Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    1.176
    Дали може подетално да ги споделиш како се викаат тие имунолошки испитувања?

2. Iketty

Iketty Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2015
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    20
    Повели слики од резултатот, ова вклучува целосна анализа заедно со имунолошкоте испитувања

Прикачени фајлови:

• IMG_6454.jpeg
      IMG_6454.jpeg
      Големина на фајлот:
      169,2 KB
      Прегледи:
      63
    • IMG_6455.jpeg
      IMG_6455.jpeg
      Големина на фајлот:
      157,2 KB
      Прегледи:
      62
    • IMG_6456.jpeg
      IMG_6456.jpeg
      Големина на фајлот:
      165 KB
      Прегледи:
      63
    На BayernKa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Шашава

Шашава Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    42
    Здраво, дали на некоја сопругот и правел андрофлор тест, да ја прашам нешто..

4. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    5.042
    Здраво мила, најпрво многу ми е жал што поминуваш низ ова. И нашата приказна е слична, имав два missed абортуси, откако ќе слушневме срцева акција негде во 8ма недела, плодчињата прекинуваа да се развиваат. Иако бев покриена со клексани и аспирин, имав и 3 спонтан т.е blighted ovum. Јас имам и намалена оваријална резерва, па откако се случи и 3тиот спонтан почнавме со ивф…Имав 3 неуспешни ивф, од кој последниот пат беше биохемиска. Со терапија бев целосно покриена, клексан, аспирин, прогестерон, декортин..интралипидни и што ли уште не. Додека чекав и се подготвував за 4тото ивф, останав природно бремена и сега си имам најубава принцезичка од година дена.

Додека го одевме патот, едноставно неможев да се помирам и задоволам од одговорите што ги добивав од докторите. Премногу истражував, читав научни истражувања, најразлични искуства, што се не пробав од суплементи и лекарства, до испитувања…

Во прилог ти споделувам прирачник од ESHRE (кое е најголемо здружение за хумана репродукција и ембриологија во Европа), кај што се разработува темата повторувачки спонтани абортуси, кои испитувања и кои чекори да се превземат во различни случаеви според нивни истражувања и сознанија:
    https://www.eshre.eu/-/media/siteco...pdate-2022_-Final-Version-January-2023_v2.pdf

Истражувајќи дојдов до сознание дека во единствената клиника која е специјализирана за повторувачки спонтани абортуси во UK, моментално спроведуваат трајл и на жените со над 3 спонтани, кај кои неможат да најдат што е проблемот им даваат ситаглиптин, кој пред се е лек за дијабет, но се покажал дека влијае позитивно врз зголемувањето на стем клетките во матката, а со тоа и ја подобрува имплантацијата и го намалува воспалението, т.е ја подобрува целокупната средина на матката и ги зголемува шансите за успешни резултати. Мислам дека сеуште овој лек е во трајл фаза, но кога читав пред две години имаше доста успешни резултати. Се консултирав со докторот што ни го водеше ивф процесот и се договоривме да пробаме без големи очекувања. При тоа да напоменам јас немам никакви проблеми со дијабет. Требаше да го примам минимум 3 месеци пред трансфер (требаше од почеток да го поминуваме цел ивф циклус), но јас после месец ипол останав природно бремена. Незнам дали е случајност или навистина овој лек ми помогна, но тоа беше единственото нешто што го сменивме. Во прилог неколку линкови доколку сакаш да прочиташ нешто повеќе во врска со ова истражување:
    https://www.theguardian.com/society...lp-women-who-have-repeated-miscarriages-study

https://jivfww.scholasticahq.com/ar...d-prp-a-case-report-of-a-successful-pregnancy

https://www.isrctn.com/ISRCTN67932311

https://www.tommys.org/research/res...omen-who-have-suffered-recurrent-miscarriages

Стискам палци и стварно се надевам дека брзо ќе најдете што функционира во вашиот случај и за брзо ќе го гушкате вашето бебе и ќе ги оставите сите овие предизвици позади вас.

Доколку те интересира нешто дополнително, или чисто ти треба муабет за поддршка, слободно пиши ми лп.

На Srna-3, le.soleil, _Vera_ и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Eli_98

Eli_98 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    Здраво на сите. Имам хашимото и пцос. На последните резултати тсх ми беше 3.8, антителата значително ми се намалени и т3 е сосем ок. Е сега бидејќи планирам бременост (имам 27 години), еве 2 месеца пробуваме (сега овој месец конкретно се фокусираме на плодни денови) ама јас цело време имам во глава дека ќе биде тежок процесов поради моите состојби. Читав дека треба тсх да ми 1 до кај 2.5 за да нема проблеми така да пијам сега еутирокс 50мг. Исто така пијам Picositol. Ќе ве замолам за совет.

6. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.247
    Допаѓања:
    1.772
    Покриена си со терапија за хашимото не се секирај, за некое време провери го пак тсх. За пцос ќе ти каже матичниот што треба, ќе следите како растат фоликулите и дали треба нешто плус да примаш. Најбитно е да си релаксирана и опуштена, ќе си биде

На Eli_98 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Nikolja.

Nikolja. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    86
    Драги феминки денес имам домашен позитивен тест и позитивна бета 79. Инаку втора бременост ми е правата ми беше пред 5год со иуи. А сега оваа бременост се спремав за 4та иуи но цикусот изостана и направив тест позитивен. Пресреќна и збунета сум искрено не се надевав посебно на природна бременост. Инаку немаме некој проблем освен што спермограмот малку ни беше слаб, затоа почнав со иуи од ноември. А природно 3ипол години веќе активно правевме бебе но не успеваше. Не се разочарувајте од секој неуспех, ја знам таа болка но кога дедо боже ќе каже да тоа е тоа, нема секогаш кога ние сакаме но верувајте чуда се случуваат. Инаку имам пишано пред 2м правев и хсг може и тоа нешто потпомогна иако резултатите беа одлични. Најмногу од се сакам сите на форумот да сте летово со надуени мешиња :inlove:
    Последен цикус ми беше на 13.03 инаку ми доаѓа на 32дена, само се плашам да не бета ми е ниска 79. проверена денес на 17.04

8. Candle

Candle Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2024
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    75
    Сосема нормална појава на подолги циклуси е и овулацијата да варира, јас исти случај, сум имала овулација и на 18ти и на 20ти и на 22ри и на 24 ден. Со последна овулација на 13.03, а денес е 17.04 и со бета 80 не се секирај, ќе биде добро, речиси сигурна сум.

На Nikolja. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nikolja.

Nikolja. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    86
    Дај боже мила да е во ред, се слушнав и со матичниот рече дека е нормално, понеделник пак ке проверам

10. angel@

angel@ Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    11
    Здраво девојки, подолго ве пратам на темава. Имав missed abortion минатата година и по неколку месеци обиди добив позитивен тест. Проблемот е што во рана бременост (10дена по овулација) имав операција и рентген на колено и плуќа. Тогаш сеуште не ми каснеше циклус а и стануваше збор за итна и неизбежна операција. Генерално гинеколозите сметаат дека е рано и зрачењето е мало ама сепак сум многу загрижена ;( Има ли некој стручен на таа тема или со слично искуство. Извинете ако сум off toppic ама не најдов соодветна активна тема

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.224
    Допаѓања:
    15.549
    10 дена по овулација, уште не се имплантирал плодот, или само што почнал, така да немаш никаква причина за грижа. Ако сега сѐ е супер на ехо, опушти се.

На angel@ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. angel@

angel@ Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    11
    Само што направив тест, сеуште е рано за ехо :) Имав и операција на ногата 13-14 дена после овулација, примав против болки венски кетонал, сега и клексани примам. Ме чека и физикална и долг опоравак. Многу лош тајминг ама ете се случи:sweat:
    Фала на охрабрувањето :inlove:

13. mamacita que

mamacita que Нов член

Се зачлени на:
    19 април 2026
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    32
    Веќе 4ти месец откако се "мачиме" за бебенце. Знам, не е многу и ве молам не ме напаѓајте, но за мене е цела вечност. Некој да ми кажеше дека е толку тешко да го добиеш тоа што толку многу го сакаш немаше да верувам. Се плашам дека можеби нема никогаш да се случе тоа, од друга страна знам дека не треба да изгубам надеж.

Со здравје и двајцата океј, со здрави навики, нема алкохол, нема цигари само јас имам Хашимото за кое не пијам терапија сеуше и ТСХ 3ка.

Секој месец истата дата и истата болка.

Денес е денот кога треба да (не)добијам. А јас штом отворив очи веднаш имав болки за добивање.

Што следно и од каде да се почне со испитување? И како точно се прават тестовите за овулација? Бидејќи не можам многу да ги разберам со цртите. Благодарам

14. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.224
    Допаѓања:
    15.549
    Па ако не си добила направи тест. Исти се симптомите и за бременост. Меснтруални тегоби се нормални во цела бременост, поготово во прв триместар.

На mamacita que му/ѝ се допаѓа ова.
  15. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.247
    Допаѓања:
    1.772
    Следете овулација на ехо кај матичната такс сигурно ќе погодите, после можеш да провериш хормони. Сопругот после неколку месеци ако не бидне може да направи спермограм и спермокултура

16. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.210
    Кога си во овулација цртата треба да е еднакво црвена или појака од контролната.Инаку секогаш постојат две линии,важен е интензитетот на бојата,почни најубаво да се тестираш од 8 9 ден на циклус.4 месеци воопшто не се многу,и вреди за тоа што сакаш да го добиеш.Ако си над 30 може да почнеш со основни испитувања.Спермограм едно од поважните проодност на јајцеводи.

17. Аничкаa

Аничкаa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2020
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    631
    Денес ми е 10ти ден од циклус докторката рече немало овулација ни од десен ни од лев за два дена треба да одам пак можеби ке требало да се стимулира

18. Zvezda.

Zvezda. Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2022
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    136
    Здраво сакам да прашам после спонтано породување во првата недела во 6 месец IVF, поради сериозна бактерија кои детални испитувања во ги имаат предложено пред планирање на следна бременост?

19. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.224
    Допаѓања:
    15.549
    Нема фоликули ли?

20. Аничкаa

Аничкаa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2020
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    631
    Не знам прв пат одам на следење она рече нема овулација
    И веројатно ке треба да правам хормонален статус мада што пред 5 6 месеци имав правено и рече дека е добар