Форумџика на годината

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Campanula

Campanula Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2020
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    331
    Јас имам правено операција кај Димитров, исто отстранување на полип, но кај мене имаше и септум. Јас водев битка со неплодност 5 години. Од пред две години ми велеа дека ми е намален Амх и резервите на јајце клетките. Бев со стимулации и инсеминации, но неуспешно. Се откажав и се решив за ин витро. Не живеам во Македонија, а сакав таму да правам ин витро, требаше да почекам еден период. Во меѓувреме си се посветив сама на себе, и кога ќе слушнев дека некоја е трудна си викав, јас сум следна (претходно се разочарував и викав дека само кај мене не бива). Останав трудна спонтано и еве сега сум 7ми месец. Кога ми каснеше, ми беше страв тест за бременост да направам. Опушти се, и кај најтешки дијагнози, и кај оние што им велеле дека нема шанси за бременост, останувале бремени.

На Peperutce6, le.soleil, miamor1 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. miamor1

miamor1 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Zdravo devojki ajde nekoj malce da me utesi jas imam 37god 1god i 3meseci probuvame za bremenost no nesaka hormoni mi se uredni,spermogran dobar e sega imam nisko AMH 0.51 i mi rekoa da ne se gubi vreme odma in vitro inace imav i polip mal na grloto na matkata mi go izvadija i sega pijam vitamini metil folat 1000mg,metilkobalamin 1000mg,Q10od 200mg omega selen zink i si rekov da si dadam fora 3meseci ako nemoze la da odam in vitro...ako nekoja pominala isto iskustvo da mi kaze sto da napravam dali uste da probuvam bidejki AmH mi e dosta nisko...a na eho 5D imav 5-6anatrlani folikuli se drugo okej

3. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    125
    Немам исто искуство (имам колешка која зачна во подоцни години со низок аmh природно), но мој совет провери уште тироидна жлезда, земи некој природен препарат за поддршка (јас пиев два пати на ден по две капсули Ovunorm), и не си задавај рокови затоа што во тој временски интервал си создаваш притисок кој те кочи и блокира. Подобро речи си, сакам три месеци да си го смирам телото и да се подготвам за ова што следи и потоа пресечи и почни го процесот за инвитро. Ти праќам поддршка и само позитивно

4. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.670
    Допаѓања:
    5.598
    ХСГ да направиш, да се види проодност на јајцеводи. Не ги гледај годиниве и не си стварај препрека и страв, еве на формов жени по 42 - 45 раѓаат, блиски колку знам природно, ин витно не важно. Испитај хсг, мутации и види тироидна. Следи овулација мн важно и дебелина на ендометриум на гиниколог неколку пати не со тестови дома. Буквално да ти кажат сега е 20мм јајце клетка пука за два дена и знаеш тие два дена топол туш на половина па односи па полежи не станувај одма. Позитвна мисла ќе биде.
    Сопругот има спермограм?

5. miamor1

miamor1 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Da vo red e spermogramot isto i tiroidnata mi e vo red vo granici site hormoni mi se dobri e sega XСГ ne mi kazaa da pravam mi rekoa deka sum za in vitro da ne se gubi vreme...imam toa so treba 5-6 antralni folikuli koga me gledaa na eho i toa bese sega neznam stvarno sto da pravam inace kaj Dr Verica Organdziski odam i ne mi spomna ХСГ posle operacija polipektomija mi rece invitro da ne gubeme vreme...imam jas inaku ovulacija ona i na 5D eho mi vide..

6. miamor1

miamor1 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    I jas pijam ovunorm veke 20dena ama kako sto procitav tie bile za PCOS a jas nemam policisricni jajnici i za ovulacija a toa go imam i sega neznam dali da prodolzam da gi pijam....

7. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.670
    Допаѓања:
    5.598
    Баш поради тоа, може само тоа е проблемот, од каде знае она дали се проодни, тука кај толовски 5000 ден е едно хсг, не ти треба никој да ти каже или даде, јас сама направив и тоа испадна дека е проблемот биле делумно запушени. Хсг правам на 10ти септември, овулација фативме на 15ти јас на 27 ми септември имав позитивен тест. За пари и ин витро се први и одма нудат. Пробај прво со ова па после ако има потреба одма др месец можеш да почнеш ин витро.
    И направи мутации приватно, за два три дена има резултати, јас правев авицена имаат најширок панел блиску до тој на имунолигија ( таму се чека две до три недели) , да не поминуваш низ нервози, да знаеш дали има потреба за клексани и терапија.

На SV1911, ivv7 и Nala1806 им се допаѓа ова.
  8. miamor1

miamor1 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Kade e toj Tolovski?jas sum od Strumica zatoa treba da zakazuvam valjda na drzavno vo skopje no strav mi e vikat mnogu bolelo toa...a ovie mutacii neli moze ovde da se napravat vo Strumica prv pat slusam za ova

9. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.670
    Допаѓања:
    5.598
    Тука е под клиника, приватна има ординација за све снимање, мене не ми беше болно онака како притисок и некоја менструална болка. Се трпи, жена колку може да истрпи да се чудиш.
    Туку овие мутациите, се доста чести и мн важни. Причинители на многу спонтани абортуси кај жени. Се испитува преку крв и тоа не се закажува. Ако дојдеш еден ден може да средиш во ист ден.
    Хсг се прави на 7-8 ден од почеток на циклус, и може во ист ден крв во авицена да оставиш. Незнам искрено каде на др место би можела да ги направиш а да е целосен панелот. Едни пријатели им кажав о во биотек само 6-7 мутации им направиле што не е доволно. Па пак правеле на клинкка.

На Nala1806 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. miamor1

miamor1 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Znaci da napravam koagulaciski testovi plus D-dimeri cisto da vidam dali e se vo red pa posle moze ХСГda zakazam?

11. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.670
    Допаѓања:
    5.598
    Не се поврзани тие, хсг се прави на 7-8 ден од почетокот на циклус, а мутации можеш кога сакаш да направиш. Еве го панелот
    https://avicenalab.com.mk/events_and_news/nov-proshiren-genetski-test-za-detekcija-na-tromboza/

Муабетот ми беше ако идеш можеш двете во скопје дс ги направиш во ист ден.

12. Luna. vk

Luna. vk Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2020
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Здраво
    Само да надоплнам за ХСГ е препорачливо чисти микробиолошки брисеви , јас правев скоро немав никаква болка само чуство на нелагодност а од страв се напив бруфен еден час пред преглед ама сега гледам дека воопшто немало потреба

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.237
    Женски здраво, накратко; неколку месеци се обидуваме за второ, скоро испитани хормони, се е нормално освен ТСХ беше минимално покачен, ама никој не ми препорача терапија.
    Настрана тоа, покрај редовните овулации, претходниот месец ендометриумот ми беше тенок (7.5 мм), па матичната ми даде Цикло Прогинова од 5ти ден на циклус за да се задебели ендометриумот. На 8ми и 11ти ден на ехо ми се измерени исти вредности и на ѕидот на матката, и на водечкиот фоликул, како се да престанало да расте. Ова досега не ми се случило, докторката вика изгледа ќе биде ановулаторен циклус, а апчињата да ги испијам до крај.
    Имате слично искуство? Искрено многу се надевав на Прогиновата, па ова ми дојде како шок.

14. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    360
    Mutacii ispituvav jas vo martini kaj madzunkov 3300 den plativ za nekolku dena bea goyovi rezultatite.

15. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1

Да се надоврзам со прашање за линков. Дали овој панел за тромбофилија е истиот што се прави и на клиника? За вродена и стекната. Или е само дел од од целосниот панел што го прават на клиника?

16. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    1.260
    Ова е само за вродена, стекната плус се испитува ANA, AFA и Lupus

На Lor му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nala1806

Nala1806 Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2024
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    131
    Јас сум со редовни овулации и уредни хормони, еден месец кога почна да ме следи матичната за инсеминација ми беше и да аплицирам за ваучер, имаше фоликули рече супер дојди за 2 дена. Кога отидов не беа пораснати и тој месец ништо. Ама следниот беше се во ред и после иуи ми дадоа естрофем за ендометриум. Поздрав

На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.237
    Фала, се надевам ќе има пресвртница следен месец или покасна овулација. Поздрав

На Nala1806 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ele.na

ele.na Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2019
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    34
    Здраво, дали е позитивен овој тест за овулација?

Прикачени фајлови:

20. Medical girl

Medical girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    113
    која е цената на овој панел во авицена?