Форумџика на годината

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Gulumse-kaderine

Gulumse-kaderine Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2014
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Devojki zdravo na site. Vekje godina i 4 meseci so partnerot se obiduvame da zabremenam, ciklusot mi e normalen 28 dena, sekoja ovulacija ja cuvstvuvam tocno koga mi e. Vo oktomvri bev na site mozni pregledi kaj dvajca ginekolozi, napraviv ispituvanja na hormoni, eho na matka i jajnici, pap i mikrobioloski od togas pocnav da pijam i folna kiselina. Doktorite togas kazaa deka vo vrska so mene e se vo red, da probuvame uste 5,6 meseci pa ako ne dojde do bremenost partnerot da napravi spermogram. Jas imam 34 godini partnerot 43. Da napomenam deka do pred 3 meseci nemavme bas osnosi vo sekoja ovulcija bidejki ne ziveevme zaedno, no ovie 3 meseci sme aktivni. Posle odnosi vo ovulacija imam naduenost i gadenje den, dva no pocnav da dobivam namesto na 28 dena na 23-24 sto do togas ne bilo slucaj. Minatiot mesec pred menstruacija imav tolku mnogu izrazeni hormoni sto se mi smrdese mnogu odvratno, imav gadenje i povrakjanje. Ke ve zamolam za sovet dokolku nekoja imate slicno iskustvo

2. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    403
    Ti da proveris proodnosta na kanalite a partnerut da napravi spermogram.

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.185
    Допаѓања:
    1.730
    mm obavezno spermogram i spermokultura, hsg za tebe pa moze inseminacija da probate

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DaniDaniela1802

DaniDaniela1802 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    21
    Здраво,јас имам идено на ендокринолог,на ендокринологија оделот кај Државна болница
    Др се викаше Жарко мислам,не сум сигурна мн време помина од тогаш

5. Emily02

Emily02 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки, последна менструација на 08.12, три негативни теста, речено ми е дека имам микрополицистични јајници и нередовни овулации. Вчера бев на лекар на ехо докторот виде жолто тело и еднометриум 20мм, читав дека тоа е дебелина во рана бременост па дали постои шанса да сум бремена? Ми даде да пијам добрастон за да дојде до менструација и летразол за од 3 ден на менструација. Некој со вакво искуство како моето? Скроз сум збунета, дали постои можност да сум останала подоцна бремена или не

6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.664
    Допаѓања:
    24.165
    Гинекологот ќе спомнел ако се сомнева на бременост. Башка ти препишал таблети за да добиеш.
    Да не ти е мисла, направи бета и ќе знаеш за сигурно.
    И јас сум слично . Последна менструација 27.12.. уште немам, тестови негативни. Ќе видиме после што ќе види докторката на ехо..

7. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    306
    Јас би побарала второ мислење и директно би го прашала докторот дали е можно да се работи за рана бременост.
    Мене на ултразвук ми видоа ендометриум 4.8мм и ми рекоа абер нема за бебе, јас после три дена од тој преглед добив позитивен тест и покачено beta hcg преку крв. Сега сум 31 недела.
    Такада не брзај, ако е нешто посакувано оди и кај втор доктор и напраи тест преку крв.

На Nala1806 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Emily02

Emily02 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Прво ми рече направи бтхцг после ми рече не не ја прави почни веднаш со апчињата, станува збор за одличен доктор стручен за инвитро и инсеминации, јас и немам некои симптоми дека сум бремена само болни гради

9. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    12.169
    Ме интересира дали некоја ја има водено ивф специјалист со природна бременост? Секако не планирам да правам второ ивф, останувам природно бремена па ме интересира дали има некоја вакво искуство?

10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.896
    Допаѓања:
    14.116
    Првото дете ти е со природна бременост, а за втора бременост имаш спонтани па сакаш специјалист да те води? Извини ако грешно разбрав.
    Јас природна бременост водев кај специјалист, не за друго него во овој крај немаше други подобри доктори па морав покрај матичната него да го изберам. Инаку ако точно те разбрав, добро размисли кај кој ќе водиш бременост, некои не се замараат туку одма иницираат ИВФ, а не ја бараат причината за спонтан. За ова не знам кој би ти насочила како добар.
    Од мое искуство од приватните најзадоволна сум од Бојаџиев и Самарџиски во Систина.

11. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    306
    Немав ни јас, само болки во градите како бодежи од игла кои траеја секунда.
    Не сакам да те премислувам или слично, но некогаш се случуваат чуда, моето беше чудо.

На Nala1806 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    12.169
    Првото со ин витро, за второ летото имав спонтан, па за некој месец биохемиска...јас секако планирам да одам кај докторот што си го правев ин витрото ама ме интересираше дали ивф специјалистиве следат и природни бремености, да сподели некоја ако има такво искуство..

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Marija5555

Marija5555 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво на сите. Сакам да прашам дали некој имал проблеми со хронична вагинална кандида? Кај мене не е лекувана со години мислејќи дека не е толку страшно или можеби со тек на време сама ќе се повлече без медикаментозна терапија. Но, одењето кај гинеколог пред 4 дена се испостави дека навистина прогресирала со тек на време. Бело прање имам многу године без престан. Гинекологот ми препиша flutikazon 2 таблети и вагиналети clotrimazole, како и орален пробиотик. Шеќерот во крвта номален, други здравствени проблеми немам. Дали некој има искуство со слична сутуација или знае дополнителни информации за овој случај, како тоа дали влијае на плодноста, дополнителни совети за лечење, и сл.
    Благодарам

14. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    13
    Јас би те советувала да направиш бхцг од крв, корпус лутеум, ако не е во регрес, односно ако е активен, и таа дебелина на ендометриум скроз може да значат бременост.

15. Emily02

Emily02 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Во петокот правев тест со урина и повторно беше негативен, вчера имав малку кафено на бришење и на секојдневната влошка, денес исто само на бришење и тоа еднаш имав како кафеава слуз кога се избришав. Мислев дека ке добијам но ништо, градите ме болат на допир многу и како некои јазли/ жлезди осеќам кога ке ги стиснам
    Да напоменам почнав со добрастон во четвртокот

16. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    13
    Симптомите може да се и од Дабростонот и од рана бременост.
    Јас пак мислам дека треба да направиш тест од крв, за да имаш дефинитивен одговор. Секако, само мое мислење, ти најдобро си знаеш што да превземеш.

17. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.751
    Допаѓања:
    5.747
    После хсг останав бремена, и мн други членки тука. Не избрзувај пробај така, хсг се прави на 8-10 ден од циклус и таман после иди следи фоликула на гиниколог и имајте односи ако е добро све др.

На Alm. му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.938
    Допаѓања:
    7.664
    Да, мене др. Петановски ми правеше интервенции и ми ги водеше бременостите и ме породи со двете деца. Како матичен ми е :D.

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. HanaMarin

HanaMarin Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Здраво на сите. Можеби ќе помогне: пробувавме со сопругот 8 месеци неуспешно. На спермограм испитување имаше намален број на прогресивно подвижни сперматозоиди и пиеше во последниот месец Profertil. Минатиот месец го купивме Ferti Lili и еве имам позитивен тест од вчера :) Инаку живееме во Германија, го има во аптеки или на Amazon. Функционира како менструална чашка, се внесува после односи со цел повеќе сперматозоиди да се задржат и да се насочат.
    "This innovative cup is inserted after sex, bringing the semen directly to the cervix and protecting the sperm there from the harmful pH value of the vagina. This allows up to 300% more sperm to find their way into the uterus – without hormones, surgery, or stress."
    Можеби е случајност, можеби не, ама ако има некој прилика нека го купи и нека проба. Со среќа!

Прикачени фајлови:

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Gaia_25

Gaia_25 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    112
    Јас би направила бета хцг.
    Добрастон знае да спречи циклус, а хормонално се мачиш.
    Направи, види на што си, и туку така овие не се без ич.

Девојки, јас завршив со позитивен тест, убава бета која добро растеше и спонтан на крај.
    Матичните не се ни позамараа. Не знам што да правам веќе.
    Не знам дали сум за лапароскопија?
    Имам многу прашања, ниеден одговор.
    Ќе се сетите на овој пост.
    После два дена соновите станаа јаве, ама среќата траеше кратко.

Последна измена: 2 февруари 2026