Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.224
    Допаѓања:
    15.549
    Можеби е рано за овулација, реално 10ти ден. Можеби покасно ќе ти е, е сега ако не растат фоликули, тоа е друго.

2. Gertruda2018

Gertruda2018 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2018
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    23
    Малку може подолг пост. Два спонтани па една бременост, сега за второ, 4 биохемиски, хетерозигот сум, хормони се е ок, во првата бременост од прв позитивен бета веднаш со фраксипарин, сега поделени мислења на доктори, некои не веднаш, некои веднаш, последната биохемиска за помалку од 48часа се дуплираше бетата, но не се боцкав и почна да паѓа, не знам дали дали барам причина за да ми е полесно, но мислам ако се боцкав ќе беше во ред. Ве молам од кои доктори сте задоволни од посветеност, бидејќи веќе не знам каде да одам.

3. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.474
    Допаѓања:
    1.340
    Ако добро те сфатив, си имала 6 неуспешни бремености. Хетерозиготните мутации ги сметаат за не толку сериозни но сепак клексани и превентивно се даваат кај вакви случаи.
    Мој предлог е да направиш имунолошки испитувања, на институт за имунологија, таму е професор Дејан Трајков, ќе те упати за се што треба.
    Исто, дали имате испитано кариотип? Иако имаш една успешна бременост, на 6 неуспешни сметам треба да се провери бидејќи и кај партнери со наод во кариотипот е можна здрава бременост.

4. Gertruda2018

Се зачлени на:
    16 ноември 2018
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    23
    Да,вкупно 6 имам биохемиски. Имаме правено кариотип во ред е. Маж ми правеше спермограм во ред е, но днк фрагментацијата не беше баш најдобра, сега ќе почне профертил. Какви се имунолошките, со упат или на приватно?

5. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.474
    Допаѓања:
    1.340
    Барај упат до Институт за имунологија и хумана генетика со шифра Z03 - Медицинска опсервација и евалуација за претпоставена болест или состојба, таму професорот ќе ти каже што се да испиташ. Ќе те боцнат истиот ден за тоа што имаат реагенси.
    Исто така биопсија од ендометриум е едноставна а битна процедура која можеш да ја направиш и елиминираш воспаление. Јас на пример имав бактерија која ја лечев со антибиотик.
    Дијагностичка хистероскопија дали ти е предложена и дали имаш направено? Мислам и тоа е добро да се направи.

6. Gertruda2018

Се зачлени на:
    16 ноември 2018
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    23
    Имам правено хистероскопија, отстранував септуп, тоа беше пред првата бременост.

7. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    412
    Покачена ДНК фрагментација може да влијае на квалитетот на ембрионите и да го зголеми ризикот за спонтани абортуси. Доколку сте во можност направете консултација со ембриолог.

8. Gertruda2018

Се зачлени на:
    16 ноември 2018
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    23
    Знаеш ли некој ембриолог?

9. Hope IT

Hope IT Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2024
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    412
    Ти пишев ПП

10. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    81
    Здраво. Претходниот месец правев инсменација која за жал не беше успешна. Да напоменам немаме никаков проблем имав проблем со тсх високо но го средив. Тоа беше март. Во април добив 6 дена порано нормална менструација. По завршување на циклис за 10тина дена пак имам крварење кафено со црвено. Дали некој му се случило вакво нешто?

11. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.210
    Можеби имаш рана овулација.Некогаш се случува да имаш некое минимално крварење кога овулираш.А можеби е последица од лековите ако си ги примала пред инсеминација.Сепак ако се повтори посети лекар

На Bube15 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    12.393
    Мене ми се случи 2 пати во месец да добијам и следниот месец останав трудна.

На ANAMARIO и Bube15 им се допаѓа ова.
  13. Аничкаa

Аничкаa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2020
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    631
    Здраво сакам да прашам резулати од клиничка биохемија правени пред 3 дена дали уште ги чуваат ако одам директно да ги земам? Или дали освен што ги праќаат кај матичен гинеколог и праќаат и кај општиот матичен?

Се слушнав со докторката но ги сакам резултатите во рака

Млада сум 24год имам еден циклус ме провери дали имам овулација, немав направив хормони тест и кажа два хормони што за да можам да сум бремена биле ×2 мене ми биле -×2 не запамтив кои два ги кажа и ми рече 6 месеци да сум пиела хидрофул 500 и потоа да правиме проодност на канали за потоа можна инсеминација.
    Не знам што се значи ова дали е моментална неплодност или неплодност баш сум уплакана се се уверував дека е се во ред со мене но нешто во мене ме тераше да испитувам и испитувам за на крај да е тоа во кое се сомневав

14. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.474
    Допаѓања:
    1.340
    Ако имаш Мое Здравје апликација можеш сама да ги преземеш.
    Не ги праќаат кај општ матичен.
    Или нека ти ги слика гинекологот или појди на клиничка после 11h кога престануваат со боцкање и се надевам ќе те услужат. За издавање резултати може беше и после 13h, ако знае некоја членка за посигурно.

На Аничкаa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.210
    Девојче не секој месец се има овулација.Некогаш и кај најредовнта менструација изостанува.Претпоставувам се LH и FSH.Дали имаш акни,покачена тежина или неродовни циклуси.Нареден месец провери пак.И на кој ден ти се испитани хормоните е важно.Моментална состојба е,ништо не е трајно.И се се решава

16. Шашава

Шашава Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    42
    Јас резултат од хормони имам земено и од општ матичен.
    Се проверуваат од 3 до 5 ден од циклус, ама мислам дека е најдобро на 3ти ден.

На Аничкаa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Caffetin

Caffetin Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    8
    Zdravo.

Prodavam DHEA 25mg mikronizirana od DaVicnhi. 2 kutii se 3000den, tretata ja dobivate gratis (otvorena, ispieno 1 apche). Rokot e 2027. Prichinata e shto povekje ne mi trebaat

Dokolku na nekoja i trebaat, neka mi pishe poraka/komentar, kje se koordimirame.

Srekjno na site

18. ele.na

ele.na Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2019
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    34
    Здраво, веќе 7 месеци неуспешни обиди за втора бременост, испитав основни хормони пред два месеци, на своја рака отидов и побарав упат на матичната др. Оливера Арнаудова во Деметра она ги виде резултатите ми рече супер се, исто така резултатите ги виде и др Котларова и Др Ина и исто и они две ми кажаа дека се добри меѓутоа тсх ми е 3.9 а колку што разбрав според тоа што сама истражував за бременост треба да е под 2 и инсулин на гладно 23.84 ако добро разбрав укажува на инсулинска резистенција (исто така имам вишок килограми). Ниту една од докторките не обрна внимание на ова, сите три ми кажаа дека се добри резултатите и дека нема потреба да правам никакви дополнителни испитувања како на пр. проодност на јајцеводи или сопругот да прави спермограм додека не помине една година. Породена сум со царски рез пред скоро 2 години, првата бременост останав бремена од прв обид. Дали имате некаков совет или да ме упатите кај некој доктор кој малку посериозно ќе ја сфати целата оваа работа или сепак јас преувеличувам и нема простор за грижа?

19. Caffetin

Caffetin Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    8
    Dobro utro.

Toa shto go kaza se bash onie raboti koi gi zanemaruvaat - za asistirana reprodukcija TSH treba da e megju 1 i 2.5, megjutoa se veruva deka tiroida se regulira samostojno vo bremenost i zatoa odlozuvaat. Mene so 3.8 mi prepishaa euthyrox januari, februari vekje ostanav bremena posle 3 godini obidi, 1 ivf i 2 inseminacii. Ne mozam da kazam deka samo toa beshe problemot, zoshto piev i mnogu vitamini so ovarijalen deficit, ama veruvam deka pomogna.

Do insulinska rezistencija ne stignav, toa beshe poslednoto ispituvanje shto sakav da go pravam, ama po razgovori so lugje, znae da bide blokada.

Zakazi si na internist, od tamu kje te upatat na endokrinolog i bi trebalo taka da se reshi.

A inaku TSH normalno odi do 5, ama znae da napravi problem za zachnuvanje.

Srekjno

На ele.na му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    2.057
    Малку off topic , резултатите ги чуваме во лабораториски систем така да било кога да дојдете се што е изработено уназад може да се најде во систем и да ви се испечати (нема чување/фрлање на резултати).

Освен на мое здравје ги праќаме и кај матичен лекар т.е на мој термин (секој доктор кој има пристап до мој термин може да ги види и да ги испринта). Одредени доктори не сакаат да трошат хартија па не даваат резултати по пациенти инаку сигурно ги има и матичниот доктор а и сите останати доктори специјалисти.