да талка човек. Имено кај мене проблем излегоа мутациите односно тромбофилија и мутации на фолатниот метаболизам. Бев кај др. Трајковски, кој рече дека мора да ги вадиме тубите бидејќи се нефункционални, др. Тофоски одлучи да не ги извади и потоа сменив доктор т.е др. Поповиќ од систина кој не стави на суплементи и терапија и мене и сопругот и на тој начин останав природно, но заврши со спонтан во рана недела. Потоа ги откри мутациите (4 години никој не го ни спомнал тоа) инаку имам и ниска оваријална резерва. По еден месец се случи природно, без никаква терапија ниту хормони, без следење овулација - само еднаш секс. Се крстам во др. Поповиќ, но паралелно бев на Острог и од тогаш почнав да си кажувам молитви и да си читам работи од Библијата кои верувам дека донесоа смирение и трпение. И кога направив други планови, а ова го ставив на чекање, бидна без никакво надворешно влијание. Така што верувајте, чуда се случуваат и топли препораки за докторот во Систина. Стискам палци на сите да ви се оствари.

На Pham, Carpe Diem New, L-a-d-y-Bug и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Nala1806

Nala1806 Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2024
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    109
    Здраво девојки, сакам само да го споделам моето искуство со ивф, знам дека има и други во слична ситуација можеби ке му биде од помош на некој.. до тука стигнав поради хидросалпингс, инфекција ми се јави од пукната циста, на гак лежев уште тогаш ме прашуваа сестрите дали имам родено (немам) па ми беше веке се јасно. По 6 месеци др.Димитров ми направи хистеро-лапаро една туба ја извади, другата ја исчисти. Наредна 1 година немаше ни природна ни бременост со инсеминација. Потоа отидов на консултации кај др.Трајковски, њу борн, не ми се допадна баш односот, и се на се траеше 5-10 мин рече само ако сакаш да ти правам ин витро оди во Чаир кај др. Илиевски потпиши согласност да ти ја затвори и другата туба и дојди. Јасно ми е од која причина го кажа тоа но ми всади нов страв а веке си имав и доволно стравови. Направив хсг и се вратив кај др.Димитров се договоривме за ивф. Во мегувреме од фонд ми ги вратија документите бараа нови брисеви и пап а уредни беа тие што ги доставив па поднесов жалба, хаос. Во октомври го почнавме за прв пат процесот, долг протокол, боцкав буселин и бемфола се извадија 14 јк а 6 се оплодија. На 5ти ден вративме една бластоциста, нејкеше докторот 2 бидејки стомакот ми беше подуен, границата за хиперстимулација е 15 јк. Првите 5 дена ми поминаа во лежење и пиев по 1,5л исо спорт. На 6ти ден имав мноогу бледа линија на тест. Од докторот посебно од сестра Тања сум презадоволна.
    Има уште долг пат за одење дај боже се да биде добро и нека дава господ секаде каде што нема.
    Иначе ги прочитав скоро сите коментари на форумов поврзани со мојот проблем и на голем дел од девојките им пишав и она што го заклучив е дека тие што ги извадиле двете туби успеале со ивф, а тие со една исто така успеале природно или со ивф, само цврсто верувајте.
    На страна од темата... знам дека не верува секој лично право но ке си кажам, лани во октомври со сопругот спиевме во Острог, годинава 2 недели пред трансфер бевме кај трудното дрво кај манастир Света Богородица.
    Од срце ви посакувам убавини на сите!

На arwen93, Rozevata и Belina им се допаѓа ова.
  19. Nala1806

Nala1806 Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2024
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    109
    Трајковски на секоја втора и вика да вади туби, со среќа

На ристованабане99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ристованабане99

ристованабане99 Истакнат член