Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.906
    Допаѓања:
    14.141
    Прва бременост ти е?
    Извини можеби си пишала, многу често прават проблем мутациите за кои е потребно терапија.
    Следна бременост успешна ќе биде :hug:

2. Gaia_25

Gaia_25 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    114
    Не ми е.
    Фала ти :hug: дај боже кај сите полни раце.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Doublett

Doublett Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2026
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    6
    Здраво девојки :l:Ме интересира кога се подготвувате за бременост дали правите некои дополнителни испитувања или само доколку има потреба понатаму? Како да го припремиме телото за бременост?
    Витамини/крвна слика/испитувања:wasntme:

4. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    350
    Брисеви за да потврдите дека нема бактерии и метилирана фолна.

5. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    64
    До тие што сте правеле инсемемација . Кога се доставува за ваичер диставувате отпусно писмо од инсеменацијата или мора и да има резултат од бхг што е по 15 дена?

6. Nala1806

Nala1806 Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2024
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    154
    Отпусно писмо само сум доставила

На Bube15 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. InaInax

InaInax Нов член

Се зачлени на:
    7 февруари 2026
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки, гледам не има доста кој што се обидуваме да забремениме па ајде мал совет за мојата ситуација. Со сопругот се обидуваме скоро една година но со пауза од неколку месеци.(работа во странство). во текот на овој период еднаш забременив но истата заврши со биохемиска бременост во 6 недела, направив испитувања за причината дали можеби некоја бактерија ја предизвика бев кај Јани и сум на терапија испадна дефект на мтхфр ... но еве последниве 6 месеци веќе континуирано работиме но никако да резултира со позитивен тест. Редовна менструација на 28-29дена, матичниот лекар ми вели дека штом еднаш се фатило ке се фати пак..дали од искуство некој да ме советува да направам некој дополнителни испитувања бидејки и овие што ги направив беа на мое барање бидејки тој смета еден спонтан не е причина зада се прават испитувања

8. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    64
    Решение за брзо растечки фоликули пример денес ми е 16 утре е 22. И ми вика не ми се допаѓа квалитетот како празни изгледаат треба терапија . Проверено amh 2.1 . Нели ако немам јајце клетки резерви амх ке ми е намалено?

9. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.119
    Допаѓања:
    1.855
    Да резервата ти е добра.Сега се воведува во прашање квалитетот на истите.Отприлика растат по 1-1,5 во тек на 24 часа.Малку е чудно да растат толку брзо.Пред да се одлучиш за терапија побарај и друго стручно мислење

На Bube15 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    64
    Имам високо лх на 3 ден од менструација ми е 10.8 а фсх ми е 6 да напоменам немам полицистични

11. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.119
    Допаѓања:
    1.855
    Мене лично ми се случи еден месец да ми е висок лх на 3 ден, да не те бунам јас бев во процес на инвитро.Пиев контрацепција еден месец и ми се среди

12. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    64
    Мене постојано ми е... нема полицистични сите др хормони во ред имав високо тсх намалив. Ме совдтуваа летрозол но сеуште се мислам

13. ivv7

ivv7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2017
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    18
    Некоја искуство со Redostim и Impryl?

14. Gaia_25

Gaia_25 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    114
    Како дојде до сознанието дека е од мутацијата причинител за прекин на бременоста во 6та недела?
    Најчесто толку рано или хромозомски проблем или бактерија. МТХФР може да е проблем подоцна, но може грешам, па затоа прашувам.
    Не може дури ни од ткивото од киретажа точно да се каже. Ама ако имаш друга информација, сподели.

15. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    350
    И јас имам изгубено бременост во 6та недела, пратен беше примерок во Ману но хромозомски плодот беше здрав а јас немав инфекција. После тестот за тромбофилија и хемостаза, имав два параметри кои ми беа хетерозигот и матичната ми рече дека најверојатно причина е микротромб.

16. InaInax

InaInax Нов член

Се зачлени на:
    7 февруари 2026
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Па како што имам пишано заврши со спонтан, не требаше да се прави киретажа, немаше што да се носи во ману и мтхфр мутацијата ја добив како информација дека таа е причинител врз основа на резултатите од трансфузиологија

17. Gaia_25

Gaia_25 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    114
    Нема потреба од ваков тоналитет, тука сме да си помогнеме. А и можеш и ти да дојдеш до сознанија кои може да ти помогнат.
    Имав спонтани кои немаа потреба од киретажа во поодминат стадум, и сега најрано што сепак мораше. Спонтан некогаш ете и така мора да заврши, затоа прашав.
    Слична ситуација имав последно, и изречно трансфузиолог (истиот што го спомна), кажа дека нема шанси да е мутацијата затоа што е хетерозиготна, мора да е хромозомски проблем, ако бактериска е исклучена (што и беше). Со тоа што чекам резултати од киретажа за да се доутврди. Но киретажата нема да укаже на ништо посебно, според мислењата на неколку доктори.
    А како следно испитување би било кариотип кај двајцата партнери.
    Трпение само. Не знам друго што да кажам, а докториве очигледно за иста работа кому иде така кажуваат.
    Па тоа, не може да се доутврди со мутациите. Секогаш е "најверојатно".
    Гореспоменатиот д-р Јани, сам кажа, до 10та недела не може да е мутација во прашање, друга е причината. Имам 6-7 мутации дури, а д-р Јани вика - не, не е тоа проблемот. И сега оди па сфати.

18. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    350
    @Gaia_25 секој доктор со свој став, во толку рана фаза можеби само претпоставки ни даваат. Не се сомневам во стручноста на д-р Јани, многу трудници води и сигурна сум дека има доста знаење и искуство.
    Што да кажам, тешко е да се пројде и спонтан и биохемиска и секој месец негативен тест да гледаш а да си полн надеж, и од доктор на доктор да одиш и сам да читаш и бараш уште некоја опција или лек и преглед.. Но мора да се остане цврст.

На Gaia_25 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Gaia_25

Gaia_25 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    114
    Јас наидувам само на разочарувања.
    Сега со партнерот правиме муабет и истото ми го рече, дека има чувство дека докторите се однесуваат како банкари и според како им е денот и расположението, а не посветено.
    Тешко е, да. Многу тешко.
    Ќе дојде ден, знам, ќе се радуваме на темава.

20. Frida-

Frida- Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    350
    Прво ко банкари второ сите со половични одговори. Секоја чест ако постои некој што ќе се заинтересира и целосно ќе испита се и ќе проба се. Јас две години менував и барав чаре и на крај зачнувањето беше чиста случајност (после hsg преглед, може самиот преглед со таа течност смени нешто во матката, пошо ужасно болеше). Многу фрустрирачки.
    Истово и пред неколку години ми се случи со проблем со тироидата (имав симптоми бев на куп доктори, на ниту еден не му текна тироидни хормони да ми провери, се измачив џабе).

На Gaia_25 му/ѝ се допаѓа ова.