Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. iv.ana

iv.ana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    14

Со обичен топломер за температура или има специјален за таа намена? Која му е цената? Препоставувам дека се става во вагината :$ . Извинете што претерувам со прашањава но првпат слушам за вакво нетшто дека и тоа може да биде проблем за забременување.

2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    [/quote]

Напишав орално што значи во уста. Може и вагинално но е покомплицирано. Постои и специјален за базална ама не знам дали има кај нас, но може и со обичен па затоа и напишав со живин топломер.
    Тоа не е проблем за забременување, туку индикација! Покачената базална температура ти индицира кога ти се плодни денови (доколку не можеш да забележиш по секрет или не си сигурна кога ти се) и доколку не се спушти пред датумот за добивање може да значи дека си бремена. Се мери од прв ден на циклус за да си знаеш која ти е пониската температура, која таа „покачената„.

На iv.ana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    Здраво на сите... Сакав да прашам па доколку може некој нека ми одговори имав добиено на 7 март и ми траеше 4 дена значи на 10 ми заврши а односи со сопругот имавме 13 март и сега еве неколку дена осекам болки во јајниците како да ке добијам а рано е сабајлево кога се разбудив за на работа осетив пак болка и викам лелее сум добила ама кога отидов во тоалет немав добиено. Сега не ме боли. Ако има некој совет да ми казе дали е можно да сум бремена или се работи за настинка. Ви благодарам однапред

4. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526

Напишав орално што значи во уста. Може и вагинално но е покомплицирано. Постои и специјален за базална ама не знам дали има кај нас, но може и со обичен па затоа и напишав со живин топломер.
    Тоа не е проблем за забременување, туку индикација! Покачената базална температура ти индицира кога ти се плодни денови (доколку не можеш да забележиш по секрет или не си сигурна кога ти се) и доколку не се спушти пред датумот за добивање може да значи дека си бремена. Се мери од прв ден на циклус за да си знаеш која ти е пониската температура, која таа „покачената„.[/quote]

Значи се мери со обичен топломер кој чини 200 денари. Ама мора секој ден во исто време, со непрекинат сон од 3-4 саати. Одма стом ке се разбудис без да мрдас станувас, дома топломерот во уста. Имас графикон на fertility friend, во кој имаш се да запишуваш. Ако ти треб нешто друго прашувај

5. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Женчиња еве и јас наближувам датум на добивање... Ни сама не знам кога да ја очекувам вештерката зошто пред два месеци добив порано а минатиот месец многу доцна |( Без разлика, ветувам дека овој месец нема опсесивно да купувам тестови и ќе си чекам :$ Имајте сите убав ден :inlove:

6. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Мене сабајле ми дојде вештерката :devil: и ми иде да викаамммммм ќе си пукнам од мака, а на работа сум, незнам денов како ќе помине.

А знам дека се ми е од психа значи никако неможам да се опушатм ама никако, неможам да јадам, три дена пред добивање не спијам, незнам што да правам. Како да расчистам со себе и да речам што ќе биде нека биде :?:

7. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.292
    Драга Менелеле само смирено и без разочарување се ќе биде,и јас како тебе ја водев таа битка некое време,и баш претходниов месец реков што сака нека биде,кога ќе сака господ ке ми даде детенце,решив више да не се замарам ни кога ми се плодни ни неплодни ни датум за добивање ни ништо дека знаев дека и овој месец ќе биде како претходните...Ама ете решил бог да ме демантира,17 ми бесе краен термин за добивање ама дојде и 19 а јас не добив и решив да направам еден тест и :inlove: :inlove: :inlove: и ги видов двете цртички.Така и тебе ти препорачувам да се опуштиш малку и да не мислиш само на тоа.И ти ја праќам сета среќа да си ги видиш двете цртички наредниот месец.поззз :*

8. Enamena

Enamena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    107
    Девојки, тотално се разочарав :( Требаше да добијам на 22 ри , 2 дена ми касни и решив да направам тест излезе негативен :( Прошлиот месец имав исто на 22 ри,со почнавме да не се пазиме од 6 ти овој месец, направив тест на 17 и излезе негативен. Си велам да не е многу рано да почекам и еве денес направив пак , пак негативен, а менструација уште немам..... ми се плаче ако верувате.. :(

9. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Enamena нема потреба од разочарување, ретко кој забременил од прв пат, има девојки тука што се обидуваат со години... Немој да плачеш ни да се грижиш, следниот месец трудете се повторно, ти посакувам две цртички многу наскоро :)

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.591
    Допаѓања:
    104.273
    И јас добив, и ми заврши, и пак почнува борбата во траење од еден нов циклус. Од денес со мм се фрламе на работа. Едина позитивна работа од сево ова е што почнав значително помалку да пијам апчиња, ми се намали дури и менструалната болка, не ме боли повеќе толку многу. Единствено оние болки кои ги имам како симптом на Е.Коли, која патем ја немам, е тие не можам да ги трпам без лек против болка па го открив Урифар, арно ама пустиот многу е скап па си купувам само по две и си ги чувам во новчаниче и при ептен јака болка кркнувам едно и траам едно пола саат после сум мирна. Ау си го најдов лекот јас од мојата страшна хипохондрија :lol: :rofl:

11. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Фала Тинче, за поддршката. А знеш што е уште потрагично, ај што имав спонтан лани и фати од прва, него сега се обидуваме од Јануари, Фверуари го утнавме мм не беше тука и еве сега овој месец :^) . Лелелееее чукната сум си целата ама некако околината кога ја гледам со деца или трудни е тогаш ми е нај тешко. Ама морам да се смирам МОРАМ

12. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526

Ајде Ангел ќе те следам и јас, денес добив па малку покасно ќе те следам и јас па дај боже двете чекаме добитна комбинација :D ||

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.591
    Допаѓања:
    104.273
    Menelele уживкич мила, и јас секојдневно гледам дечиња насекаде, си ги гушкам и си мислам кога ќе дојде ред и на мене, ама тоа е сега, не можеме против природата. Ние се обидуваме еве веќе 5ти месец, си ветив себеси дека месецов ќе бидеме многу активни, да не речам секој ден, а од утре ќе мерам и температура и ќе запишувам во телефон, апликација некоја ќе симнам и ќе запишувам за да следам, и тоа да го направам де. Како што рече една феминка, на нас е да направиме се што можеме, е сеа како чкртнал горнион не знаеме. Некој спомна покачена тежина, женски, сите гинеколози исто ќе ви речат, мора да се ослабе, пред се за наше здравје, а потоа и за здравје на оние мали души што ќе ги носиме во себе за некое време. И јас сум со покачена тежина, почнав со намалување на оброците, го откажав лебот, и еве сега доручеците ќе ги правам овошнести и зеленчукови, салати и јаболка, да намалам некое кило, да биде ете и тоа од моја страна направено, да не ми тежи на душичката ;)

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Јас мерев овој месец БТ и внесував на fertility friend, навистина е добро пробај, па ќе ги споредуваме графиконите :D . Ама па јас почнав да не спијам и да се будам по 100 пати, а тогаш неможеш да мериш не е реално. Јас користам и микроскоп за плодни/неплодни денови, ама кога не си опуштен џабе е се.
    А пазам и на храна и си купив ананас читав дека бил добар за плодност :lol:
    Па ајде да се потрудиме па трудни да останеме од трудење :rofl:

15. kuklickaaaaaaa

kuklickaaaaaaa Активен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2013
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    7
    devojki trebase da mi dojde vcera tocno 28 dena od posledniot ciklus deneska nesto me boli stomak samo odam da uriniran i imam tecen feces mozno li e da sum bremena?

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.591
    Допаѓања:
    104.273
    Јас спијам убаво, и тоа по доста време, по 7 саати најмалку, ретко да се будам, да не се заречам сега де. Ќе си мерам месецов па ќе видиме. Иначе за ананасот има подвоени мислења. Јас на сестра ми и купував па излезе дека не е добар, дека има многу витЦ и дека може да предизвика лажни симптоми некои, иначе и магнезиум има доста па си мислевме ќе помогне. Исто имам слушнато и дека претерана конзумација предизвикува спонтан, абе кај да читнеш веќе се контрадикторности. Ние дома го јадеме, ама еднаш до два пати во месецот најмногу.
    Рано ти е за тест, ако до утре задутре не добиеш направи си тест, ама овие симптоми може и на нормална менструација да сугерираат.

17. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    О дусо , зал ми е сто се така ти се случувало, но не си сама,не има усте на форумов, ке успееме, ти посакувам најбрзо да си ги видис двете цртки :*

18. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    406
    Кога ми се потврди првата за жал пред 4 месеци, неуспешна бременост, бев цврсто уверена дека скапите тестови врска немаат. Вчера бев до аптека и велам ај да проверам, ми доцни некако пола ден :) дај од најефтините! Немало од кинеските, па ајде од Јака ми даде 50 денари. Се изнервирав што аптека се овие, повеќе не влегувам тестови да купувам кај нив. И немам ни потреба! :) Се изнамачив со тој Јака, 10 минути чекаш за контролна цртка, ама и втората ми се појави. :inlove: :* Пресреќна сум и решена овојпат на никој да не кажувам бар до 10 недели. Ви посакувам сите да бидете истрајни и трпеливи. Месецов најстрога диета држев 2 недели, се качував по скали за да ослабнам, вежбав аеробик, зумба, стомачни...најактивна од Ноември до сега. И нема врска колку и да се пазиш и да мислиш дали овојпат е фатено, дај нозете горе...битно е да лежите во кревет после водење љубов, туширање после 3-4 саати..тоа е мојот рецепт. Се надевам поскоро сите што ве читав со маки од темава, да ве читам со срeќни вести :*

На dromka, kareTo192, slimy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    честитоооо и лесна бременост, уживај, а ние продолжуваме да се трудиме за да останеме трудни :lol:

На Domakica му/ѝ се допаѓа ова.
  20. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.292

На Domakica му/ѝ се допаѓа ова.